Створення інклюзивного суспільства в Україні є одним із основних напрямків і вимог сучасності – Марина Порошенко

Одним із переможців конкурсу індивідуальних проектів від Українського культурного фонду став проект для підтримки мистецьких ініціатив дітей з особливостями психофізичного та індивідуального розвитку  «Приречені на щастя». Це 5 колективів з різних міст України. Сума гранту на реалізацію проекту складає 476 тисяч гривень. «Я рада, що переможцем став саме цей проект – це свідчить про те, що створення інклюзивного суспільства в Україні є одним із основних напрямків і вимог сучасності. […] Ми маємо не забувати, що кожна людина важлива своїм внутрішнім потенціалом, а не зовнішніми проявами», – зазначила Марина Порошенко, голова Українського культурного фонду, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Однойменна акція відбулася у Києві 10 жовтня – творчі зустрічі, практичні семінари, майстер-класи, фотовиставки та кінопокази, присвячені творчості людей з особливими потребами.

Віталій Любота, керівник проекту «Приречені на щастя», наголосив, що у мистецтві не має бути поділу на людей «з інвалідністю» і «без». «Наша акція спрямована на те, щоб виявляти сильні сторони кожної людини, щоб можливості кожного до самореалізації залежали від його здібностей, а не таврувань, до яких вдається суспільство», –  зазначив він.  «Коли ми починаємо спілкуватись з [дітьми з особливими потребами] на рівних, коли вони приймають участь у таких мистецьких проектах, де немає меж і можна бути вільнішим – вони нас можуть дуже багато чому навчити», – додала Наталія Холоденко, український психолог та телеведуча.

«Насправді, чим більше буде таких заходів буде в нашій країні […], тим більше наше суспільство дійсно стане європейським суспільством, дійсно інклюзивним суспільтвом, бо інклюзія – це реальний показник того, що суспільство є цивілізованим», – зазначив Юрій Демидюк, керівник експертної групи Директорату інклюзивної та позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України.

Марина Порошенко зазначила, що для покращення повсякденних умов для людей з інвалідністю важливі низові ініціативи таких змін. «Зараз, в умовах децентралізації, дуже важливо, щоб люди розуміли, що влада вже наблизилася до них і не потрібно чекати, доки з центру, з Києва, прийде можливість щось реалізувати: вони мають вимагати реалізації своїх прав від місцевої влади, щоб вона покращувала умови їхнього життя, умови для реалізації їхніх соціальних потреб», – додала вона.

Марина Порошенко повідомила, що цього року Український культурний фонд підтримає 298 культурно-мистецьких проектів загальною вартістю майже 160 мільйонів гривень.