Огляд ЗМІ за 9 липня 2018

ПІДСУМОК ДОБИ

Москва намагається переманити на свою сторону Туреччину та інших союзників Вашингтона по НАТО,  і дестабілізувати альянс,  заявила постпред США при альянсі Кей Бейлі Хатчінсон напередодні початку роботи нового саміту НАТО. На тлі підготовки до проведення чергового саміту НАТО, зустрічі Трампа та Путіна, активізації прогнозів про ймовірність нових військових дій РФ на території України, в Україні стартують навчання Сі Бриз, в ході яких протягом двох тижнів в Одеській та Миколаївській області відбуватимуться маневри військових з 14 країн НАТО.

Саміт УКРАЇНА – ЄС відбувається на тлі урядової кризи в Британії, де у відставку йдуть два міністри через незгоду із ухваленим урядом Мей планом “м’якого” виходу країни з Європейського Союзу. Президент Європейської ради Дональд Туск заявив на прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС в Брюсселі, що Європейський Союз визнає прогрес України у здійсненні реформ та наголошує, що антикорупційні реформи мають залишатися пріоритетом порядку денного України. Лідери ЄС погодилися, що напад РФ на Україну розпочався ще в лютому 2014 року, тобто від початку збройної анексії Криму.  Лідери Європейського союзу підкреслили стратегічну роль України в транспортуванні газу в ЄС, але зазначили, що наразі відсутній юридичний механізм блокування реалізації проекту «Північний потік-2»  з боку ЄК.

Українці активно засуджують підтримку Росії з боку FIFA через проведення флешмобу на аккаунті організації у FB та протестують проти рішення звільнити Огнена Вукоєвича з посади помічника тренера збірної Хорватії та відрахувати зі складу делегації на ЧС-2018 через відео з вигуком “Слава Україні!” . Дисциплінарний комітет Міжнародної федерації футболу (ФІФА) прийняв рішення оштрафувати помічника тренера збірної Хорватії Огнена Вукоєвича на 15 тисяч швейцарських франків (близько 370 тисяч гривень).

Екс-міністр фінансів Наталія Яресько вважає, що Україна може зростати швидше, ніж 4 % на рік, у разі запровадження антикорупційного суду та ліквідації джерел корупції: величезної кількості державних підприємств та монополій. 10% відсотків українців не можуть знайти роботу, розрахунки VOXUkraine. Міжнародне рейтингове агентство Moody’s підвищило свій прогноз для української банківської системи зі стабільного на позитивний.

Корпорація “Рошен” нарощує обсяги експорту продукції за кордон на 30% в рік за рахунок Східної Європи,   заявив глава кондитерської корпорації Roshen Віталій Москалевський. Господарський суд Запорізької області повністю задовольнив позов Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) до компанії TOLEXIS TRADING LIMITED (Кіпр) про розірвання договору про заснування ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» та до ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» про повернення майна підприємства в держвласність, чим поклав край монополії Дмитра Фірташа на цьому ринку в Україні.

Продовжується зростання конфліктності між силовими, фіскальними та антикорупційними інституціями в Україні. Так, правоохоронці (відділ “К” СБУ – відділ боротьби з корупцією – під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури)  проводять обшуки у Державній фіскальній службі у Вінницькій області.  Керівник НАБУ Артем Ситник вбачає в окремих діях САП помсту тим детективам, які займалися прослушкою Холодницького.  Крім того Ситник додав, що важко оцінити ефективність НАБУ в ході аудиту, не оцінюючи ефективність прокурорів і не даючи оцінку роботі судів, які розглядають ці справи. «Як це все буде використовуватися в ході аудиту, дуже важко передбачити», – наголосив керівник антикорупційної інституції.

