Огляд ЗМІ за 6 листопада 2018

ГОЛОВНЕ

Спецпредставник ОБСЄ в ТКГ з питань України Мартін Зайдік заявив, що вибори в самопроголошених республіках Донбасу не відповідатимуть Мінським угодами. Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що під час засідань робочих груп і Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі українська сторона порушила питання скасування псевдовиборів, організованих Росією на окупованому нею Донбасі, а також їх невизнання. У відповідь на що делегація РФ офіційно заявила, що Москва визнає їхні результати. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що вплив Москви на бойовиків на Донбасі не безмежний, тому для неї дуже важливо, хто буде “керувати” окупованими регіонами. Відзначається, що Пєсков поки відмовився відповідати на питання про визнання Росією підсумків майбутніх в ОРДЛО “виборів”. Він зазначив, що спочатку потрібно дочекатися їх підсумків.

Президент Петро Порошенко заявив, що за інформацією правоохоронців убивство Катерини Гандзюк значною мірою розкрито, але не до кінця. Порошенко також додав, що жодну із 20 версій вбивства Катерини Гандзюк не буде відкинуто. У Державному департаменті США наголосили, що замовників і виконавців вбивства Катеринини Гандзюк має бути притягнуто до відповідальності.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що 12 осіб перевіряють на причетність до замовлення вбивства Катерини Гандзюк. Луценко обіцяє завершення розслідування в частині виконавців і організаторів убивства активістки Катерини Гандзюк після завершення експертиз. «Наразі … фактично ми вважаємо доведеною провину виконавців і організаторів», – заявив Юрій Луценко. “Той, хто не може допомогти розслідуванню, принаймні не заважайте! Не можна перетворювати незавершене слідство на аналіз із трибуни Верховної Ради – це безумство! Те, що вчора стався перший витік, означає, що ми на 30% зменшили шанси знайти замовника”, – заявив генпрокурор. Луценко також обурився безпідставним обвинуваченням на адресу Генпрокуратури про те, що прокуратура не розслідує злочини, а покриває їх.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що подав заяву про відставку через політичний піар навколо розслідування вбивства активістки Катерини Гандзюк і нівелювання роботи правоохоронних органів у цій справі. Віце-спікер Верховної Ради і член фракції “Блок Петра порошенка” Ірина Геращенко заявила, що провладна  коаліція не підтримує відставку генпрокурора Юрія Луценка.Згодом спікер Верховної ради Андрій Парубій поставив на рейтингове голосування питання відставки генпрокурора і за це віддали свої голоси лише 38 нардепів.

Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування нападів на радницю Херсонського мера Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. Відповідне рішення підтримали 259 народних депутатів. Рішення не підтримала фракція Радикальна партія Олега Ляшка.

Народний депутат Микола Паламарчук звільнив свого помічника Ігоря Павловського, який, за інформацією журналістів, є посередником між замовником та організатором убивства активістки Катерини Гандзюк. “Водночас це не означає, що я поділяю обвинувачення ЗМІ на його адресу”, – додав депутат.

Верховна Рада у першому читанні проголосувала за законопроект про протимінну діяльність.Законопроект визначає правову основу, мету, принципи, основні складові видів протимінної діяльності в Україні.

Юлія Тимошенко заявила, що проект постанови про скасування рішення уряду про підвищення ціни на природний газ і введення мораторію на його подорожчання підписали лідери шести парламентських фракцій, окрім “Блоку Петра Порошенка”. Керівник фракції “Блок Петра Порошенка” Артур Герасимов наголосив, що рішення Кабінету Міністрів про підвищення ціни на газ прийнято під тиском боргових зобов’язань, взятих колишніми прем’єр-міністрами Юлією Тимошенко, Віктором Януковичем і Миколою Азаровим.

У матеріалі «Української правди» йдеться про те, що штаби Петра Порошенка та Юлія Тимошенко заточують свою передвиборчу стратегію саме на протистоянні один з одним, а також розраховують зустрітися у другому турі президентських виборів. Юлія Тимошенко наступного місяця їздитиме по Україні з меседжами про її бачення досягнення миру, а потім проведе четвертий великий форум “Екосистема життя людини”. Джерела “Української правди” в оточенні лідерки “Батьківщини” кажуть, що після цього форуму вона перейде в рішучий наступ та ще жорсткіше критикуватиме політику Петра Порошенка. Водночас тактика Порошенка стосовно Тимошенко зводиться до того, щоб переконати людей, що лідерка “Батьківщини” – зручна і близька для Кремля. Один із технологів Банкової зазначив: “Юля почала говорити про НАТО та ЄС. Але ми настільки звузимо цю тему і так будемо агресивно виступати, що заженемо її у глухий кут – вона просто не зможе використовувати такі меседжі щодо Росії, бо втратить там свої відносини”. З іншим “коником” Тимошенко – цінами на газ – Порошенку радять виступати за “порятунок людей”, а також звинувачувати саме колишню прем’єрку в підвищенні цін.

