Огляд ЗМІ за 8 серпня 2018

ВИСНОВКИ

Американське видання Politico повідомляє, що під час зустрічі в Гельсінкі президент РФ Владімір Путін передав главі Білого дому Дональду Трампу документ, що містить низку пропозицій щодо взаємного роззброєння. Москва висловила готовність до нормалізації відносин двох країн у сфері контролю над озброєннями. Зокрема, у переліку пропозицій міститься ідея про продовження на 5 років договору про Стратегічні наступальні озброєння (СНО-III), що обмежує розмір ядерних арсеналів. Також у переданому Путіним Трампу переліку пропозицій міститься ідея про підписання нового договору, що обмежує розміщення озброєння в космосі. В свою чергу сенатор США  Ренд Пол, який перебував з офіційним візитом у Москві, передав адміністрації президента Росії Володимира Путіна лист від американського президента Дональда Трампа. «У листі наголошується на важливості подальшої взаємодії у багатьох сферах, в тому числі щодо боротьби з тероризмом, посилення законодавчого діалогу та відновлення культурних обмінів», – повідомив Ренд Пол.

Президент Петро Порошенко провів телефонні переговори з держсекретарем США Майком Помпео. Сторони обговорили подальшу протидію російській агресії та відновлення територіальної цілісності України. Крім того, співрозмовники обговорили важливість скоординованих дій у рамках просування ініціативи розміщення міжнародних миротворців ООН на всій території окупованого Донбасу, включно з поверненням контролю над неконтрольованою ділянкою кордону України з Росією. Також особливу увагу було приділено питанню звільнення українських заручників та політичних в’язнів, які утримуються в Росії та на окупованих територіях на Донбасі та в Криму. Майк Помпео також схвалив нещодавнє ухвалення Україною законів про Антикорупційний суд і національну безпеку “й закликав Україну виконати ті вимоги МВФ, які ще не реалізовано”.

Міністр МінТОТ Вадим Черниш виступає за продовження терміну дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. «Він (закон ) демонструє всьому світу, що Україна дійсно виконує ці (мінські) угоди, і демонструє, що вона здатна, готова і вже зробила максимум для їх виконання. При цьому всім видно, що Росія не зробила нічого», – заявив Черниш. Міністр також вважає неприйнятним здійснення будь-якого референдуму на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Вадим Черниш вбачає в подібних ініціативах умисел Росії відвернути міжнародну спільноту від оголошення консолідованого рішення з цього конфлікту.

Двоюрідна сестра Олега Сенцова Наталя Каплан повідомила, що Олег Сенцов, який 87-й день голодує в російській в’язниці, майже не встає. “Олег мені через адвоката передав лист, він майже не встає. Написав, що кінець близький, і він це не про звільнення”, – заявила Наталя. “(Олег) Запитує, чи цікавиться хтось ще його голодуванням, йому не передають листів, жодних! Каже, що він зараз в інформаційному вакуумі і взагалі не знає, що відбувається”, – додала вона. У Міністерстві закордонних справ України стурбовані інформацією стосовно погіршення здоров’я Олега Сенцова і закликають міжнародних партнерів до якнайшвидшого посилення тиску на РФ із метою звільнення Сенцова. Натомість прес-секретар уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової Олексій Зловедов заявив, що за даними лікаря Олега Сенцова його стан здоров’я є порівняно стабільний. Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова звернулася до Тетяни Москалькової і голови Ради розвитку громадянського суспільства і прав людини при президентові РФ Михайла Федотова з проханням обговорити будь-які умови обміну українського режисера, політв’язня Олега Сенцова для його порятунку.

Рідні військовополонених влаштували мирну акцію під Адміністрацією президента. Родичі Олександра Корінькова, Сергія Глондара та Богдана Пантюшенка вимагали звільнення своїх військових, які перебувають у полоні понад 2 роки. Дружина Корінькова Юлія, зокрема, вважає, що “на рішення щодо звільнення чоловіків може вплинути лише президент”. “Ми приїхали щоб боротися за волю і свободу наших родичів. Для нас результат – це звільнення хлопців. Ми знаємо, що все в руках президента”, – зазначила жінка. Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що ключовою темою переговорів учасників ТКГ із врегулювання ситуації на Донбасі у Мінську 21-22 серпня стануть українські політв’язні в Росії та заручники.

