Аналітики розповіли про нецільове використання коштів з фонду охорони довколишнього середовища Донецької області

Аналітики розповіли про своє дослідження, яке показує нецільове використання коштів з фонду охорони довколишнього середовища Донецької області. За словами Катерини Норенко, аналітики та еколога Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина», фонд Донецької області є найбільшим в Україні та становить близько одного мільярду гривень на рік, оскільки фінансування розподіляється по областях відповідно до рівня забруднення навколишнього середовища. «Ми слідкуємо за екологічними фондами з 2013 і за цей рік ми накопичили багато інформації про те, що саме в цій області кошти систематично направляться не на ті заходи, на які мали би, самі роботи виконуються за завищеними цінами, там є просто маса порушень», – розповіла Катерина Норенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Петро Тєстов, аналітик Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина», розповів про те, як кошти, які повинні були йти на захист навколишнього середовища, витрачались на благоустрій. Він відзначив, що у минулому році на заходи до поліпшення благоустрою було виділено близько 350 мільйонів гривень з фонду, а у 2019 вже виділено близько 200 мільйонів. «Те, що в Маріуполі на бульварі поклали плитку і поставили лавочки – це, безперечно, добре для мешканців Маріуполя, але це ніяк не вирішує проблему того, що там дуже низька середня тривалість життя через те, що металургійні заводи не мають фільтрів достатньої якості», – наголосив Петро Тєстов.

Також експерти показали, що тендерні заявки на проекти, які спрямовані на покращення стану довкілля, виграються у непрозорий спосіб, оскільки їх систематично виграють одні і ті самі постачальники послуг, кошторис яких є завищеним. Сергій Шапаренко, експерт проекту «Громадськість за прозоре використання екологічних фондів» Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина», продемонстрував докази низької якості виконання робіт від постачальників послуг, які виграють тендери.