Огляд ЗМІ за 5-7 жовтня 2018

ВИСНОВКИ

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що Україні слід обдумати можливість легалізації подвійного громадянства. Проте він наголосив, що виключає можливість легалізації подвійного громадянства з Росією. Разом з тим, він припустив, що у випадку з іншими країнами питання легалізації подвійного громадянства може обговорюватися. Клімкін також заявив, що бачить доцільність обговорити запровадження кримінальної відповідальності за наявність у українців паспорту РФ. Павло Клімкін також додав, що Україна може запровадити біометричні візи для громадян Російської Федерації. Зокрема, міністр зазначив, що система біометричного контролю на кордоні з Росією на сьогодні є ефективною, так як створюється банк даних з біометричною інформацією. Необхідність цього він пояснив на прикладі отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля в Солсбері. Проте, як заявив Клімкін, Україна не буде закривати російські консульства на своїй території, оскільки такий крок може призвести до дзеркальних заходів.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і прем’єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе підписали угоду про взаємне скасування візових вимог і перетин громадянами України і Грузії спільного кордону за ID-картками.

Олег Сенцов заявив, що припиняє голодовку з 6 жовтня через загрозу початку його примусового годування. “У зв’язку з критичним станом мого здоров’я, а також патологічними змінами, що розпочалися у внутрішніх органах, найближчим часом до мене заплановано застосування примусового харчування. Мою думку при цьому вже не беруть до уваги – нібито я вже не в змозі адекватно оцінювати рівень здоров’я та небезпеки, йому що загрожує”, – йдеться в заяві Сенцова. Сенцов вважає, що мети голодовки не досягнуто. Режисер висловив вдячність тим, хто його підтримував. Правозахисна організація Amnesty International в Україні заявила про неприпустимість примусового годування Олега Сенцова. “Ми заявляємо про неприпустимість примусового годування, яке фактично є різновидом катування, і вимагаємо надання Олегу своєчасної та ефективної медичної допомоги”, – заявили в організації. Також в Amnesty International підкреслили, що вимагають негайного звільнення Сенцова.

Глава Рахункової палати Валерій Пацкан заявив, що виплати за державним боргом в 2019 році зменшують можливості державного бюджету для здійснення соціально-економічних витрат. “Понад 40% доходів державного бюджету необхідно сплатити на погашення та обслуговування державного боргу, що зменшує можливості бюджету для здійснення соціально-економічних витрат. А значить зменшуються можливості для підвищення пенсій, зарплат і соціальних виплат, а також для будівництва доріг, нових шкіл, лікарень , дитячих садів і взагалі розвитку інфраструктури” – заявив Пацкан. Міністр МЕРТ Степан Кубів повідомив, що Кабінет міністрів заклав у проект бюджету мінімальну заробітну плату на рівні 4,173 тисячі гривень, але це питання продовжує обговорюватися. Міжнародні резерви України станом на 1 жовтня скоротилися на 3,5% і становили 16,638 мільярда доларів. Зокрема, платежі з обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті у вересні становили 711,2 млн доларів.

В.о. голови Фонду держмайна Віталій Трубаров повідомив, що ФДМ планує, що практично по всіх об’єктах великої приватизації конкурси з продажу відбудуться у 2019 році, а не цього року, як говорилося раніше. За словами Трубарова, цього року, швидше за все, вдасться приватизувати лише “Центренерго”, щодо якого Кабінет міністрів цієї середи затвердив стартову ціну та умови продажу. Міністр МЕРТ Степан Кубів повідомив, що за 2 місяці публічний реєстр об’єктів малої приватизації складається з-понад 1000 об’єктів, з яких уже продано 150 об’єктів. “Ми заробили для держави 185 млн гривень. І це не просто гроші для бюджету і місцевих громад, це нові великі можливості для малого бізнесу, коли наприклад у проданому приміщенні в центрі Львова, може з‘явитись кав’ярня, чи сувенірна крамниця, або перукарня. А це – нові робочі місця і податки”, – наголосив Кубів.

Нардеп Євген Мураєв заявив про продаж телеканалу NewsOne народному депутату Тарасу Козаку. Андрій Портнов повідомив, що в зв’язку зі зміною власника ініціював розірвання договору про управління Newsone. У “Батьківщині” заявили, що президент Петро Порошенко став реальним власником телеканалу NewsOne, попри те, що у телеканалу власником став народний депутат від “Опозиційного блоку” Тарас Козак. “Офіційна зміна власника телеканалу NewsOne на народного депутата Тараса Козака – особа з близького оточення Віктора Медведчука – є остаточним і беззаперечним доказом того, що справжнім ідеологічним бенефіціаром телеканалу є Росія, а справжнім власником – Медведчук”, – йдеться в заяві “БПП”. Секретар РНБО Олександр Турчинов зазначає, що звернення Верховної Ради до РНБО про застосування санкцій проти компаній, які входять до структури власності телеканалів “112. Україна” та NewsOne, стосується тільки їхніх засновників.