Міністерство фінансів за результатами планового аукціону розмістило гривневі та валютні ОВДП на загальну суму понад 10 мільярдів гривень. Гривневі ОВДП були розміщені на суму 2,795 млрд грн, валютні – понад 7 млрд грн в еквіваленті. Зокрема, Мінфін розмістив тримісячні ОВДП на 1,75 млрд грн і шестимісячні – на 1,04 млрд за єдиною ставкою 18%.

НБУ повідомляє, що за перше півріччя платоспроможні банки отримали 8,3 мільярда гривень чистого прибутку. Прибуток державного Ощадбанку за перші 6 місяців 2018 року становив 108,4 мільйона гривень. “Перший український міжнародний банк” Ріната Ахметова за підсумками першого півріччя задекларував прибуток у розмірі 1 мільярд гривень. НБУ також повідомляє, що у другому кварталі 2018 року збереглися високі темпи припливу коштів населення в банківську систему. Так, гривневі депозити населення в українських банках зросли на 8,7%, в порівнянні з першим кварталом і на 21,4% в річному вимірі. Державні банки також продовжували нарощувати обсяги депозитів у валюті, хоча в цілому по системі частка валютних депозитів скорочується. За підрахунками НБУ, в цілому, в другому кварталі кошти населення в банках зросли на 17,2 млрд грн. “Як і раніше, це переважно короткострокові депозити: близько половини з них становлять депозити до 3 місяців і кошти на вимогу”, – наголошується в повідомленні.

Офіс великих платників податків повідомляє, що за підсумками січня-липня 2018 року великий бізнес збільшив відрахування до держбюджету на 16,4% до 170,4 мільярда гривень. За даними Офісу, надходження від податку на прибуток зросли майже вдвічі – з 24,6 млрд грн за сім місяців 2017 року до 40,7 млрд грн в поточному році. Надходження від податку на додану вартість зросли на 8,7 млрд грн – до 76,1 млрд грн. Надходження від акцизу скоротилися на 1,8 млрд грн – до 33,8 млрд грн. Найбільші надходження забезпечив великий бізнес з Києва – 129,7 млрд грн, Дніпра – 16,3 млрд грн, Харкова – 8,3 млрд грн.

НКРЕКП розмістила проекти постанов про збільшення тарифів НАЕК “Енергоатом”, ПрАТ “Укргідроенерго”, ТЕЦ і НЕК “Укренерго” для підняття зарплат співробітникам цих підприємств. Зокрема, тариф на відпуск електроенергії, виробленої на атомних електростанціях (АЕС) НАЕК “Енергоатом” пропонується підняти на 3,2% (на 1,73 коп./ КВт*год) – до 55,76 коп./КВт-год (без ПДВ). За рахунок цього фонд оплати праці компанії повинен вирости з жовтня на 194,15 млн гривень. У свою чергу середній тариф для ГЕС “Укргідроенерго”, з метою включення додаткових витрат на оплату праці, пропонується збільшити на 0,4% (на 0,11 коп. / КВт-год) – до 28,25 коп./КВт-год , для ГАЕС – на 0,03% (на 0,1 коп./кВт-год), до 288,95 коп./кВт-год. Середньорічний тариф НЕК “Укренерго” на передачу електроенергії НКРЕКУ пропонує збільшити на 1,5% (на 0,075 коп./КВт-год) – до 4,969 коп./КВт-год. При цьому тариф компанії на IV квартал змінюватися на 5,2% – до 5,406 коп./КВт-год (всі – без ПДВ).

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що напад на Катерину Гандзюк було скоєно на замовлення представників правоохоронних та державних органів за сприяння сепаратистських організацій на території півдня України. Метою нападу була дестабілізація суспільно-політичної обстановки на півдні країни.

Стратег президента Петра Порошенка, народний депутат Ігор Гринів підтвердив, що у 2014 році зустрічався з американським політтехнологом Полом Манафортом з приводу співпраці. “Манафорт пробував запропонувати свої послуги та свою стратегію для кампанії Порошенка. Я зустрічався з ним тоді (у 2014 році) і вислухав його стратегію, але на цих трьох годинах розмова з ним закінчилася”, – розповів він. Гринів припустив, що інформація про співпрацю з іншими українськими політиками, окрім екс-президента Віктора Януковича, це лінія захисту адвокатів Манафорта на суді, щоб американця сприйняли не лише як стратега втікача-Януковича, а як політтехнолога, здатного працювати з представниками різних фракцій.