Активізується вплив російських банків на економіку та бізнес України. Так, компанія “Карпатигаз” (структурний підрозділ “Укргазвидобування”) в повному обсязі погасила перед АТ “Сбербанк” заборгованість у розмірі 6,72 млн. дол. та 22,5 млн. гривень. В активну фазу через кредитний борг ввійшов конфлікт банку із ЧАО «Квазар», що контролюється Євгеном Уткіним через канадську KM Secure Corp. Ймовірний наслідок конфлікту – завершення кремнієвої програми Євгена Уткіна.

НАТО-УКРАЇНА-РОСІЯ.

Москва намагається переманити на свою сторону Туреччину та інших союзників Вашингтона по НАТО,  і дестабілізувати альянс,  заявила постпред США при альянсі Кей Бейлі Хатчінсон напередодні початку роботи нового саміту НАТО.

В контексті підготовки зустрічі Трампа та Путіна, яка відбудеться після завершення саміту НАТО, Енн Аплбуам у своїй колонці для The Washington Post каже про ймовірність поступок Трампа по Сирії та Україні Путіну та констатує та аргументує, чому домовлятися з Путіним, який не дотримав жодної обіцянки – ні в Сирії, ні в Україні, – погана ідея.

Протягом двох тижнів в Одеській та Миколаївській області відбуватимуться маневри військових з 14 країн НАТО. Разом із Києвом навчання організовує Вашингтон.

УКРАЇНА – ЄС.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей написала листа екс-главі Міністерства закордонних справ Борису Джонсону, в якому повідомила, що здивована його рішенням піти у відставку. 9 липня очільник МЗС Великої Британії Борис Джонсон пішов у відставку через новий план прем’єр-міністра Терези Мей щодо “м’якого” виходу з Європейського Союзу. Під час 12-годинної зустрічі Кабінету міністрів Великої Британії був підписаний план створення вільної торгової зони між Британією і ЄС, яка буде стосуватися промислової і сільськогосподарської продукції. Серед деяких прихильників більш жорсткого Brexit, план прем’єр-міністра Мей викликав обурення через те, що, на їхню думку, така стратегія залишає країну в колишній залежності від Євросоюзу.

Президент Європейської ради Дональд Туск заявив на прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС в Брюсселі, що Європейський Союз визнає прогрес України у здійсненні реформ та наголошує, що антикорупційні реформи мають залишатися пріоритетом порядку денного України. Лідери ЄС погодилися, що напад РФ на Україну розпочався ще в лютому 2014 року, тобто від початку збройної анексії Криму.

Лідери Європейського союзу підкреслили стратегічну роль України в транспортуванні газу в ЄС. «Ми обговорювали« Північний потік-2 », але, на жаль, новин мало. Єврокомісія шукає мандат, щоб застосувати європейські енергетичні правила до цього проекту. На жаль, деякі країни-члени не підтримують цю думку. Моє персональне бачення, сподіваюся, добре відомо – «Північний потік-2» є помилкою і не служить нашим стратегічним інтересам, нашої безпеки, нашим правилам », – сказав президент Европейскої Ради Дональд Туск

ПОЛІТИЧНА СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ.

В Україні присутні ультраправі рухи, але вони не впливають на державну політику і на те, в якому напрямку розвивається Україна. При цьому політичним лідерам слід засуджувати діяльність праворадикальних організацій. Про це заявив спецпредставник Державного департаменту США по Україні Курт Волкер в інтерв’ю російськомовному німецькому телеканалу OstWest.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ ІЗ ФУТБОЛУ.

Огнена Вукоєвича звільнили з посади помічника тренера збірної Хорватії та відрахували зі складу делегації на ЧС-2018 через відео з вигуком “Слава Україні!” Посольство України у Великій Британії відреагувало на те, що у кількох британських топ-медіа гасло “Слава Україні” назвали “націоналістичним”. “Ми хотіли б нагадати The Sun та Independent, що “Слава Україні” означає “Glory to Ukraine” – патріотичний вираз на кшталт “Нехай живе Франція”, “Нехай живе Королева”,”Нехай Польща буде Польщею”. Чи ви будете називати тих, хто повторює ці фрази, націоналістами і освистувати їх?”, – заявили дипломати у Twitter. Дисциплінарний комітет Міжнародної федерації футболу (ФІФА) прийняв рішення оштрафувати помічника тренера збірної Хорватії Огнена Вукоєвича на 15 тисяч швейцарських франків (близько 370 тисяч гривень).