Тетяну Сліпачук обрали главою Центральної виборчої комісії шляхом таємного голосування. Заступниками голови ЦВК обрано Олега Конопольського та Євгенія Радченка, секретарем Центральної виборчої комісії обрано Наталію Бернацьку.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Новий провал ГРУ Росії: дві країни впіймали російських розвідників «на гарячому» (337 публікацій у ЗМІ)
  • В’язень Кремля Олег Сенцов припинив голодування (207 публікацій у ЗМІ)
  • Угорсько-український конфлікт обговорять на вищому рівні (87 публікацій у ЗМІ)
  • Кримський міст частково обвалився (69 публікацій у ЗМІ)
  • У Грузію відтепер пускатимуть з українськими ID-картками (11 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час зустрічі з головою української партії “Народний фронт” Арсенієм Яценюком чітко окреслила свою позицію, яка полягає в тому, що Україна залишатиметься транзитером газу. “Я хочу окремо зазначити, що канцлер чітко заявила про те, що “Північний потік” – це не лише економічний проект, а й що він має політичні наслідки. Тому спільна позиція України, Європейського Союзу та США щодо збереження України як ключового транзитера газу просторами Східної Європи стоїть на порядку денному і канцлера і України насамперед”, – сказав А. Яценюк за підсумками зустрічі з А. Меркель у п’ятницю.

Київ має реагувати на дії Будапешта, оскільки “безкарність призведе до непередбачуваних наслідків”, заявляє заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар. Коментуючи виданню “Дзеркало тижня. Україна” конфлікти останнього часу, заступник глави українського МЗС заявив: “Угорщина почала діяти так, немов Закарпатті – її територія. Річ не тільки у видачі паспортів або у створенні посади урядового уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області”. “Якщо Україна не реагуватиме на подібні дії Будапешта, то ця безкарність призведе до непередбачуваних наслідків. Наша мета – показати, що над регіоном поширюється український суверенітет, який ми будемо захищати”, – наголосив В. Боднар.

Україні потрібен новий закон “Про громадянство”, вважає міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Я вважаю, що нам потрібен новий закон “Про громадянство”, – сказав П. Клімкін у п’ятницю ввечері в програмі “Тема дня” на телеканалі “UA: Харків”. Він зазначив, що виключає можливість легалізації подвійного громадянства з Росією. “Хочу відразу сказати, я категорично заперечую і категорично проти будь-яких навіть ідей і думок про легалізацію подвійного громадянства з Росією, з агресором. Усі випадки отримання російського громадянства мають відповідно розслідуватися нашими спецслужбами”, – сказав П. Клімкін.

Україна може запровадити біометричні візи для громадян Російської Федерації, про це в ефірі UA: Харків заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін. Зокрема, міністр зазначив, що система біометричного контролю на кордоні з Росією на сьогодні є ефективною, так як створюється банк даних з біометричною інформацією. Необхідність цього він пояснив на прикладі отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля в Солсбері. “Це зміна ідентичності. Якщо є біометричні дані, ми чудово знаємо, про яких людей йдеться, і просто зміна документів вже не допоможе”, – зазначив Клімкін.

Україна не буде закривати російські консульства на своїй території, оскільки такий крок може призвести до дзеркальних заходів. Про це в ефірі UA: Харків заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін. Клімкін наголосив, що на сьогодні між Україною і Росією фактично немає дипломатичних відносин. У той же час українські дипломати зосереджені на допомозі українцям в Росії, в тому числі й політичним в’язням. “Якщо ми приберемо тут ці консульства, то, звичайно, Росія закриє наші консульства там”, – зазначив Клімкін.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і прем’єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе підписали угоду про взаємне скасування візових вимог і перетин громадянами України і Грузії спільного кордону за ID-картками. “Разом із прем’єр-міністром Грузії Мамука Бахтадзе підписуємо угоду про взаємне скасування візових вимог”, – написав В.Гройсман на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п’ятницю.   Він зазначив, що угодою передбачено, що громадяни України зможуть подорожувати до Грузії на підставі внутрішніх паспортів у формі ID-карт, що містять безконтактний електронний носій.

ПРИПИНЕННЯ ГОЛОДУВАННЯ ОЛЕГОМ СЕНЦОВИМ.

