Огляд ЗМІ за 18-20 січня 2019

ВИСНОВОК

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Володимир Путін погодився на пропозицію канцлера Німеччини Ангели Меркель про допуск німецьких і французьких фахівців до Керченської протоки. Лавров повідомив, що міністр МЗС ФРН Гайко Маас передав йому пропозицію, “що “упаковує” цю просту поїздку в якийсь документ, що має бути узгоджений з Україною”. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна схвалює можливу міжнародну місію в Керченській протоці, але допускає маніпуляції нею з боку Росії. “Хоча, чесно кажучи, я впевнений, що Росія і надалі цим маніпулюватиме. Мета Росії – дестабілізувати український Донбас, і найкраще це зробити з півдня. Це зрозуміло і політично, і геополітично, і економічно”, – зазначив Клімкін. За його словами, питання міжнародного контролю в Керченській протоці вже обговорювалося, зокрема, з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом. Гайко Маас повідомив, що для запровадження моніторингу у Керченській протоці свою згоду повинні дати як українська, так і російська сторони – проте наразі прогрес у цьому питанні просунувся недалеко. Маас додав, що у Москві вимагав звільнення всіх полонених українських моряків, а також інших українських політв’язнів, які незаконно утримує російська влада.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що німецька сторона не вважає проект “Північний потік -2” політичним і наполягає на збереженні транзиту через Україну. Міністр також зазначив, що німецька сторона готова надати допомогу Україні шляхом створення газового консорціуму. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що дія європейських правил за реалізації проекту “Північний потік-2” – це єдиний спосіб зробити тристоронні переговори щодо газу Україна-ЄС-РФ ефективними та конструктивними. В ЄС повідомили, що Брюссель чекає від Москви і Києва чітких зобов’язань досягти прогресу для укладення нового контракту на транзит російського газу в ЄС з 2020 року.

Голова НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв заявив, що зниження ціни на газ, яке обіцяють багато кандидатів у президенти під час передвиборної кампанії, неможливе і може закінчитися колапсом всієї фінансової системи України, коли зростання курсу долара неможливо буде спрогнозувати. Коболєв також заявив, що газові контракти між “Нафтогазом України” і “Газпромом”, укладені в січні 2009 року, були вкрай невигідними для України і завдали їй безповоротних збитків у $32 млрд.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що 39 українських інфраструктурних проектів, які передбачені стратегією Drive Ukraine 2030, включені в індикативний план будівництва транс’європейської транспортної мережі TEN-T. На ці проекти передбачено майже 4,5 млрд євро. Згаданий план підготовлений ЄС і Світовим банком з метою розвитку транспортного сполучення в країнах “Східного партнерства”.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова повідомила, що вперше за останні роки Україна увійшла в десятку світових лідерів з експорту молочної продукції. “За нашими оцінками за результатами 2018 року всієї молочної продукції буде реалізовано на суму майже на 57 млрд гривень, при цьому експорт складатиме понад 7 млрд гривень”, – заявила заступник міністра.

Міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що Кабінет Міністрів готовий підтримати запровадження другого рівня пенсійної системи, якщо парламент ухвалить законопроект №6677. Він наголосив, що проект закону, який ще в березні 2018 року парламентський комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендував Верховній Раді прийняти за основу, так і не був внесений на розгляд депутатами.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив, що Україна отримала дозвіл американської Westinghouse на використання технології виробництва ядерного палива при будівництві заводу. Таким чином, вже через три роки завод може бути побудований, сказав міністр.

Лондонський міжнародний арбітражний суд в ініційованому трьома компаніями Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова спорі з НАК “Нафтогаз України” про виконання акціонерної угоди “Укрнафта” зобов’язав держкомпанію оплатити 75% судових витрат позивачів. Згідно з повідомленням, НАК повинна буде заплатити з власних коштів понад 3 млн фунтів стерлінгів (3,8 млн доларів). НАК “Нафтогаз України” оголосив про намір укласти новий договір з юридичною фірмою KWM Europe LLP про захист своїх інтересів в суперечці з міноритарними акціонерами ПАТ “Укрнафта” в Лондонському міжнародному арбітражному суді.