Президент Петро Порошенко подарував старшому синові, нардепу від БПП Олексію Порошенку 1,1 мільйона гривень і частину прав на житловий будинок у Козині на 9,5 мільйона гривень. Згідно з документом, син президента отримав частину прав у житловому будинку з надвірними побудовами загальною площею 1331,7 кв.м.

Дані соцопитування, який провела соціологічна група “Рейтинг”, свідчать, що лідер ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко наразі очолює президентський рейтинг в Україні. 17,7% тих, хто візьме участь у голосуванні і вже визначився з вибором, назвали Ю. Тимошенко. За лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка проголосували б 10,7%, за лідера партії “Опозиційний блок” Юрія Бойка – 8,9%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка – 8,5%, за чинного президента України Петра Порошенка – 8,3%. За лідера партії “Слуга народу” Володимира Зеленського та музиканта Святослава Вакарчука проголосували б по 8,0% опитаних, а за лідера партії “За життя” Вадима Рабіновича – 5,9%. На запитання, за яку партію ви проголосували б у разі проведення виборів до Верховної Ради найближчої неділі, 19,5% опитаних з числа тих, хто має намір голосувати та визначився з вибором, назвали ВО “Батьківщина”. 11,4% проголосували б за “Опозиційний блок”, 11,2% – за партію “Громадянська позиція”, 10,5% – за партію “Слуга народу”. За партію “За життя” мають намір віддати голоси 7,2%, за Радикальну партію – 7%, за “Блок Петра Порошенка “Солідарність” – 6,5%.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Денісова закликала російського омбудсмена обговорити “будь-які умови обміну” Сенцова (108 публікацій у ЗМІ)
  • В адміністрації Порошенка підтвердили зустріч з командою Манафорта у 2014 році (84 публікації у ЗМІ)
  • “П’ятиденна війна”: 10 років тому Росія вторглася до Грузії (80 публікацій у ЗМІ)
  • Луценко: Замах на Гандзюк замовили правоохоронці та чиновники (41 публікація у ЗМІ)
  • Компанія General Electric вже відправила перший локомотив в Україну (25 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Петро Порошенко провів телефонні переговори з держсекретарем США Майком Помпео, сторони обговорили подальшу протидію російській агресії та відновлення територіальної цілісності України, йдеться в заяві, розміщеній у ніч на середу на сайті глави Української держави. “Сторони підтримали підходи до подальшої протидії російській агресії та відновлення територіальної цілісності України, зокрема з урахуванням останніх контактів між главами двох держав”, – повідомила прес-служба президента України. П. Порошенко подякував М. Помпео за “за історичну декларацію про невизнання спроби анексії українського Криму російським агресором”. Було наголошено на пріоритетності продовження руху від політики невизнання анексії до політики деокупації Криму.

Держсекретар США Майк Помпео в телефонній бесіді з президентом України Петром Порошенком підтвердив незмінність позиції Вашингтона щодо Криму, повідомив американський Держдепартамент. “Держсекретар Помпео підтвердив рішучу підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Він наголосив, що Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають спроб Росії стосовно анексії Криму, як він роз’яснив, коли 25 липня випустив “Кримську декларацію”, – йдеться в поширеній заяві відомства.

ОСОБЛИВИЙ СТАТУС ДОНБАСУ.

Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш виступає за продовження терміну дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО). “Закон фактично і не працював на практиці, оскільки Росія не виконує свою частину зобов’язань за Мінськими угодами. Світова спільнота, включно з Україною, говорить про те, що Мінські угоди зараз є моделлю вирішення цього конфлікту між Україною і Росією. І він демонструє всьому світу, що Україна дійсно виконує ці угоди, і демонструє, що вона здатна, готова і вже зробила максимум для їх виконання. При цьому всім видно, що Росія не зробила нічого”, – сказав В. Черниш у бліц-інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш вважає неприйнятним здійснення будь-якого референдуму на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і вбачає в подібних ініціативах умисел Росії відвернути міжнародну спільноту від оголошення консолідованого рішення з цього конфлікту. “Немає такої країни, яка могла б підмінити державний суверенітет. Ніхто цей референдум не “освятить”, це неприйнятно. Ми вже бачили заяви тих, хто нібито це обговорював: те, що ніхто питання референдуму не приймає, і воно не може бути взагалі на порядку дня”, – сказав В. Черниш у бліц-інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

УКРАЇНСЬКІ ПОЛІТВ’ЯЗНІ У РФ.