Засуджений у Росії український режисер Олег Сенцов заявив, що припиняє голодовку з 6 жовтня через загрозу початку його примусового годування. “У зв’язку з критичним станом мого здоров’я, а також патологічними змінами, що розпочалися у внутрішніх органах, найближчим часом до мене заплановано застосування примусового харчування. Мою думку при цьому вже не беруть до уваги – нібито я вже не в змозі адекватно оцінювати рівень здоров’я та небезпеки, йому що загрожує”, – йдеться в заяві О.Сенцова, поширеній його адвокатом Дмитром Дінзе в п’ятницю. “Насильницьке годування здійснюватиметься в рамках реанімаційних заходів з порятунку життя пацієнта. У цих умовах я вимушений припинити свою голодовку із завтрашнього дня, тобто із 6.10.18”, – йдеться в заяві.

Правозахисна організація Amnesty International в Україні заявила про неприпустимість примусового годування політв’язня, незаконно засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова. Про це йдеться у заяві AI. “Ми заявляємо про неприпустимість примусового годування, яке фактично є різновидом катування, і вимагаємо надання Олегу своєчасної та ефективної медичної допомоги”, – заявили в організації. Також в Amnesty International підкреслили, що вимагають негайного звільнення Сенцова.

Віце-спікер Верховної Ради, представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Ірина Геращенко отримала два листи від українських політв’язнів в РФ Олега Сенцова і Романа Сущенка. “Сьогодні я отримала два листи. У кілька речень. Один написаний такою слабкою рукою, що треба розбирати слова і букви. Дуже важливі і дорогі мені листи. Від Романа Сущенка та Олега Сенцова. Мені передали їхні адвокати та рідні політв’язнів. Це особисті листи. написані дуже сильними людьми, які вірять в Україну. За це і засуджені”, – написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

ЕКОНОМІКА.

Виплати за державним боргом в 2019 році зменшують можливості державного бюджету для здійснення соціально-економічних витрат. Про це заявив глава Рахункової палати Валерій Пацкан, передає прес-служба відомства. За його словами, Рахункова палата після експертизи проекту закону про держбюджет на 2019 рік затвердила і направила до Верховної Ради відповідні висновки і пропозиції. “Понад 40% доходів державного бюджету необхідно сплатити на погашення та обслуговування державного боргу, що зменшує можливості бюджету для здійснення соціально-економічних витрат. А значить зменшуються можливості для підвищення пенсій, зарплат і соціальних виплат, а також для будівництва доріг, нових шкіл, лікарень, дитячих садів і взагалі розвитку інфраструктури” – заявив Пацкан.

Кабінет міністрів заклав у проект бюджету мінімальну заробітну плату на рівні 4,173 тисячі гривень, але це питання продовжує обговорюватися. Про це під час Години запитань до уряду сказав перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, повідомляє “Укрінформ”. “У проекті бюджету на 2019 рік ми зберегли пріоритети фінансування на соцзахист, освіту, охорону здоров’я, культуру та інше. Ріст соціального захисту передбачений на 14,8 млрд грн до 301,8 млрд грн. Мінімальна заробітна плата становитиме 4,173 тис. грн. І це питання ще обговорюється”, – сказав Кубів. Він додав, що уряд також почав процес монетизації субсидій.

Міжнародні резерви України станом на 1 жовтня скоротилися на 3,5% і становили 16,638 мільярда доларів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ. У Нацбанку пояснили, що на зниження обсягу міжнародних резервів у вересні вплинули операції уряду. Платежі з обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті у вересні становили 711,2 млн доларів. З них 562,3 млн доларів становили витрати на обслуговування за облігаціями зовнішньої державної позики та 103,2 млн доларів – обслуговування і погашення за облігаціями внутрішньої державної позики.

ПРИВАТИЗАЦІЯ.

Фонд державного майна планує, що практично по всіх об’єктах великої приватизації конкурси з продажу відбудуться у 2019 році, а не цього року, як говорилося раніше. Про це на засіданні Спеціальної комісії Верховної Ради з питань приватизації заявив в.о. голови Фонду держмайна Віталій Трубаров, передає УНІАН. “Ми вже можемо констатувати факт, що з тих об’єктів великої приватизації, які ми намітили, за більшістю з них процес приватизації переноситься на 2019 рік”, – сказав він. За словами Трубарова, цього року, швидше за все, вдасться приватизувати лише “Центренерго”, щодо якого Кабінет міністрів цієї середи затвердив стартову ціну та умови продажу. Конкурс із приватизації держпакета акцій цього підприємства має відбутися наприкінці листопада або початку грудня цього року.