У розслідуванні програми «Схеми» йдеться про те, що Володимир Зеленський, який заявив про свій намір брати участь у виборах президента України, має кінобізнес на території Росії, хоча запевняв, що закрив його ще в 2014 році. У розслідуванні зазначається, що за даними реєстру прокатних посвідчень кінострічок в Російській Федерації, компанія “Грін Філмс” продовжила продюсувати фільми в Росії після початку військової агресії в 2014 році. Bihus.Info повідомляє, що Володимир Зеленський, пересувається по місту в супроводі автівки компанії з умовної бізнес-групи “Приват” олігарха Ігоря Коломойського. Володимир Зеленський заявив, що найближчим часом вийде з кіпрської компанії, що володіє компанією, яка знімає фільми на території РФ. Володимир Зеленський також заявив, що у грудні 2018 року зустрічався з Петром Порошенком. На зустрічі президент запитав у Зеленського, чи балотуватиметься він на пост глави держави. Зеленський розповів, що його запросили, “щоб спитати – йдеш чи не йдеш?”. Шоумен відповів, що “думає”.

У Херсоні невідомі чоловіки розпилили сльозогінний газ у приміщенні офісу газети “Новий день” та стріляли по вікнах, коли всередині йшла прес-конференція одеських підприємців. Журналіст видання ПІК Олександр Корняков, який був на місці події, розповів, що окрім невідомих чоловіків, газ розпилював і голова обласної організації “Соціалістичної партії” Кирило Стремоусов, який представляється журналістом.

На засіданні громадської ради та міжнародних експертів Вищої кваліфікаційної комісії було прийнято рішення про виключення 8 кандидатів на посаду суддів Вищого антикорупційного суду, які не змогли довести походження свого майна.

Політичні партії продовжують висувати своїх кандидатів на посаду Президента України. Так, «Опозиційний» блок висунув Олександра Вілкула, партія «Сила людей» – екс-журналіста Дмитра Гнапа, партія «Основа» – Сергію Таруту, СПУ – Іллю Ківу.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Міжнародна місія у Керченській протоці: Україна схвалила ідею (104 публікації у ЗМІ)
  • Росія повинна забезпечити надійний прохід суден через Керченську протоку, – голова МЗС Німеччини (44 публікації у ЗМІ)
  • Україна планує розірвати близько 50 договорів з Росією (35 публікацій у ЗМІ)
  • ПЦУ не підпорядкована Константинопольському патріархату – Епіфаній (17 публікацій у ЗМІ)
  • Парубій підписав закон про перехід громад до інших парафій (14 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Загальновизнано, що судна можуть вільно проходити через Керченську протоку – тепер вона відкрита. Про це міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив у п’ятницю під час візиту до Москви, передає Reuters. “Керченська протока нині вільна – це те, що кажуть усі причетні”, – сказав Маас.

Президент РФ Володимир Путін погодився на пропозицію канцлера Німеччини Ангели Меркель про допуск німецьких і французьких фахівців до Керченської протоки, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров. “Понад місяць тому канцлер Меркель просила президента Путіна дозволити німецьким фахівцям приїхати у район Керченської протоки і подивитися, як здійснюється прохід через цю акваторію, враховуючи, що необхідно дотримуватися норм безпеки…І президент Путін погодився”, – сказав С. Лавров на прес-конференції за підсумками переговорів з главою МЗС ФРН Гайко Маасом. Він додав, що через якийсь час А. Меркель попросила, щоб німецькі фахівці приїхали разом із французькими, і на це В. Путін теж погодився.

Україна схвалює можливу міжнародну місію в Керченській протоці, але допускає маніпуляції нею з боку Росії, заявляє міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Якщо міжнародна присутність нам тут допоможе, а вони (влада РФ – ІФ) не маніпулюватимуть нею, ми, безумовно, це вітаємо, і це має бути встановлено”, – сказав П. Клімкін на прес-конференції за підсумками діяльності зовнішньополітичного відомства у п’ятницю в Києві, коментуючи інформацію, що Німеччина та Франція могли б стати гарантами судноплавства в Керченській протоці, і РФ з цим згодна. Міністр закордонних справ висловив сподівання, що у німецьких партнерів України були результативні переговори з представниками Російської Федерації.

