Презентували нову модель іспитів на водійські права: електронний кабінет, система розпізнання обличчя та відеофіксація

Експерти презентували нову модель іспитів на права водія. Завдяки технологічним інноваціям, які усувають людський фактор, вона має мінімізувати корупційні ризики під час складання іспиту. Про це розповіли експерти урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» та ГО «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини» на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Пропозиції розробили на основі міжнародного досвіду у співпраці з ІТ-фахівцями та спеціалістами Головного сервісного центру МВС.

«Наші дії спрямовані на те, щоб захистити людей, які складають іспити, щоб запобігти тому, щоб від них вимагали, чи натякали на хабар… Основна ідея – що майбутній водій сам «веде» себе від початку до кінця під час складання іспитів», – пояснила Олеся Архипська, менеджер проектів урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції».

За підрахунками аналітиків «Разом проти корупції», ринок послуг зі «спрощення процедур» для майбутніх водіїв може сягати 17,5 мільйонів доларів. Мінімальна вартість «підстраховки» на іспиті – 100 доларів. Під час роботи над моделлю експерти провели експрес-опитування серед водіїв, які отримали права у 2016-2018 роках. У ньому погодилися взяти участь 60 осіб. З’ясувалося, що 20% з них пропонували можливість отримати посвідчення водія, не складаючи іспит. 40% були свідками купівлі прав. 90% зазначили, що такі питання вирішувалися на рівні автошколи. «У даному випадку ми бачимо чіткий синтез автошкіл і тих, хто безпосередньо видає водійські посвідчення, і це, насправді, дуже загрозлива проблема. Тут потрібні як системні рішення, так і робота органів, які відповідають за боротьбу з корупцією», – зазначив Сергій Перникоза, координатор моніторингових кампаній Асоціації українських моніторів дотримання прав людини.

«Все що можна зробити в автоматичному режимі, передати на управління в ІТ – потрібно це робити. Зараз багато хто  задіяний у процесі просто для того, щоб перевірити папірці… Це люди, які приймають рішення поза правилами, бо у них є така можливість. Доки система залишає таку можливість, завжди знайдуться ті, хто хоче нею скористатися», – наголосив Ігор Єфремов, ІТ-фахівець урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції».

Перше нововведення – запис на іспит через особистий електронний кабінет – без посередництва автошкіл. Цей інструмент вже працює, із грудня 2018 року.

По-друге, це ідентифікація особи, яка приходить на іспит, за допомогою технології сканування обличчя – на додачу до пред’явлення паспорту. Це гарантуватиме, що людина особисто прийде складати теоретичний і практичний екзамени. «У смартфоні запускається програма, яка ідентифікує, хто прийшов, визначає маршрут, на якому складається іспит, і  визначає правила та критерії для здачі. Це вже готово і можна запускати. У майбутньому вона може бути розширена – щоб контролювати трасу, усі параметри при практичній здачі – прискорення, жовте-червоне-зелене світло і все інше, та автоматично додавати інформацію до карти іспиту. У цьому випадку махінації практично неможливі», – пояснив Ігор Єфремов.

По-третє, це відео- та аудіофіксація іспиту – щоб у разі претензій до рішення інструктора-екзаменатора можливо було довести, чи були з його боку несправедливі висновки, спроби перешкоджати чи сприяти успішному складанню екзамену. Крім того, це дозволить гарантувати, що від початку до кінця за кермом був саме той, хто складає іспит.

За словами Ігоря Єфремова, повний запуск моделі на рівні країни можливо здійснити за 4-5 років. Для впровадження нововведень потрібні точкові зміни до законодавства.

Олеся Архипська нагадала, що вже вдалося скасувати тестовий режим на комп’ютерах для теоретичних іспитів, яким нерідко зловживали на іспитах. Також запустили онлайн-тренажер для тих, хто готується до іспиту, і оприлюднили список запитань, які можуть бути на екзамені. Вони розміщені на офіційному сайті Головного сервісного центру МВС.