В.о. міністра фінансів Оксана Маркарова заявила, що запровадження податку на виведений капітал для всіх компаній призведе до значних бюджетних втрат. За оцінками Мінфіну, прямі втрати бюджету у разі запровадження ПнВК для всіх чинних платників податку на прибуток підприємств з 1 січня 2019 року складуть 46,7 млрд грн. “Реальною можливістю для запровадження ПнВК без загрози фіскальній стійкості наразі вбачається його запровадження для малого та середнього бізнесу з річним обсягом доходу до 200 млн. грн. і використання компенсатора у вигляді умовної сплати авансом ПнВК в розмірі 50% від суми податкових зобов’язань з податку на прибуток за 2018 рік лише для цієї групи платників”, – сказала Маркарова. В цьому разі 98% від всієї кількості юридичних осіб перейдуть на сплату ПнВК і отримають переваги від цього податку.

Представник Міністерства юстиції Аліcа Пєтухова заявила, що якщо проблема мораторію на продаж сільгоспземель не буде вирішена вчасно, то Європейський Суд з прав людини перейде до призначення грошової компенсації — від 2 до 75 тисяч євро для одного позивача залежно від оцінки кожного конкретного позову.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України визначила шість членів Громадської ради міжнародних експертів, які братимуть участь у відборі антикорупційних суддів. Зокрема, до першого складу Громадської ради міжнародних експертів увійшли: Аурелійус Гутаускас, Флемінг Сі Денкер,Тед Зажечни, Мір’яна Лазарова Трайковська, Лорна Харріс, Сер Ентоні Хупер.

У квартиру Олени Бережної, матері загиблої екс-нардепа від Партії Регіонів Ірини Бережної, приходили з обшуком працівники СБУ. “Під час досудового слідства оперативники спецслужби встановили, що одна із фігурантів справи систематично відвідує РФ, де проводить зустрічі з колишніми українськими високопосадовцями, а також представниками державних органів країни-агресора”, – заявляють в СБУ.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА

  • Луценко заявив про відставку, але коаліція не підтримала (234 публікації у ЗМІ)
  • Вбивство Гандзюк: названі члени слідчої комісії, яку створили в Раді (196 публікацій у ЗМІ)
  • Захід і Росія сперечаються щодо “виборів” на Донбасі (68 публікацій у ЗМІ)
  • Відбір в Антикорупційний суд: названо імена міжнародних експертів (25 публікацій у ЗМІ)
  • Законопроект про розмінування Донбасу пройшов перше читання (14 публікацій у ЗМІ)

\\«ВИБОРИ» В Л/ДНР\\

Спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з питань України Мартін Зайдік вважає, що вибори в самопроголошених республіках Донбасу не відповідатимуть Мінським угодами. “Я особисто вважаю, що проведення цих так званих виборів не відповідає ні букві, ні духу Мінських угод”, – сказав М Зайдік журналістам за підсумками засідання ТКГ у вівторок у Мінську. За його словами, політподгрупа на сьогоднішньому засіданні “серед іншого обмінялася думками щодо модальності імплементації формули Штайнмаєра у світлі останніх рішень, прийнятих сторонами”. М.Зайдік зазначив, що в зв’язку з цим під час пленарного засідання ТКГ було порушено питання проведення виборів на Донбасі.

Під час засідань у вівторок робочих груп і Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі українська сторона порушила питання скасування псевдовиборів, організованих Росією на окупованому нею Донбасі, а також їх невизнання, у відповідь на що делегація РФ офіційно заявила, що Москва визнає їхні результати, повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко. “РФ сьогодні офіційно заявила, що визнає результати організованих ними ж “виборів” московських маріонеткових режимів. Українська сторона заявляє: РФ, яка дала старт псевдовиборам в окупованому Донецьку і Луганську, “виборам”, які суперечать букві і духу Мінських угод, сьогодні видала цією заявою мандат на війну, яку вона давно оголосила Україні”, – написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок увечері.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що вплив Москви на бойовиків на Донбасі не безмежний, тому для неї дуже важливо, хто буде “керувати” окупованими регіонами. Про це він сказав журналістам, коментуючи так звані “вибори” ватажків ОРДЛО, передає ТАСС. “Москва, безумовно, має вплив на керівництво цих республік, але воно не безмежне”, – визнав представник Кремля. За його словами, “надзвичайно важливо” те, хто буде керувати так званими “республіками”. Відзначається, що Пєсков поки відмовився відповідати на питання про визнання Росією підсумків майбутніх в ОРДЛО “виборів”.