Український режисер Олег Сенцов, який 87-й день голодує в російській в’язниці, майже не встає, заявляє його двоюрідна сестра Наталя Каплан. “Все не просто погано, все катастрофічно погано”, – написала вона у Facebook. “Олег мені через адвоката передав лист, він майже не встає. Написав, що кінець близький, і він це не про звільнення”, – заявила Наталя. “(Олег) Запитує, чи цікавиться хтось ще його голодуванням, йому не передають листів, жодних! Каже, що він зараз в інформаційному вакуумі і взагалі не знає, що відбувається”, – додала вона. Каплан нагадала, що Європейський суд із прав людини наполягає на переведенні до цивільної лікарні, причому ближче до місця прописки.

За даними лікаря засудженого в РФ Олега Сенцова, його стан здоров’я порівняно стабільний, повідомив прес-секретар уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової Олексій Зловедов. “Я вчора розмовляв з уповноваженим із прав людини в Ямало-Ненецькому автономному окрузі Анатолієм Саком, він на моє прохання зателефонував лікарю, який спостерігає Олега Сенцова в колонії. За словами лікаря, стан порівняно стабільний”, – сказав О. Зловедов у середу “Інтерфаксу”.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до уповноваженого РФ з прав людини Тетяни Москалькової і голови Ради розвитку громадянського суспільства і прав людини при президентові РФ Михайла Федотова з проханням обговорити будь-які умови обміну українського режисера, політв’язня Олега Сенцова для його порятунку. “Я готова вилетіти негайно. Прошу відповідальних осіб Російської Федерації якомога швидше надати літак для перевезення Олега Сенцова до будь-якої лікарні, в якій зможуть надати необхідну медичну допомогу”, – написала Л. Денісова на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу ввечері.

У Міністерстві закордонних справ України стурбовані інформацією стосовно погіршення здоров’я політв’язня, режисера Олега Сенцова і закликають міжнародних партнерів до якнайшвидшого посилення тиску на РФ із метою звільнення О. Сенцова. “Тривожна інформація щодо погіршення здоров’я О. Сенцова. Закликаємо партнерів посилити тиск на РФ для його звільнення”, – написала речник МЗС Мар’яна Беца в мікроблозі в Twitter у середу. Вона додала твіт англійською мовою, в якому також закликає партнерів надати більше тиску на Росію, щоб врятувати та звільнити О. Сенцова.

Рідні військовополонених влаштували мирну акцію під Адміністрацією президента. Про це повідомляє “Громадське”. Родичі Олександра Корінькова, Сергія Глондара та Богдана Пантюшенка вимагали звільнення своїх військових, які перебувають у полоні понад 2 роки. Дружина Корінькова Юлія, зокрема, вважає, що “на рішення щодо звільнення чоловіків може вплинути лише президент”. “Ми приїхали щоб боротися за волю і свободу наших родичів. Для нас результат – це звільнення хлопців. Ми знаємо, що все в руках президента”, – зазначила жінка.

Ключовою темою переговорів учасників Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі (Україна, ОБСЄ, РФ) у Мінську 21-22 серпня стануть українські політв’язні в Росії та заручники, повідомила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. “21-22 (серпня – ІФ) відбудуться дводенні переговори в Мінську. Тема заручників і політв’язнів – ключова”, – написала І. Геращенко на своїй сторінці в Facebook у середу. Вона знову наголосила, що українська сторона готова до компромісів у цьому питанні.

ЕКОНОМІКА.

