Інноваційні протитуберкульозні препарати будуть доступні у всіх регіонах України – Центр громадського здоров’я

WATCH IN ENGLISH

У 2019 році усі українські пацієнти, хворі на туберкульоз, отримають доступ до інноваційних протитуберкульозних препаратів бедаквіліну і деламаніду. Про це розповіла Яна Терлеєва, керівник відділу координації програм лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За її словами, закупівлі протитуберкульозних препаратів повністю профінансовані. У 2018 році з держбюджету виділили близько 496 мільйонів гривень на закупівлю ліків і та близько 56 мільйонів – на витратні матеріали для діагностики захворювання.

«Ми вже отримали в кінці лютого для 10 пілотних регіонів 873 курси лікування. Протягом місяця ми очікуємо додаткову поставку, близько 2100 курсів. Фактично вся Україна буде забезпечена цим препаратом, – розповіла Яна Терлеєва. – До кінця року ми отримаємо ще 5145 курсів препарату за кошти Агентства США з міжнародного розвитку. До нього матимуть доступ усі пацієнти до середини червня наступного року».

Поставку перших 250 курсів деламаніду спрямують у 10 пілотних регіонів. Ще 2,5 тисячі курсів, закуплені за кошти держбюджету, з другого півріччя 2019 року будуть доступні у всіх регіонах України.

За півтора роки тестування бедаквіліну він показав високу ефективність, каже Наталія Литвиненко, в.о. завідувача відділу хіміорезистентного туберкульозу Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Ф. Г. Яновського Національної академії медичних наук України. Лікування проходили 192 людини з важкими формами туберкульозу. Окрім препаратів і лікарського нагляду, пацієнти отримували психологічний супровід. 75% групи лікувалися вдома під спеціальним наглядом.

«Це дуже високоефективне і абсолютно безпечне лікування, яке дає шанс на повне одужання і відновлення працездатності. Близько 50 пацієнтів завершили лікування з повним одужанням. 95% усієї групи або одужали, або впевнено рухаються до одужання», – розповіла вона.

Потягом останніх 10 років в Україні захворюваність на туберкульоз знижується. Серед дорослих щорічне зниження становить на 2,5%, серед дітей – на 4,4%, розповіла Яна Терлеєва. Водночас, зростає кількість випадків мультирезистентного туберкульозу. Пацієнти з чутливим до лікування туберкульозом виліковуються у 76% випадків, зі мультирезистентним туберкульозом або стійкістю до основних препаратів – у 50%, широкою стійкістю – тільки кожен третій пацієнт.

Важливо також організувати систему виявлення захворювання на ранніх стадіях. Поки що Україна – серед 12 країн із найбільшою кількістю пацієнтів з невиявленим туберкульозом, зазначила  Катерина Гамазіна, голова представництва проекту USAID «Виклик туберкульозу в Україні».

Ситуація в Україні подібна до загальної ситуації у Європейському регіоні, каже Огтай Гозалов, медичний співробітник з питань туберкульозу, мультирезистентного туберульозу та туберкульозу з розширеною резистентністю Об’єднаної програми боротьби з туберкульозом, ВІЛ і вірусними гепатитами Європейського Регіонального бюро ВООЗ. Захворюваність на туберкульоз у регіоні щорічно знижується на 5%, але зростає частка стійкого туберкульозу та випадків туберкульозу і ВІЛ в одного пацієнта. Щодня від туберкульозу помирають 65 людей, із них 13 – діти.

«Ми раді, що уряд України дотримується своїх зобов’язань. Зараз оперативно змінюється законодавство, приймаються протоколи та впроваджуються інноваційні методи лікування, рекомендовані ВООЗ та її партнерами», – зазначив Огтай Гозалов.