Глава МЗС України Павло Клімкін підтверджує готовність Києва до результативних переговорів у нормандському форматі (Україна, Німеччина, Франція, РФ). “Ми готові до зустрічей в нормандському форматі, але це мають бути зустрічі, орієнтовані на результат, мають бути зустрічі, сфокусовані на безпеці на Донбасі, на безпеці і свободі навігації в Керченській протоці і в Азовському морі і, звичайно ж, на звільненні наших політв’язнів і заручників”, – сказав він на спільній із федеральним міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом прес-конференції в п’ятницю в Києві. П. Клімкін висловив подяку своєму німецькому колезі за порушені питання щодо звільнення українських моряків, політичних в’язнів у переговорах з російською стороною.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє про підготовлений концепт спільної місії ОБСЄ та ООН на Донбасі, він у процесі обговорення. “Представники ОБСЄ підготували концепт такої спільної місії (ОБСЄ та ООН – ІФ), він поки що обговорюється. Це не є формальною пропозицією головування в ОБСЄ, про це я говорив із паном Лайчаком (діючий голова ОБСЄ, глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак – ІФ). Але для мене дуже важливо, що після дискусій, які були останнім часом, після того, як порушено… 18-ту спробу припинення вогню, є чітке розуміння, що має бути міжнародна компонента. Вона може бути ООНівська, звичайно, але може бути, з урахуванням присутності вже зараз ОБСЄ на Донбасі, спільна”, – сказав він на спільній із федеральним міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом прес-конференції в п’ятницю в Києві, відповідаючи на запитання про можливість створення спільної місії ОБСЄ та ООН на Донбасі.

Для запровадження моніторингу у Керченській протоці свою згоду повинні дати як українська, так і російська сторони – проте наразі прогрес у цьому питанні просунувся недалеко. Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас на спільній прес-конференції з українським колегою Павлом Клімкіним у Києві. Маас прибув до української столиці відразу після візиту до Москви, де говорив про Україну з головою МЗС Росії Сергеєм Лавровим. “Всі сторони повинні дати свою згоду (на запровадження моніторингової місії – ред.). Це відкритий процес. Павло вже порушив деякі пункти, важливі для України. У російської сторони теж є деякі питання, які мають значення. Тобто ми ще не так далеко просунулися, наче ця місія вже існує”, – сказав німецький міністр.

ЕНЕРГЕТИКА.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас наголосив, що німецька сторона не вважає проект “Північний потік-2” політичним і наполягає на збереженні транзиту через Україну. “Ми не вважаємо (“Північний потік -2″- ІФ) політичним проектом, до якого залучено багато європейських підприємств – не лише з Німеччини… Транзит через Україну має бути збережено”, – сказав він на спільній прес-конференції з главою МЗС України Павлом Клімкіним у п’ятницю в Києві. Міністр також зазначив, що німецька сторона готова надати допомогу Україні шляхом створення газового консорціуму.

Дія європейських правил за реалізації проекту “Північний потік-2” – це єдиний спосіб зробити тристоронні переговори щодо газу Україна-ЄС-РФ ефективними та конструктивними, впевнений міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Є питання “Північного потоку-2”, тут наша позиція максимально чітка: ми вважаємо, що поширення європейських правил на “Північний потік-2″ є єдиним способом зробити наші тристоронні консультації ефективними та конструктивними. Це дасть нам можливість перевести дискусію в раціональну площину”, – сказав П. Клімкін на спільній із федеральним міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом прес-конференції в п’ятницю в Києві.

Україна, Європейський Союз і Росія обговорять подальші кроки для узгодження нового контракту на транзит російського газу через Україну в ЄС з 2020 року, причому Брюссель очікує, що сторони візьмуть на себе тверді зобов’язання досягти прогресу в цьому питанні. Як повідомляє Єврокомісія (ЄК), другий раунд тристоронніх газових переговорів у форматі Україна-Європейський Союз-Росія на політичному рівні (на рівні міністрів) відбудеться в понеділок, 21 січня, в Брюсселі за участю віце-президента ЄК Мароша Шефчовича, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, глави НАК “Нафтогаз” Андрія Коболєва, міністра енергетики Росії Олександра Новака і представника “Газпрому” Олександра Медведєва.

Газові контракти між “Нафтогазом України” і “Газпромом”, укладені в січні 2009 року, були вкрай невигідними для України і завдали їй безповоротних збитків у $32 млрд, заявив голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв. “Безповоротно втратили $32 млрд – переплати, штрафи, інші компоненти. Це становить 61 тис. грн на сім’ю”, – сказав він на прес-конференції в Києві в п’ятницю. А.Коболєв наголосив, що збитки могли бути ще більшими, проте завдяки перемозі в Стокгольмському арбітражі “вдалося врятувати $94,7 млрд, або 177 тис. грн на сім’ю”.

