Стартує річна інформаційна кампанія щодо профілактики та запобіганню цукрового діабету – активісти

14 листопада стартує річна інформаційна кампанія «Діабет і сім’я», яка відбудеться за підтримки Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, громадської організації «Українська діабетична федерація» та Міжнародної діабетичної федерації. Це перша настільки довготривала кампанія в Україні, присвячена цій проблематиці. Про це повідомили активісти під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У рамках кампанії будуть поширювати опитувальник, за якими можна попередньо встановити наявність чи відсутність ознак захворювання. Його найближчими днями розмістять на сайті ЦГЗ та профільних організацій, розповіла Ірина Власенко, член правління Міжнародної діабетичної федерації.  Також до заходів інформаційної кампанії буде відноситися робота з учителями щодо того, як інформувати дітей про діабет. «Ми хочемо розробити такі методичні матеріали, які будуть доступні [для вчителів], а вони вже понесуть їх далі у школи», – зазначила Валентина Очеретенко, голова ради ГО «Українська діабетична федерація».

Ольга Донцова, керівник відділу промоції здорового харчування та фізичної активності Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», наголосила, що для профілактики діабету важливі здорове харчування та фізична активність. «Ми знаємо, що 80% випадків діабету можна попередити, якщо змінити життєву модель на активну, якщо змінити життєві звички», – зауважила вона.

Ірина Власенко закликала більше займатись спортом, як для попередження діабету, так і для покращення стану, якщо людина вже має діабет, особливо якщо мова йде про діабет 2го типу. «Наші хлопці, з [української команди футболістів, які мають діабет] на «ДіаЄвро» – є такий чемпіонат, який розпочала Українська діабетична федерація в 2012 і який зараз набирає обертів, там уже 17 команд з європейський країн – зайняли 3 почесне місце у цьому році», – розповіла вона.

Експерти наголосили, що для хворих дуже важлива підтримка власної родини, особливо якщо це дитина. «Дуже важливо, щоб дорослі мали внутрішній стержень і підхід до того, як змінити спосіб життя, який був до [діабету] … Якщо захворіла дитина, то тоді дорослим треба знайти отой ресурс мужності, сили, змусити себе перейти на якісь інші рейки існування, аби дати приклад дитині», – зауважив Богдан Бенюк, почесний президент ГО «Українська діабетична федерація». Сімейний також лікар є важливою складовою сімейної підтримки хворих на діабет, зазначила Валентина Очеретенко.