Активісти створять методичку етичних норм держслужбовців для запобігання корупції

У 6 містах України стартує освітній проект «Зламай корупційне мислення». Основна його мета – розробити методичку-збірку етичних норм спілкування держслужбовців одне з одним та з громадянами, дотримання яких усувало би корупційні  ризики. У ній пропишуть також алгоритм дій у разі  тиску і погроз.

«Проект покликаний перебудувати ментальність українського суспільства, тому що корупція починається зі способу мислення. Цей проект не викривальний, а освітній – ми хочемо пояснювати людям, які у них є права і обов’язки, як їх реалізовувати», – розповіла Олександра Яковлева, керівник проекту «Зламай корупційне мислення» громадської платформи «Нова країна», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Україна цього року піднялась на декілька сходинок у рейтингу Трансперенсі Інтернешнл щодо сприйняття корупції, але нам ще дуже далеко до нульової толерантності до корупції. … Є люди, які вважають за необхідне «стимулювати» посадовця до якісного надання послуг. Хтось переконаний, що для успішного вирішення питання хтось обов’язково має за нього замовити слово. Є посадовці, які вважають, що подарунок – це просто подяка. Але межа між подякою від щирого серця і тим, коли це фактична плата за послугу – дуже тонка. Щоб змінити цю ситуацію, людям потрібно розповідати про їхні права», – зазначила Лариса Вербицька, координатор заходів проекту «Зламай корупційне мислення» громадської платформи «Нова країна».

Проект охоплюватиме 6 міст – Київ, Рівне, Харків, Львів, Дніпро, Одесу. Більшість заходів відбудуться у Києві.

«Ми плануємо зібрати спікерів з різних державних служб – представників поліції, судової системи, адміністративної гілки влади, аби вони розповіли свої історії, як у них це відбувалося – коли порушення етичних норм сприяло тому, що вони почувалися винними, зобов’язаними поводити себе так чи інакше», – розповіла Олександра Яковлєва.

Заходи проходитимуть у форматі відкритої дискусії. Пропозиції посадовців, експертів і учасників заходів оформлять у «білу книгу» нульової толерантності до корупції.

Фото з цього заходу можна завантажити тут >>>