В Україні відбувся «Перший Всеукраїнський форум юристок»

8-9 червня в Україні провели «Перший Всеукраїнський форум юристок».  «Унікальність цього форуму полягає у тому, що близько 200 юристок з різних галузей юридичної професії могли зібратись і обговорити не лише їхнє становище в юридичній професії, але взагалі доступ жінок із вразливих груп до правосуддя, що було однією з найважливіших тем форуму», – розповіла Христини Кіт, голова «Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«На цьому форумі ми поставили перед собою дві мети. Перше – це об’єднання і створення мереж. Друге – обговорити дуже конкретні, актуальні  і пріоритетні питання захисту прав жінок і дівчат і доступу до правосуддя жінок із вразливих груп», – розповіла Оксана Кікоть, менеджер проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

На форумі працювали 4 робочі групи, на яких обговорили питання стосовно сексуального домагання; інших форм дискримінації, у тому числі утисків і непрямої дискримінації; гендерно-обумовленого насильства та мультидискримінації. «Ми проаналізуємо напрацювання кожної робочої групи і сформуємо відповідні рекомендації щодо покращення доступу жінок із вразливих груп  до правосуддя, і ці рекомендації будуть доведені як до Урядової уповноваженої з гендерних питань, так і до профільних міністерств», – зазначила Христини Кіт.

У форумі взяли участь 183 юристки – 61,2% з регіонів, 38,8% з Києва. Свої доповіді представили 24 спікерки, у тому числі 5 експерток з Канади. «Те, що нас цікавить в Україні, – це підтримка ініціатив, де ми зможемо просувати конкретні досягнення у сфері гендерної рівності і захисту конкретних прав. Для нас важливо підкреслити у нашій політиці не лише надання технічної допомоги, але теж фінансування таких зусиль по цілій країні», – розповіла Лариса Бізо, президентка Канадського бюро міжнародної освіти.