Громадська рада доброчесності вимагає допустити своїх представників до пленарних засідань Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Громадська рада доброчесності вимагає допустити своїх представників до пленарних засідань Вищої кваліфікаційної комісії суддів, де будуть розглядатися кандидатури на посаду судей  Верховного Суду України. Відповідно, представники ГРД не зможуть поставити додаткові запитання тим кандидатам, яких вони вважають недоброчесними, але які пройшли попередні етапи відбору. «Нагадаю, що конкурс до Верховного Суду ми вважаємо надзвичайно важливим процесом, тому що саме Верховнийй Суд, який наразі доукомплектовується, буде переглядати і ті рішення, які приймав Антикорупційний суд, і, можливо, якщо будуть відповідні позови, буде переглядати результати виборів президента і до парламенту», – підкреслила Євгенія Моторевська, членкиня Громадської ради доброчесності, журналістка «Слідство.Інфо».

Громадська рада доброчесності проналізувала 235 кандидатів і підготувала 71 висновок про недоброчесність. Вища кваліфікаційна комісія суддів врахувала лише третину наданих висновків. Учасники брифінгу презентували список 43  недоброчесних кандидатів, які не мають буди допущені до посади судді Верховного Суду.

Учасники брифінгу зазначили, що Вища кваліфікаційна комісія суддів встановила надто стислі часові рамки для розгляду кандидатур на посаду суддів Верховного Суду. «Є просте пояснення, чому ВККС так поспішає призначити суддів. Це  – вибори. Верховний Суд буде розглядати усі суперечки, пов’язані з виборами президента і виборами до Верховної Ради», – пояснив Роман Маселко, член Громадської ради доброчесності.