За перші два місяці в Україні було реалізовано 150 об’єктів малої приватизації. Про це у п’ятницю повідомив перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, передає прес-служба відомства. Перший віце-прем’єр підкреслив, що за 2 місяці публічний реєстр об’єктів малої приватизації складається з-понад 1000 об’єктів, з яких уже продано 150 об’єктів. “Ми заробили для держави 185 млн гривень. І це не просто гроші для бюджету і місцевих громад, це нові великі можливості для малого бізнесу, коли наприклад у проданому приміщенні в центрі Львова, може з‘явитись кав’ярня, чи сувенірна крамниця, або перукарня. А це – нові робочі місця і податки”, – наголосив Кубів.

ЗМІНА ВЛАСНИКА ТРК NEWSONE.

Позафракційний народний депутат Євген Мураєв, до недавнього часу був власником телеканалу NewsOne (ТОВ “Новини 24 години”, Київ), заявив про його продаж народному депутату Тарасу Козаку (фракція “Опозиційний блок”). “Сьогодні власником корпоративних прав телеканалу NewsOne став мій товариш і колега Тарас Козак. Бажаю йому і колективу успіху і зростання”, – написав Є.Мураєв на своїй сторінці у Facebook. Наприкінці серпня цього року колишній заступник глави Адміністрації президента України часів Віктора Януковича Андрій Портнов заявив, що підписав угоду про управління телеканалом NewsOne терміном на три роки. “Інформую, що у Відні підписав угоду про управління телеканалом NewsOne. Власник 100% статутного фонду компанії Володимир Мураєв передав мені телеканал в управління терміном на три роки. За умовами договору, мені на комерційних умовах передано право здійснювати всю діяльність із управління телеканалом”, – написав тоді А.Портнов.

У політичній партії “Батьківщина” заявляють, що президент України Петро Порошенко став реальним власником телеканалу NewsOne, попри те, що у телеканалу власником став народний депутат від “Опозиційного блоку” Тарас Козак. “Сьогодні стало остаточно зрозуміло, для чого Банкова влаштувала колотнечу зі звинуваченням “неправильних” телеканалів у “непатріотичній” позиції. В одного зі звинувачених – телеканалу NewsOne – раптово змінився власник. Тепер ним володіє депутат від “Опозиційного блоку” Тарас Козак. Але немає сумнівів, що реальним господарем став Петро Порошенко. Зрештою, вже мало кого дивує його співробітництво з опоблоківцями та медведчуківцями, в компанії з якими, вочевидь, він збирається йти на вибори”, – йдеться в заяві “Батьківщини”, оприлюдненій у п’ятницю.

Партія “Блок Петра Порошенка “Солідарність” вважає, що Рада національної безпеки і оборони України має вжити необхідних заходів стосовно телеканалу NewsOne відповідно до ухваленої постанови Верховної Ради. “Офіційна зміна власника телеканалу NewsOne на народного депутата Т. Козака (народний депутат з фракції “Опозиційний блок” Тарас Козак – ІФ) – особа з близького оточення Віктора Медведчука – є остаточним і беззаперечним доказом того, що справжнім ідеологічним бенефіціаром телеканалу є Росія, а справжнім власником – Медведчук”, – йдеться в заяві “БПП”, оприлюдненій на сторінці партії в соцмережі Facebook у п’ятницю.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) проводить обшуки в одного з суддів Вищого господарського суду України, якого підозрюють у незаконному збагаченні. “Детективи Національного антикорупційного бюро проводять санкціоновані обшуки в одного з суддів Вищого господарського суду в рамках розслідування кримінального провадження щодо можливого незаконного збагачення, внесення до декларації недостовірних даних, одержання коштів, отриманих злочинним шляхом”, – повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” в прес-службі НАБУ, не уточнивши при цьому, про кого із суддів ідеться.

ЕНЕРГЕТИКА.

У ДП “Енергоатом” відповіли на ініціативу очільника НКРЕКП Оксани Кривенко щодо проведення аудиту з метою виявлення можливих зловживань. Про це говориться у повідомленні на сайті компанії. В “Енергоатомі” заявили, що ДП “не просто вітає, а вимагає” проведення незалежного міжнародного аудиту щодо достовірності дефіциту в тарифі для Енергоатома в обсязі 13,9 млрд грн. У повідомленні зазначається, що в “Енергоатомі” “щороку проводиться по декілька аудитів”. Нещодавно їх проводили Державна аудиторська служба та компанія BDO з т.зв. “великої п’ятірки”, яка виграла відповідний тендер у ProZorro.