60% українців позитивно оцінюють запровадження миротворчої місії на Донбасі – опитування

60% українців позитивно оцінюють запровадження тимчасової адміністрації ООН за підтримки миротворчих сил на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Абсолютна більшість населення вважає, що це позитивно вплине на вирішення конфлікту. 55% українців переконані, що посилення міжнародних санкцій проти Росії сприятиме вирішенню конфлікту, 13% – що це буде мати негативний вплив. Такими виявилися підсумки першої хвилі загальнонаціонального дослідження «Лідерство України у Мінському процесі: ставлення громадян до перших кроків реінтеграції окремих районів Донецької та Луганської областей». Дослідження проводилося у квітні-травні 2018 року компанією GfK Ukraine на замовлення «Кальміуської групи». «75% всіх респондентів очікують впродовж цього року на діалог та мирні переговори задля припинення конфлікту на Сході України», – розповів Олексій Мацука, голова «Громадського ТБ Донбасу», під час презентації в Українському кризовому медіа-центрі.

20% українців переконані, що міжнародний контингент на Донбасі ніяк не вплине на розв’язання конфлікту. 13% респондентів вважають, що це погіршить ситуацію на Сході України. «Є групи громадян, які скептично ставляться до можливості позитивного впливу міжнародних інструментів. Українській владі необхідно використовувати ось це критичне сприйняття, яке є у суспільстві, для того, щоб проговорювати з суспільством деталі чи певні подробиці таких ініціатив. Дуже важливо продумати всі елементи і пояснити суспільству, як може бути у разі досягнення зовнішньо-політичного консенсусу щодо тимчасових адміністрацій чи миротворчих місій», – зазначив Олександр Клюжев, аналітик громадської мережі «ОПОРА».

67% українців не згодні на особливі політичні умови тимчасово окупованих територій з Росією та вважають цей варіант неприйнятним. Думки щодо надання окупованим територіям особливого статусу автономії після законних виборів розділилися навпіл: 48% українців вважають цю ідею неприйнятною, така ж кількість респондентів вважає такий варіант прийнятним. «На Донбасі найбільше, з моєї точки зору, проявилася подвійна сутність громадської думки. Для Донеччини і Луганщини автономний статус тимчасово окупованої територій виглядає прийнятним для 60% мешканців підконтрольної Україні території. У той же час, для 64% прийнятний виглядає діаметрально-протилежний варіант – обмеження повноважень для цих територій», – зауважила Марія Золкіна, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Серед основних рекомендацій для українського уряду на цей рік – спрощення процедури соціальних виплат для населення, що проживає на тимчасово окупованій території. «Порада органам української влади  – спростити процедуру верифікації громадян України, що мешкають на окупованих територіях, для отримання виплат, усунути дискримінаційні бар’єри та максимально дебюрократизувати процес отримання платежів громадянами в окупації», – зазначив Віталій Сизов, аналітик «Донецького інституту інформації». Окрім цього, Україна має зайняти проактивну позицію у питанні «миротворців» на Донбасі.

Дослідження проводилося компанією GfK Ukraine з 14 квітня по 2 травня 2018 року. В опитуванні взяли участь 1975 респондентів. Максимальна похибка не перевищує 2,5%.