\\ВБИВСТВО КАТЕРИНИ ГАНДЗЮК\\

Президент України Петро Порошенко заявив, що за інформацією правоохоронців убивство радника мера Херсона, активістки Катерини Гандзюк значною мірою розкрито, але не до кінця. “Трагічна розв’язка стала наслідком злісного нападу й іншої думки тут точно бути не може. І всупереч емоційності дуже багатьох заяв… – і я на цьому наголошую, виходячи з тієї інформації, яку мені надали на моє прохання представники правоохоронних органів – цей злочин уже значною мірою розкрито. Знайдено вбивцю, помічників, які зізналися, затримано організатора”, – сказав президент на зустрічі з молоддю у вівторок у Києві.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що в розслідуванні вбивства активістки Катерини Гандзюк розглядається понад 20 версій, замовники цього злочину мають нести відповідальність. “Хочу заявити, що жодну версію (а їх сьогодні понад 20) не відкинуто. Кожну буде дуже ретельно досліджено з дотриманням процедури слідства. Я як президент не маю можливості і не повинен отримувати інформацію, яка може перешкодити розслідуванню. Але влада має забезпечити прозорість, а правоохоронні органи – ефективно працювати. Тільки так можна встановити істину та покарати зло”, – сказав П.Порошенко на зустрічі з молоддю у вівторок у Києві.

У Державному департаменті США наголошують, що замовників і виконавців нападу на в. о. керуючого справами виконкому Херсонської міськради, радника мера Херсона, активістку Катерину Гандзюк має бути притягнуто до відповідальності. “США висловлюють глибокі співчуття родині та друзям Катерини Гандзюк. Необхідно покласти край нападам на громадянське суспільство України. Ті, хто відповідальний за замовлення та скоєння цього жахливого нападу, мають постати перед правосуддям”, – написала офіційний представник Держдепу США Гезер Нойєрт (Heather Nauert) в мікроблозі у Twitter.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що 12 осіб перевіряють на причетність до замовлення вбивства радника мера Херсона, активістки Катерини Гандзюк. “12 осіб перевіряють на причетність до замовлення”, – сказав генпрокурор, виступаючи з трибуни Верховної Ради у вівторок. “Сьогодні ми маємо підозри щодо 12 осіб, які ймовірно були замовниками цього злочину. Сама Гандзюк говорила про частину з них під час скайп-зв’язку та її допиту слідчим”, – сказав він. Ю.Луценко наголосив, що в понеділок, 5 листопада, стався витік у ЗМІ однієї з версій слідства.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко обіцяє завершення розслідування в частині виконавців і організаторів убивства активістки Катерини Гандзюк після завершення експертиз. Виступаючи у вівторок з трибуни Верховної Ради, він нагадав, що в кримінальному провадженні про вбивство К.Гандзюк “є фактично дві справи: щодо виконавців і організаторів, яких дуже оперативно встановила Національна поліція, і щодо пошуку замовників цього тяжкого злочину, який здійснює Служба безпеки України”. “Цей злочин спланували та реалізували особи, які були спочатку затримані, а потім деяким із них запобіжний захід було змінено … Всі підозрювані є учасниками АТО, один із них важко поранений … Більшість із затриманих, а саме четверо, визнали свою участь у злочині та вказали на роль всіх учасників цього злочину. У зв’язку з цим слідство обґрунтовано вважає громадянина Торбіна організатором злочину, а інших найнятих ним осіб – виконавцями”, – розповів генпрокурор.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко обурений політичними спекуляціями навколо теми розслідування вбивства активістки Катерини Гандзюк та закликає припинити лити бруд на правоохоронну систему. “Той, хто не може допомогти (розслідуванню – ІФ), принаймні не заважайте! Не можна перетворювати незавершене слідство на аналіз із трибуни Верховної Ради – це безумство! Те, що вчора стався перший витік, означає, що ми на 30% зменшили шанси знайти замовника”, – заявив генпрокурор з трибуни ВР, відповідаючи на запитання народних депутатів. Він обурився безпідставним обвинуваченням на адресу Генпрокуратури про те, що прокуратура не розслідує злочини, а покриває їх.

Верховна Рада вирішила створити Тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування нападів на радницю Херсонського мера Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. Відповідне рішення підтримали 259 народних депутатів на засіданні 6 листопада. Рішення не підтримала фракція Радикальна партія Олега Ляшка.

Народний депутат України фракції партії “Блок Петра Порошенка” Микола Паламарчук звільнив свого помічника Ігоря Павловського, який, за інформацією журналістів, є посередником між замовником та організатором убивства активістки Катерини Гандзюк. Як повідомляє видання “Новое время” з посиланням на М.Паламарчука, депутат звільнив І.Павловського, щоб той мав можливість довести слідству свою позицію. “Водночас це не означає, що я поділяю обвинувачення ЗМІ на його адресу”, – наводить видання слова депутата. Крім того, на думку М.Паламарчука, звільнення його помічника дасть змогу уникнути тиску на слідство.

