Стартує перша в Україні молодіжна мережа параюристів «Підлітки на захисті своїх прав»

Громадська організація «Альянс глобал» спільно з рухом «Teenergizer» анонсували відкриття першої в Україні молодіжної мережі параюристів «Підлітки на захисті своїх прав». Мета мережі – розвивати потенціал підлітків, які живуть з ВІЛ/СНІД до захисту своїх прав та забезпечити їх доступним юридичним консультуванням. «У 2018 році руху «Teenergizer» вдалося отримати близько 1 млн. доларів на різноманітні проекти на наступні три роки, і одним з цих проектів є мережа параюристів. Ми хочемо розбудувати потенціал молодих людей, які долучені до подолання епідемії ВІЛ, які хочуть працювати у сфері захисту прав», – розповів Даниїл Столбунов, активіст руху «Teenergizer», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

В рамках створення мережі провели чотириденний тренінг, в якому взяли участь 40 підлітків з усієї України, для того, аби в майбутньому відібрати тих, хто буде розбудовувати мережу в своїх регіонах. «Параюристи – це особи, які не мають юридичної освіти, але настільки обізнані в юридичних питаннях в певному секторі, що можуть надавати консультації. Ми робимо акцент на параюристах-підлітках, адже слідуємо принципу «рівний рівному», – зауважила Оксана Ілікчієва, координаторка проекту молодіжної мережі параюристів «Підлітки на захисті своїх прав».

Якщо підліток, який живе з ВІЛ/СНІД розуміє, що його права порушено, він може звернутися до представника мережі для того, аби з’ясувати які механізми для захисту своїх прав можна використовувати та до яких законів варто звертатися. «Ми пропонуємо звертатися саме до нас, тому що ми надамо безкоштовну юридичну консультацію, підкажемо як краще вчинити в тій чи іншій ситуації, куди звернутися та допоможемо в цьому. Також ми гарантуємо конфіденційність, яка є дуже важливою», – зазначив Артем Волошин, підліток-параюрист.

Станом на сьогодні параюристи мережі працюють в Києві, Полтаві, Кривому Розі, Миколаєві та Рівному.

Детальна інформація та контакти параюристів доступна на сайті руху «Teenergizer» .