За останні 10 місяців кількість зареєстрованих в Україні електромобілів зросла в 2 рази – експерти

За останні 10 місяців кількість зареєстрованих в Україні електромобілів зросла в 2 рази. Цю тенденцію пов’язують з дією пільгового режиму на ПДВ для електрокарів. «Станом на 1 листопада 2018 року ми маємо 9500 зареєстрованих легкових електричних автомобілів. Це вдвічі більше, ніж станом на 1 січня. Наразі Україна займає 8 місце в Європі за кількістю зареєстрованих електрокарів. За темпами реєстрації – 3 місце. Ці позитивні зміни сталися в період дії пільгового режиму», – деталізував Іван Любарський, директор «IRSGroup», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Стефан Благовісний, директор мережі електрозаправних комплексів ТОКА, зазначив, що серед переваг дії пільгового режиму на ПДВ для електромобілів – скорочення викидів СО2 на 200 тис. тон за 1 рік,  можливість заощаджувати, адже вартість заряду на 100 км складає 38 грн, а також створення можливостей для розвитку нових інфраструктурних систем, таких як електрозарядні комплекси.

Окрім цього, збільшення кількості електротранспорту принесе користь для розвитку електро-енергетичного ринку в Україні. «За останні роки Україна втратила близько 20% енергоспоживання. Це означає, що постійні витрати на підтримку великої кількості встановленої потужності значних електричних мереж припадають на менший обсяг споживання. Тому створення додаткового попиту, яким є електротранспорт – це є велика користь, яку відчує кожен споживач в Україні», – зазначив Всеволод Ковальчук, керівник ДП «НЕК «Укренерго»

Учасники брифінгу закликали Верховну Раду продовжити тимчасові пільги на ввезення електромобілів з огляду на переваги, які може принести збільшення їх кількості. «За 2018 рік Парламент відхилив кілька законопроектів, пов’язаних з електромобілями. П’ять днів тому стало відомо, що в законопроект №9260 було внесено правки, які пропонують продовжити відміну ПДВ на електромобілі на 1-2 роки. Зараз активісти по всій країні закликають владу підтримати ці зміни», – зауважив Вадим Медведєв, голова клубу «Електро-автосам».