МАКРОЕКОНОМІЧНА СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ.

10% відсотків українців не можуть знайти роботу, розрахунки VOXUkraine.

Екс-міністр фінансів Наталія Яресько вважає, що Україна може зростати швидше, ніж 4 % на рік, у разі запровадження антикорупційного суду та ліквідації джерел корупції: величезної кількості державних підприємств та монополій.

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s підвищило свій прогноз для української банківської системи зі стабільного на позитивний.

БІЗНЕС В УКРАЇНІ.

Корпорація “Рошен” нарощує обсяги експорту продукції за кордон на 30% в рік за рахунок Східної Європи,   заявив глава кондитерської корпорації Roshen Віталій Москалевський

Господарський суд Запорізької області повністю задовольнив позов Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) до компанії TOLEXIS TRADING LIMITED (Кіпр) про розірвання договору про заснування ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» та до ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» про повернення майна підприємства в держвласність. Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив в ефірі Радіо НВ, що отримує доповідні записки від детективів НАБУ про погрози щодо них з боку голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

БОРОТЬБА ІЗ КОРУПЦІЄЮ.

Правоохоронці (відділ “К” СБУ – відділ боротьби з корупцією – під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури проводять обшуки у Державній фіскальній службі у Вінницькій області.

Мер Одеси Геннадій Труханов подав заяву до Європейського суду з прав людини щодо порушення ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод – “про право на свободу та особисту недоторканність” особи. НАБУ підозрює Труханова, його заступника, а також директора департаменту комунальної власності та голову постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради у привласненні майна за схемою, яка завдала державі 185 млн грн збитків.

Керівник НАБУ Артем Ситник вбачає в окремих діях САП помсту тим детективам, які займалися прослушкою Холодницького.  Крім того Ситник додав, що важко оцінити ефективність НАБУ в ході аудиту, не оцінюючи ефективність прокурорів і не даючи оцінку роботі судів, які розглядають ці справи. «Як це все буде використовуватися в ході аудиту, дуже важко передбачити», – наголосив керівник антикорупційної інституції.

ВПЛИВ РОСІЙСЬКОГО КАПІТАЛУ НА УКРАЇНСЬКУ ЕКОНОМІКУ.

Компанія “Карпатигаз” в повному обсязі погасила перед АТ “Сбербанк” заборгованість, яка виникла у “Карпатигаз”, як оператора за договором про спільну діяльність. Внаслідок добровільного погашення заборгованості з боку позичальника, банк відмовився від судових процедур по стягненню заборгованості. Нагадаємо, раніше госпсуд Києва постановив стягнути на користь Сбербанку з “Укргазвидобування” 6,72 мільйона доларів і 22,5 мільйона гривень. Державна “Укргазвидобування” була поручителем за договором між банком і “Карпатигаз”. Згідно з судовими матеріалами, ТОВ “Карпатигаз” – оператор спільної діяльності між “Укргазвидобування”, ТОВ “Карпатигаз” і компанією “Місен Ентерпрайзес АБ” (Misen enterprises АВ).

До завершення бізнесу примушує Сбербанк – через борг перед банком у розмірі 7,5 млн євро – ЧАО «Квазар», що контролюється Євгеном Уткіним через канадську KM Secure Corp. Будівля площею 16,5 тис кв.м на вул. Північно-Сирецька 1-3, яке найближчим часом може відійти Ощадбанку, є базовим активом «Квазара», що спеціалізується на різанні кремнієвих пластин для сонячних батарей. І втрата цього майна фактично завершить кремнієву програму Євгена Уткіна.