Облаштування КПВВ на адміністративному кордоні з Кримом можуть не встигнути здійснити у цьому році – активісти

WATCH IN ENGLISH

Облаштування контрольних пунктів в’їзду-виїзду «Каланчак» і «Чонгар» на адміністративному кордоні з Кримом, з великою імовірністю, не встигнуть здійснити у 2018 році. Про це заявили громадські активісти на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Як повідомила Таміла Ташева, голова правління ГО «Крим SOS», від імені її організації було відправлено три запити щодо стану робіт надавачеві послуг – українському державному підприємству «Укрінтеравтосервіс» – у відповідь на які було надано інформацію, що проектно-кошторисна документація ще не розроблена, відповідно, кошти на будівництво теж поки не переведені на рахунок підприємства.

Кошти, виділені на облаштування «Каланчак» і «Чонгар» згідно з постановою Кабінету міністрів – близько 106 мільйонів гривень – мають бути використані до кінця поточного року.

«До закінчення року залишилось два місяці і, звичайно, що це ставить під сумнів розробку документації і, загалом, закінчення будівельних робіт до кінця 2018 року. При тому що представники Міністерства інфраструктури нам повідомили про те, що до кінця листопада – початку грудня поточного року планується завершити будівництво на контрольно-пропускних пунктах, а до 25 грудня 2018 року Міністерство інфраструктури має подати звіт про використання коштів», – зазначила Таміла Ташева.

Віталій Кіндратів, генеральний директор Директорату стратегічного планування та координації державної політики в галузі транспорту Міністерства інфраструктури України, зазначив, що проектно-кошторисна документація щодо облаштування контрольно-пропускних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на тимчасово окуповану територію Криму та зон сервісного обслуговування буде розроблена найближчим часом і після цього відповідний державний орган зможе отримати кошти та виконати зазначені роботи. «Я вас можу запевнити, що всі роботи будуть проходити і всі рухи коштів будуть відбуватись виключно в рамках бюджетного законодавства», – наголосив Віталій Кіндратів.

За словами активістів, зараз КПВВ «Каланчак», «Чонгар» та контрольно-пропускний пункт «Чаплинка» – у незадовільному стані. Останній моніторинг показав, що дороги навколо всіх трьох пунктів перебувають у поганому стані, біля КПВВ «Чонгар» помітні сліди ямкового ремонту, про що розповів Олександр Сєдов, аналітик ГО «Кримська правозахисна група». Також на цьому КПВВ у приміщенні, яке передбачене для надання першої медичної допомоги, натомість відбувається роздрібний продаж, а туалети знаходяться у приватній власності. Олександр Сєдов також розказав, що на КПВВ «Колончак» з’явилося приміщення автостанції з площадкою, але воно теж знаходиться у приватній власності. Крім того, там з’явилося тимчасове приміщення, в якому знаходяться представники Національної поліції. З його словами, вони примусово збирають особисту інформацію у людей, що перетинають КПВВ, хоча надання подібної інформації представникам поліції має бути добровільним.

На необхідності якомога скорішого відкриття центрів надання адміністративних послуг  у населених пунктах біля КПВВ наголосив Віктор Вуйко, адвокат кримської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Херсоні. Він закликав уряд до внесення змін щодо адміністративної процедури відносно таких процесів як, наприклад, встановлення фактів народження та смерті відносно мешканців окупованих території, бо це дозволить «розвантажити судову систему» та суттєво скоротити час, за який подібні питання можуть вирішуватись для жителів тимчасово окупованого Криму. Він наголосив, що як ЦНАПи, так і державні нотаріуси мають знаходитись максимально близько до КПВВ. «Людину мають зустрічати не тільки органи примусу, людину має зустрічати центр надання адміністративних послуг. Це психологічно має бути таким моментом, коли людина розуміє, що держава про неї опікується», – наголосив Віктор Вуйко.

Борис Бабін, представник Президента України в Автономній Республіці Крим у Херсоні, коментуючи результати моніторингу, зазначив, що тимчасові споруди, де знаходяться представники Національної поліції, є також і на пунктах «Чонгар» та «Чаплинка». Також він розповів про заходи, які здійснюються для вирішення проблем, зазначених у «Рекомендаціях уряду України» щодо облаштування КПВВ на адмінкордоні з Кримом. Це, зокрема, відкриття центрів надання адміністративних послуг у населених пунктах неподалік від пропускних пунктів. «В цю п’ятницю, завтра, відкривається ЦНАП у Новотроїцькому, ведуться роботи у Новоолексіївці, там також буде ЦНАП, і, я думаю, він після Нового року відкриється», – сказав Борис Бабін. Крім того, додав він, триває робота над забезпеченням легальних перевезень та переговори з українськими банками та «Укрпоштою» щодо відкриття відділень у населених пунктах поруч з КПВВ.