Зниження ціни на газ, яке обіцяють багато кандидатів у президенти під час передвиборної кампанії, неможливе і може закінчитися колапсом всієї фінансової системи України, коли зростання курсу долара неможливо буде спрогнозувати. Про це в ефірі одного з телеканалів заявив голова НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв, передає УНІАН. “Будь-який кандидат у президенти, який обіцяє зниження ціни на газ, розуміє, що це закінчиться колапсом всієї фінансової системи, і тоді вже не буде стояти питання ціни газу, тоді вже буде стояти питання курсу долара, чи буде він 40, 50 або 60 гривень, тоді і це (обіцянки знизити ціну на газ – Ред.) дуже швидко закінчаться”, – сказав він.

ЕКОНОМІКА.

39 українських інфраструктурних проектів, які передбачені стратегією Drive Ukraine 2030, включені в індикативний план будівництва транс’європейської транспортної мережі TEN-T. Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян, повідомляє ЦТС. На ці проекти передбачено майже 4,5 млрд євро. Згаданий план підготовлений ЄС і Світовим банком з метою розвитку транспортного сполучення в країнах “Східного партнерства”. За словами міністра, реалізація цих 39 проектів дозволить значно поглибити інфраструктурну інтеграцію України і в перспективі стати органічною частиною загальноєвропейської транспортної мережі. “Коли ми говоримо, що імплементація Drive Ukraine коштує близько 60 млрд дол, то вже в перший рік її реалізації ми маємо мінімум 50% фінансування з держбюджету і 10% фінансування з боку наших європейських партнерів, міжнародних фінансових організацій і за рахунок державно-приватного партнерства”, – уточнив Омелян.

Вперше за останні роки Україна увійшла в десятку світових лідерів з експорту молочної продукції. Про це зазначила заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова під час зустрічі з асоціацією молочників України “Укрмолпром”. “Сьогодні молочний сектор демонструє позитивні результати, покращилась якість сировини, вперше за останні роки Україна увійшла в 10-ку світових лідерів з експорту молочної продукції”, – сказала Ковальова. “За нашими оцінками за результатами 2018 року всієї молочної продукції буде реалізовано на суму майже на 57 млрд гривень, при цьому експорт складатиме понад 7 млрд гривень”, – заявила заступник міністра. Вона додала, що тваринництво є особливою галузою сільського господарства, стан розвитку якої вагомо впливає на економічний потенціал агропромислового комплексу країни.

Кабінет Міністрів готовий підтримати запровадження другого рівня пенсійної системи, якщо парламент ухвалить законопроект №6677, повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева. “Без затвердженого парламентом закону запровадження накопичувальної системи неможливе. Тому відповідальність на вашому боці. Ми готові підтримати запровадження накопичувальної системи, якщо це зробить Верховна Рада України”, – сказав він під час години запитань до уряду в парламенті в п’ятницю. Він наголосив, що проект закону, який ще в березні 2018 року парламентський комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендував Верховній Раді прийняти за основу, так і не був внесений на розгляд депутатами.

Україна отримала дозвіл американської Westinghouse на використання технології виробництва ядерного палива при будівництві заводу. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик на “годині запитань до уряду” у Верховній Раді в п’ятницю. Сьогодні виключно компанія Westinghouse і російська “ТВЕЛ” мають технології виробництва палива для реакторів типу ВВЕР, якими обладнані українські атомні електростанції.

Лондонський міжнародний арбітражний суд в ініційованому трьома компаніями Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова спорі з НАК “Нафтогаз України” про виконання акціонерної угоди “Укрнафта” зобов’язав держкомпанію оплатити 75% судових витрат позивачів. Про це йдеться у повідомленні юридичної фірми Fieldfisher, що представляє міноритаріїв “Укрнафти”, передає “Інтерфакс-Україна”. Згідно з повідомленням, НАК повинна буде заплатити з власних коштів понад 3 млн фунтів стерлінгів (3,8 млн доларів).

НАК “Нафтогаз України” оголосив про намір укласти новий договір з юридичною фірмою KWM Europe LLP про захист своїх інтересів в суперечці з міноритарними акціонерами ПАТ “Укрнафта” в Лондонському міжнародному арбітражному суді. Цей намір оприлюднено в системі ProZorro 10 січня. Сума нового контракту з юрфірмою на 2019 рік очікується на рівні 4 млн євро. За інформацією видання enkorr, новий арбітражний розгляд міноритаріями “Укрнафти” Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited, Bordo Management Limited з одного боку і “Нафтогазом” з іншого, став наслідком давньої суперечки про правомочність акціонерної угоди, розпочатої “Приватом” ще в 2015 році.

