1665 дітей-переселенців по всій території України отримали статус постраждалих внаслідок бойових дій – правозахисники, Мінсоцполітики

Лише 5 із 50 тисяч дітей-переселенців у Києві та області отримали статус постраждалих внаслідок бойових дій. За 1 січня – 1 серпня 2018 року подали лише 13 таких заяв: 8 у Києві, з яких задовольнили 4, та 5 – в області, з яких задовольнили також 4. Такими виявилися результати моніторингу, проведеного експертами програми «Радник з питань ВПО» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні. «Наразі в Україні зареєстровано майже 240 тисяч дітей-ВПО. Це діти, які потенційно мають право на цей статус. Водночас, лише 423 особи набули статусу дітей, що постраждали внаслідок бойових дій. Є й інші категорії, не включені до цієї цифри – діти загиблих військових, волонтерів, діти тих, хто потрапив у полон», – розповіла Олександра Магурова, радниця Міністерства соціальної політики України з питань внутрішньо переміщених осіб у Києві, на презентації результатів дослідження в Українському кризовому медіа-центрі.

Постанова №268, яка передбачає можливість отримати статус, була прийнята у квітні минулого року. У квітні 2018 року процедуру спросили, але це майже не вплинуло на кількість звернень. Основна причина – у тому, що люди не знають про цю можливість і не звертаються до держави. Крім того, батьки часто не бачать, які переваги це може надавати, і не бажають витрачати час на бюрократичні процедури. Також це законодавчі колізії, які не дозволяють оформити документи. За словами опитаних переселенців, були випадки, коли служби у справах дітей відмовилися приймати заяви.

Володимир Вовк, заступник директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України, розповів, що станом на перше вересня кількість дітей, які отримали статус, досягла 1665 – порівняно з цифрами станом на серпень. Із них, 825 дітей – із Луганської, 580 – Донецької, 122 – Волинської, 24 – Дніпропетровської області та менша кількість в інших. У Волинській області дітей-переселенців менше, ніж у багатьох інших областях; причиною такого показника стала проактивна позиція місцевих представників служби у справах дітей, які самі інформували родини переселенців про таку можливість. Щодо 35 тисяч дітей триває процедура оформлення статусу.

Він зазначив, що сьогодні набуває чинності наказ Мінсоцполітики №1005 (Про затвердження форм обліку соціальної роботи з сім’ями/особами, які перебувають у складних життєвих обставинах), що усуває законодавчі розбіжності, які раніше іноді трактували як підставу для відмови у наданні статусу. Володимир Вовк наголосив також, що відмовити в наданні статусу має право виключно той орган, який має право його надавати – місцевий орган опіки і піклування, рішенням голови райдержадміністрації.

Учасники прес-конференції наголосили на необхідності організувати інформаційну кампанію через соціальні служби і заклади освіти, щоб заохотити родини звертатися із заявами. «На даний момент особливих преференцій цей статус не надасть. […] Діти ВПО і діти загиблих вже мають низку соціальних гарантій відповідно до цих статусів. Але попереду є певні можливості від держави, вже після того, як буде визначено хоча б орієнтовно кількість таких дітей», – зазначив Володимир Вовк.

«Розуміння, скільки дітей постраждало внаслідок бойових дій, для України як для держави має стратегічне значення, тому що ми заявляємо, що у нас бойові дії і сотні тисяч постраждалих, але ми не можемо надати чіткі цифри. На міжнародній арені ця цифра також матиме велике значення у майбутньому, коли ми як держава будемо закликати до відповідальності відповідні сторони. Можливо, буде можливість вимагати компенсацію для постраждалих», – зазначила Олександра Магурова.

Що стосується дітей, які проживають на території, контрольованій так званими «ЛНР»-«ДНР» – за можливості, краще вже зараз подбати про отримання статусу ВПО і дитини, постраждалої внаслідок бойових дій – навіть якщо родина не впевнена, чи довго залишиться на території, контрольованій Україною, зазначила Валерія Вершиніна, менеджерка програми «Радник з питань ВПО». Так само це стосується свідоцтва про народження дитини – ця процедура займає одну добу. «Якщо дитина отримала каліцтво або поранення, краще пройти зараз медико-санітарну комісію і довести це поранення, або пройти судову процедуру – документи, видані медичними закладами «ДНР»-«ЛНР» не можуть бути прийняті жодною установою, крім суду. Краще зараз подати позов про встановлення факту поранення, отримати легальний документ і бути впевненими, що коли він вам знадобиться – він у вас вже є», – наголосила Валерія Вершиніна.