Проект інструкції про допуск волонтерів у район ООС потребує широкого обговорення – волонтери

Волонтери, які займаються допомогою бійцям на передовій, закликають до широкого обговорення проекту інструкції Генштабу щодо діяльності волонтерів у зоні Операції об’єднаних сил. За словами волонтерів, інструкція у поточній редакції критично ускладнить їхню роботу. Про це заявили представники волонтерського руху на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Частина волонтерської спільноти виступає категорично проти прийняття подібного документу, частина – визнає необхідність такого регулювання, але просить залучити до підготовки положень інструкції самих волонтерів і представників військово-цивільного співробітництва як людей, які найкраще знають реалії цієї діяльності.

Серед зауважень до інструкції – зобов’язання для волонтерів, які їздять на передову, надавати Генштабу детальну особисту інформацію (є побоювання, що вона може потрапити у відкритий доступ); погоджувати, що саме планують передавати бійцям; дозвіл на таку діяльність виключно для організацій-юридичних осіб. Основне зауваження волонтерів – те, що їх не залучили до підготовки документу, не аргументували, які ризики хотіли таким чином попередити, і не повідомляли, що такий документ буде готуватися.

«Волонтери і Збройні сили спільно захищають країну, і ніякого конфлікту між волонтерами і Генштабом не існує. Ми дуже поважаємо СІМІС за все, що вони роблять. Але волонтерське суспільство обурене самим механізмом появу цієї інструкції. Замість того щоб описати наш унікальний механізм співпраці, напрацьований за ці роки, і бути більш корисними одне для одного, створили непрофесійний документ повний протиріч […]. Якби нам пояснили, для чого вирішили прийняти цю інструкцію, ми могли б разом обговорити ризики», – зазначила Анна Майборода, керівник ГО «Всеукраїнське об`єднання «Патріот».

«Ми не проти системи, яка б обмежувала рух «туристів», які приїздять заради фотосесій і піар-акцій, наражаючи на небезпеку бійців. […] Але для тих, хто працює з дитячими будинками, прифронтовими госпіталями мають бути одні перепустки; тих, хто їздить до батальйонів і бригад – інші; хто працює «в окопах» – окремий вид перепусток. Можливо, варто доручити розподіл на зони і формування списків Раді волонтерів при Міноборони, де знають усіх волонтерів», – зазначив Юрій Москаленко, координатор Білоцерківської волонтерської групи.

«На мою думку як військового і волонтера, інструкція потрібна – присутність цивільної особи там, де рвуться снаряди, має бути задокументована, тому що за його життя відповідають військові. Так побудована вся робота армії. Але, звісно, волонтерів потрібно долучити до створення інструкції, щоб вона відповідала реаліям, у яких ми живемо, – зазначив Мирослав Гай, керівник БФ «Мир&Ко». – На мою думку, ніхто не «нищить волонтерів». Більш того, НАТО висувають до нас пряму вимогу щодо громадського контролю над Міністерством оборони. […] Між нами немає конфлікту як такого – є непорозуміння. І ми хочемо не загострити конфлікт, а привернути увагу до ситуації, щоб разом вирішувати це питання».

Волонтери підготували листа до Президента України зі своїми застереженнями і пропозиціями.

Присутній у залі Олександр Котов, представник Управління цивільно-військового співробітництва, зазначив, що проект інструкції – ще не прийнятий і не погоджений юристами документ, і пропозиції волонтерів готові обговорювати.