Бюджет країни не був би ухвалений два місяці тому, якби Рада не підтримала низку скандальних поправок на користь певних олігархів і депутатів. Про це йдеться у статті Економічної правди «Грають вони — платите ви. Як Рада “продала” бюджет країни за сім поправок». У ніч на 23 листопада депутати ухвалили законопроект з так званого бюджетного пакету — зміни до Податкового кодексу. Після цього прийняття самого бюджету уже стало простою формальністю. Після двогодинних примірювань підтримку зали отримала комбінація із семи врахованих правок до законопроекту: 151-а, 152-а, 301-а, 303-я, 541-а, 550-а і 577-а.

РОЗСЛІДУВАННЯ ЩОДО РОСІЙСЬКОГО БІЗНЕСУ ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Шоумен Володимир Зеленський, який заявив про свій намір брати участь у виборах президента України, має кінобізнес на території Росії, хоча запевняв, що закрив його ще в 2014 році, зазначається в розслідуванні програми “Схеми”, спільного проекту “Радіо Свобода” і телеканалу “UA: Перший”. За інформацією розслідування, три російські компанії “Вайсберг Пікчерс”, “Платинумфільм” і “Грін Філмс” займаються виробництвом кіно-, відеофільмів і телевізійних програм. “Засновником всіх трьох є кіпрська компанія Green Family Ltd. Ця ж компанія є співзасновником ТОВ “Квартал 95″ в Україні, а її кінцевими бенефіціарами зазначені Володимир Зеленський, його бізнес-партнери Андрій Яковлєв, Борис і Сергій Шефір та соратник Ігоря Коломойського Тимур Міндич” , – зазначено в розслідуванні.

Шоумен і кандидат у президенти Володимир Зеленський, пересувається по місту в супроводі автівки компанії з умовної бізнес-групи “Приват” олігарха Ігоря Коломойського. Про це повідомляє Bihus.Info. Зазначається, що на відео з розслідування програми “СХЕМИ” “Зелена родина ру” про бізнес Зеленського у Росії після спілкування з журналістами шоумен сідає у власний RANGE ROVER, за яким вирушає автівка супроводу – мікроавтобус VOLKSWAGEN MULTIVAN з одеськими номерами. “Ці номери зареєстровані на ПАТ “Синтез Ойл”, – наголошують автори програми.

Шоумен Володимир Зеленський, який заявив про намір балотуватися в президенти, запевняє, що найближчим часом вийде з кіпрської компанії, що володіє компанією, яка знімає фільми на території РФ. Про це він заявив в інтерв’ю “Українській правді”, яке буде опубліковано незабаром.

Шоумен, кандидат у президенти України Володимир Зеленський розповів, що у грудні 2018 року зустрічався з Петром Порошенком. На зустрічі президент запитав у Зеленського, чи балотуватиметься він на пост глави держави. Про це Володимир Зеленський розповів в інтерв’ю «Українській правді». На запитання журналіста, він відповів, що був в Адміністрації президента за ініціативою Порошенка. Зеленський розповів, що його запросили, “щоб спитати – йдеш чи не йдеш?”. Шоумен відповів, що “думає”. “Ну а що я повинен був сказати? Це правда, я думаю… Він (Порошенко – УП) пояснив складну ситуацію в країні, що він старається. А ви, мовляв, так жартуєте (про нього – УП), а я стараюся”, – говорить Зеленський.

УТВОРЕННЯ ВАСУ.

На засіданні громадської ради та міжнародних експертів Вищої кваліфікаційної комісії було прийнято рішення про виключення 8 кандидатів на посаду суддів Вищого антикорупційного суду, які не змогли довести походження свого майна, повідомляє Центр протидії корупції (ЦПК). “Тільки закінчилося перше спільне засідання Громадської ради міжнародних експертів і Вищої кваліфікаційної комісії суддів. За підсумками 8 кандидатів виключили з конкурсу на посаду судді Вищого антикорупційного суду,” – йдеться в повідомленні на офіційному сайті ЦПК у п’ятницю ввечері. Зокрема, експерти виключили Оксану Голуб, Анатолія Загороднього, Тараса Зайця, Анатолія Квятковського, Юрія Кулинича, Євгена Мартинова, Дмитра Тишка та Ігоря Штульмана.