У Києві відбудеться два покази інтерактивної вистави від німецького театру та низка заходів нетворкінгу для театралів – проект «Театр – Діалог культур»

8-12 грудня у Києві відбудеться низка підсумкових заходів проекту «Театр – Діалог культур»: співробітництво з країнами Східної Європи». Програма включає зустріч стипендіатів Європейської театральної конвенції, гастрольні виступи німецьких театрів та заходи-нетворкінг між театралами і зацікавленими сторонами, розповіли організатори проекту на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Проект є підсумком трирічної співпраці Київського академічного молодого театру та Центру сучасного мистецтва «ДАХ» із Європейською театральною конвенцією, яка об’єднує більше 40 державних театрів Європи. За цей час відбувалися експериментальні постановки, театральні резиденції, театральні покази спільно створених і гостьових вистав. «Цей проект був започаткований з метою налагодити стосунки з театрами Східної Європи, зокрема, Польщі, Білорусії, Литви, Естонії, Грузії. Це спроба створити спільну мережу, яка дозволить робити обмін кадрами, спільні платформи для обміну досвідом, обмін виставами, щоб вистави, створені в Україні, були показані в Європі, і, навпаки, гостьові вистави були показані в Україні», – розповів Андрій Палатний, проектний менеджер Центру сучасного мистецтва «Дах», фестивалю сучасного мистецтва “Gogolfest”.

8 грудня у Центрі сучасного мистецтва «ДАХ» відбудеться лекція «Партисипативний та цифровий театр» від представника команди «Художня концепція та драматургія» Яна Ліндерса, на прикладі вистави «Stage your city» – про можливості використання у театральному мистецтві сучасних технологій, наприклад, додатків для безпосереднього залучення глядача у дійство.

9 та 10 грудня у Молодому театрі відбудуться покази інтерактивної вистави «Камені спотикання» німецького театру Badisches Staatstheater (Карлсруе), у якій глядачів залучають до рефлексії над німецьким історичним минулим. 11 грудня відбудеться зустріч-нетворкінг стипендіатів Європейської театральної конвенції – учасників заходів у рамках проекту, що відбувалися у попередні роки. На ній стипендіати розповідатимуть, як цей досвід вплинув на їхню кар’єру, які є актуальні поточні проекти і які партнери необхідні.

12 грудня у Ґете-Інституті на форумі театралів обговорюватимуть поточні можливості і виклики для українських театрів та презентують результати дослідження «Український театр: шлях до себе» про сучасне становище українських театрів. «Ми говоримо про необхідність трансформації театру, Європейська театральна конвенція та інші культурні інституції цьому допомагають. Але коли ми доходимо до змін законодавства, зміни форм існування театру – нам кажуть що все  і так непогано. Це дослідження – аргумент, чому потрібно це зробити. Ми показали, як розвивався театр за роки незалежності і в якому стані він зараз, чого хоче глядач, які цілі можна поставити перед театром, які проблеми потрібно вирішити», – розповіла Олена Салата, голова ГО «Культурна Асамблея», член ради Гільдії незалежних театрів України.

Раніше цієї осені відбулися покази вистави «TranzYT», створеної спільно з німецькими колегами: три покази – у Німеччині, три – в Україні, у Києві, Вінниці та Маріуполі. У листопаді до Києва приїздив Junges Deutsches Theater (Берлін) із виставою «Мій дивний друг Вальтер», в якій піднімають проблему булінгу. «Європейська театральна конвенція спробувала знайти жанри і форми, які ще не дуже розвинені в українському театрі. «Мій дивний друг Вальтер» – це приклад підліткового театру, розрахований на школярів і студентів. Для нас було цікаво подивитися, якими інструментами актори та режисер досягають порозуміння з цією «важкою» аудиторією підлітків, як їх і розвеселити, і залучити до рефлексії над серйозними питаннями», – розповіла Наталія Сиваненко, помічник художнього керівника Молодого театру.

Постановка інтерактивна – в окремих епізодах глядачів запрошують на сцену і вони самі стають учасниками дійства. У майбутньому планують її покази в регіонах для шкільної аудиторії, безпосередньо у класах.