В Україні започаткували Премію імені Георгія Ґонґадзе

Український ПЕН та Асоціація випускників Києво-Могилянської Бізнес-Школи започаткували новий проект – Премія імені Георгія Ґонґадзе. Премія буде вручатися за новаторство та інноваційність в українській журналістиці. Розмір винагороди для лауреата Премії становитиме $3000. Фонд Премії імені Георгія Ґонґадзе наповнюватиметься з внесків меценатів.

«Коли ми обговорювали концепцію Премії, нам хотілося зробити акцент на таких складових журналістської професії як відповідальність, збереження довіри, принциповість і інноваційність. […] Премія Георгія Ґонґадзе стане відзнакою для тих, хто відважно, відповідально і новітньо творить в Україні шляхи збереження правди та довіри», – зазначила Мирослава Ґонґадзе, дружина Георгія, журналістка, головна редакторка і керівниця Української служби «Голосу Америки».

Тетяна Терен, виконавча директорка Українського ПЕН, додала, що нова Премія має надихати журналістів на нові способи донесення інформації, бути ціннісним орієнтиром для медіа-середовища, структурувати його, та сприяти ліберальній трансформації суспільства.

Журі буде оцінювати кандидатів на здобуття Премії за наступними критеріями: відданість принципам і цінностям незалежної журналістики, професійність і компетентність, іноваційність, вагомий внесок у розвиток окремого жанру або медіа-середовища в цілому, створення матеріалів, які призвели до вирішення або розуміння певних проблем у суспільстві та змін в країні.  Серед членів журі Премії – Мирослава Ґонґадзе, Андрій Курков, Олена Притула, Микола Демченко, Євген Глібовицький, Алла Лазарева, Олександр Савчук, Лариса Денисенко та Сергій Плохій. Право висування кандидатів на здобуття Премії матимуть лише члени журі. Переможця Премії імені Георгія Ґонґадзе оголосять 21 травня – у день народження Георгія Ґонґадзе.