\\ЦІНА НА ГАЗ\\

Проект постанови про скасування рішення уряду про підвищення ціни на природний газ і введення мораторію на його подорожчання підписали лідери шести парламентських фракцій, окрім “Блоку Петра Порошенка”, заявляє лідер Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” Юлія Тимошенко, яка ініціювала розгляд цього питання в парламенті. Як повідомляється на сайті “Батьківщини”, відповідний документ зареєстровано у Верховній Раді під №9265, він передбачає скасування останнього підвищення ціни на газ і введення мораторію на його подальше подорожчання. Ю.Тимошенко закликала парламент ухвалити його якомога швидше і зазначила, що відповідний проект постанови підписали лідери шести фракцій. “Це абсолютна більшість. І точно набереться необхідна кількість голосів, щоб цю постанову прийняти”, – зазначила вона.

Керівник фракції “Блок Петра Порошенка” Артур Герасимов наголосив, що рішення Кабінету Міністрів про підвищення ціни на газ прийнято під тиском боргових зобов’язань, взятих колишніми прем’єр-міністрами Юлією Тимошенко, Віктором Януковичем і Миколою Азаровим. “Щодо політичних спекуляцій про підвищення ціни на газ. Жоден політик сьогодні не має чесного рецепта, який би надав можливість знизити ціни, тому що ми розплачуємося за сукупність системних помилок прем’єрів Тимошенко, Януковича, Азарова, – заявив А.Герасимов з трибуни парламенту, повідомляє прес-служба партії у вівторок.

\\ЕКОНОМІКА\\

Якщо проблема мораторію не буде вирішена вчасно, то Європейський Суд з прав людини перейде до призначення грошової компенсації — від 2 до 75 тисяч євро для одного позивача залежно від оцінки кожного конкретного позову. Про це на круглому столі “Конституційне право власності на землю” заявила представник Міністерства юстиції, начальник Управління координації виконання рішень Європейського суду з прав людини та інформування Комітету міністрів Ради Європи Аліcа Пєтухова. За її словами, рішення ЄСПЛ по справі “Зеленчук та Цицюра проти України” не дає Україні вибору, виконувати рішення ЄСПЛ чи ні. “Україна має виконати це рішення, причому зробити це “належним чином”, — заявила Пєтухова. “З 1995 року, коли Україна вступила до Ради Європи, вона взяла на себе зобов’язання виконувати рішення Європейського Суду. Рішення ЄСПЛ для України — це не рекомендація, це вказівка. І часу (для виконання рішення — ЕП) не так багато, бо наступними рішеннями ЄСПЛ, а такі будуть, буде призначати позивачам справедливу сатисфакцію. А це ляже додатковим навантаженням на бюджет”, — вважає представниця Мінюсту.

\\УТВОРЕННЯ ВАСУ\\

Вища кваліфікаційна комісія суддів України визначила шість членів Громадської ради міжнародних експертів, які братимуть участь у відборі антикорупційних суддів. Про це у вівторок повідомляє прес-служба ВККС. “Таким чином, утворено ГРМЕ, яка сприятиме Комісії під час проведення конкурсів на зайняття вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду”, – йдеться у повідомленні. Зокрема, до першого складу Громадської ради міжнародних експертів увійшли: Аурелійус Гутаускас, Флемінг Сі Денкер,Тед Зажечни, Мір’яна Лазарова Трайковська, Лорна Харріс, Сер Ентоні Хупер. Вказується, що всього було 12 кандидатів до складу ГРМЕ.

У квартиру Олени Бережної, матері загиблої екс-нардепа від Партії Регіонів Ірини Бережної, прийшли з обшуком працівники СБУ. Про це у вівторок повідомляє прес-служба відомства. У ньому не вказується особа, у якої проходять обшуки, проте прес-секретар СБУ Олена Гітлянска підтвердила “Українській правді”, що йдеться про Бережну. “У межах кримінального провадження відкритого за ч. 1 ст. 109 та ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (насильницьке повалення влади і держзрада – ред.) співробітники СБУ проводять у Києві низку санкціонованих слідчим суддею слідчих дій в осіб, які сприяли спецслужбам країни агресора у реалізації плану з дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні”, – йдеться у повідомленні. “Під час досудового слідства оперативники спецслужби встановили, що одна із фігурантів справи систематично відвідує РФ, де проводить зустрічі з колишніми українськими високопосадовцями, а також представниками державних органів країни-агресора”, – заявляють в СБУ.