Програма «Доступні ліки» зробила ліки доступнішими – звіт ВООЗ

Програма «Доступні ліки» допомогла зробити ліки доступнішими та призвела до зниження  цін на препарати які беруть у ній участь. Такі висновки моніторингу програми, здійсненого експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я. «Впровадження програми призвело до швидких результатів. Механізм програми призвів до зниження цін на препарати, які беруть у ній участь. Ми також помітили, що впровадження програми вплинуло на зміни рішень лікарів – вони почали частіше виписувати пацієнтам ліки, які є у списку і вартість яких відшкодовується […]Програма збільшила доступність ліків – це факт, ми це зафіксували. Зараз важливо, щоб вона стала одним із наріжних каменів системи охорони здоров’я в Україні», – розповів Гійом Деде, технічний представник Європейської агенції ВООЗ, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Збір даних тривав з квітня по вересень 2018 року. У 7 регіонах експерти проводили детальні інтерв’ю із зацікавленими сторонами. «Усі відгуки, які ми чули, дуже схожі. Здебільшого люди давали дуже схвальні відгуки про програму – і лікарі, і пацієнти і представники влади», – зазначив Гійом Деде.

Рекомендації експертів за підсумками моніторингу – покращити комунікацію між учасниками процесу, подолати нерівномірність впровадження програми у різних регіонах; розширити перелік МНН, які беруть участь у програмі, у прозорий спосіб;  збільшити бюджет для програми. Повний текст звіту оприлюднять на початку наступного тижня.

«Рекомендації наших колег з ВООЗ будуть нашими відправними точками для розвитку і вдосконалення нової моделі забезпечення пацієнтів ліками, від маленької програми до великої розгалуженої системи реімбурсації», – зазначила Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я.

Уляна Супрун розповіла, що станом на сьогодні програмою скористалися понад 6 мільйонів пацієнтів, отримавши ефективні ліки від серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу і бронхіальної астми безоплатно або з незначною доплатою. «Ми відшкодували вартість понад 28 мільйонів рецептів на суму 1 мільярд 300 тисяч гривень», – деталізувала вона.

«За час роботи програми, усі виробники, які беруть у ній участь, знизили вартість щонайменше на 30%, у тому числі –  іноземні компанії», – додав Роман Ілик, заступник міністра охорони здоров’я.

З моменту запуску програми кількість препаратів, які беруть у ній участь, зросла удвічі – від  157 торгових назв, із яких повністю безоплатними були 23, до 261. Із них 59 – повністю безоплатні для пацієнтів. «Існує міф, що у програмі «Доступні ліки» є лише найдешевші препарати українського виробництва. Це неправда. 117 торгових найменувань з нового реєстру – це майже половина з них – виробництва Німеччини, Франції, Фінляндії, Швеції та інших країн» – зазначила Уляна Супрун.

У бюджеті на 2019 рік на програму «Доступні ліки» передбачено 1 мільярд гривень, ці асигнування можуть збільшитися, розповів Роман Ілик, заступник міністра охорони здоров’я. Він зазначив також, що з квітня 2019 року програма буде здійснюватися через Національну службу здоров’я України. «У наших планах – щоб ця політика стартувала разом з електронним рецептом. Основні 5 правил програми залишаться незмінними:  це добровільна участь у програмі; ліки – лише ефективні і якісні, з оновленого Національного переліку і рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я; рецепт буде виписуватися тільки за МНН, а не комерційною назвою – вибір конкретного препарату залишається за пацієнтом; держава буде 100% відшкодовувати ліки з найнижчою ціною, реімбурсація буде діяти на амбулаторному рівні, на первинній ланці», – зазначив Роман Ілик.