Міністерство фінансів за результатами планового аукціону розмістило гривневі та валютні облігації внутрішньої державної позики на загальну суму понад 10 мільярдів гривень. Про це свідчать дані Мінфіну за підсумками аукціону. “За результатами розміщення облігацій внутрішньої державної позики 7 серпня в державний бюджет залучено 10,04 млрд грн (за офіційним курсом НБУ)”, – сказано в повідомленні прес-служби. Гривневі ОВДП були розміщені на суму 2,795 млрд грн, валютні – понад 7 млрд грн в еквіваленті. Основну масу розміщених облігацій потрібно буде погасити протягом 200 днів.

У другому кварталі 2018 року збереглися високі темпи припливу коштів населення в банківську систему. Про це йдеться в серпневому квартальному “Огляді банківського сектора”, опублікованому Національним банком. Так, гривневі депозити населення в українських банках зросли на 8,7%, в порівнянні з першим кварталом і на 21,4% в річному вимірі. Державні банки також продовжували нарощувати обсяги депозитів у валюті, хоча в цілому по системі частка валютних депозитів скорочується. За підрахунками НБУ, в цілому, в другому кварталі кошти населення в банках зросли на 17,2 млрд грн.

Платники Києва задекларували та сплатили майже половину всіх зобов’язань за поданими майновими деклараціями по Україні – мільярд гривень.  Про це повідомила начальник Головного управління Державної фіскальної служби у Києві Людмила Демченко, повідомляє прес-служба столичної ДФС. За результатами цьогорічної кампанії декларування в Україні було задекларовано й узгоджено до сплати 2 мільярди 167 мільйонів податку на доходи фізичних осіб та 273,5 мільйони гривень військового збору. Половину вказаних зобов’язань, а саме 1 мільярд 48 мільйонів гривень ПДФО та 115,4 мільйонів гривень військового збору було задекларовано платниками Києва, сказала Демченко.

За перше півріччя платоспроможні банки отримали 8,3 мільярда гривень чистого прибутку. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ. “У другому кварталі сектор зафіксував помірний збиток – 0,4 млрд грн. – через значні обсяги формування резервів одним з великих банків. Без урахування цього банку фінансовий результат платоспроможних банків у другому кварталі становив 6,8 млрд грн”, – йдеться в повідомленні . Крім того, через перехід на міжнародні системи фінансової звітності (МСФЗ 9) у другому кварталі один з великих банків збільшив збитки минулих років на 16,7 млрд грн в основному через формування резервів за знеціненими кредитами. Це змінило балансовий капітал банку, але не вплинуло на його регулятивний капітал і показники достатності капіталу.

За підсумками січня-липня 2018 року великий бізнес збільшив відрахування до держбюджету на 16,4% до 170,4 мільярда гривень. Про це повідомляє Офіс найбільших платників податків. За даними Офісу, надходження від податку на прибуток зросли майже вдвічі – з 24,6 млрд грн за сім місяців 2017 року до 40,7 млрд грн в поточному році. Надходження від податку на додану вартість зросли на 8,7 млрд грн – до 76,1 млрд грн. Надходження від акцизу скоротилися на 1,8 млрд грн – до 33,8 млрд грн.

Київський апеляційний адміністративний суд оприлюднив рішення, яким підтверджено незаконність “споживчого кошика” в Україні. Про це повідомив керівник проекту “Відкритий Суд” Станіслав Батрін, передає “Дзеркало Тижня”. Батрін був позивачем до уряду, Міністерства охорони здоров’я, Мінсоцполітики та Мінекономіки про визнання незаконною і недійсною постанови Кабміну №780, якою вперше за 16 останніх років переглянутий “споживчий кошик” для українців. У даній постанові уряд вперше за останні 15 років переглянув складові так званого “споживчого кошика” українця, встановивши достатні, на його думку, стандарти людського життя.

ЕНЕРГЕТИКА.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, розмістила проекти постанов про збільшення тарифів НАЕК “Енергоатом”, ПрАТ “Укргідроенерго”, ТЕЦ і НЕК “Укренерго” для підняття зарплат співробітникам цих підприємств. Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”. Відповідні документи регулятор попередньо схвалив на засіданні 7 серпня. Зокрема, тариф на відпуск електроенергії, виробленої на атомних електростанціях (АЕС) НАЕК “Енергоатом” пропонується підняти на 3,2% (на 1,73 коп./ КВт*год) – до 55,76 коп./КВт-год (без ПДВ). За рахунок цього фонд оплати праці компанії повинен вирости з жовтня на 194,15 млн гривень.