Огляд ЗМІ за 29 липня 2019

ВИСНОВКИ

Представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус заявляє, що коаліція в новому парламенті вже є, і що вона забере все міністерські крісла. “Коаліція забере всі міністерські крісла, немає такого, щоб опозиція була в уряді. У парламенті, думаю, деякі комітети віддадуть опозиції, щоб ні у кого не було сумнівів у демократичності нової влади, які саме, поки не знаю”, – заявив Герус. При цьому Герус не виключив можливості утворення коаліції з «Голосом»: «Це ж залежить і від «Голоcу», від їх позиції і політичних побажань. Побачимо».

Секретар РНБО Олександр Данилюк вважає за необхідне скоротити кількість міністерств шляхом їх об’єднання. “Треба зменшувати кількість міністерств. Можливо, об’єднувати їх по блокам. Наприклад, я був завжди прихильником об’єднання Міністерства економіки та Міністерства фінансів. Можна розглядати об’єднання Мінсоц і МОЗ. Тому що, врешті-решт, охорона здоров’я – це також певна соціальна функція”, – заявив Данилюк. Також Данилюк виступає проти “вільних віце-прем’єр-міністрів”. “Кожен віце-прем’єр повинен очолювати міністерство. Нам не потрібна така кількість віце-прем’єрів, взагалі. Тобто один, щоб заміщати прем’єра, коли той у відпустці або не може виконувати свої обов’язки, це можливо. Інших не треба”, – пояснив він .

Заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко повідомив, що у сформованому після парламентських виборів новому українському уряді може бути створено одне міністерство з гуманітарної політики на базі міністерств культури, молоді та спорту, інформаційної політики. Кирило Тимошенко також вважає, що для боротьби з маніпуляційною і неправдивою інформацією необхідно вивести дискусію щодо найгостріших питань для українського суспільства на максимально публічний і відкритий рівень, щоб громадяни почали самі давати собі на них відповіді. Тимошенко також повідомив, що в Україні для посилення позицій держави в інформаційній боротьбі буде створено всесвітній російськомовний канал. У той же час, держава підтримає і забезпечить фінансування Суспільного телебачення, але воно має виходити на певні показники ефективності у своїй роботі.

Постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич заявив, що він вважає недоречним відновлення постачання води в окупований Росією Крим із материкової частини України. Антон Кориневич також допускає посилення покарання для компаній, причетних до будівництва Керченського мосту в окупованому Росією Криму.

ЗМІ повідомляють, що новим послом України в США може стати дипломат Олег Шамшур, який зараз очолює українське диппредставництво у Франції. Серед можливих кандидатів також називають посла України в Ізраїлі Геннадія Надоленка – він кадровий дипломат і працював у посольстві України в США. Проте сам він у коментарі журналісту назвав цю інформацію “чутками”.

Президент Володимир Зеленський призначив своїм позаштатним радником колишнього гендиректора телеканалу “СТБ”, який належить олігарху Віктору Пінчуку.

Згідно з наказом голови Нацполіції України Сергія Князєва за погодженням із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим звільнено з посади начальника Головного управління Нацполіції в Дніпропетровській області Віталія Глуховерю.

Секретар Київської міської ради Володимир Прокопів написав заяву про відставку з посади через рішення очолити партію “Європейська солідарність” у столичній міськраді.

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що у понеділок уранці підозри стосовно суддів Окружного адміністративного суду Києва надійшли на підпис заступнику генпрокурора України. Юрій Луценко заявив, що підпише підозру суддям Окружного адміністративного суду м. Києва, якщо у справі буде надано доказові матеріали, інакше буде службова перевірка. При цьому, за словами генпрокурора, до проектів підозр підлеглі Горбатюка не додали ні листи з доказами, ні інформацію про негласні слідчі дії. Керівник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк стверджує, що для підпису генпрокурором підозри для суддів Окружного адміністративного суду Києва не потрібні докази.  “У тексті підозри викладається суть обвинувачення, ніякі докази не викладаються. Коли прокурор, який розглядає ці проекти підозр, хоче вивчити матеріали провадження, він збирає нараду чи витребовує кримінальне провадження, вивчає і дивиться, чи підтверджуються факти доказами. Ніхто супровідним листом не направляє докази разом з проектом підозри – лише текст”, – сказав він.

Національний банк України в період із 22 до 26 липня купив на міжбанківському валютному ринку $261,2 млн, що в 6,5 раз більше, ніж тижнем раніше.

В макроекономічному огляді Міністерства фінансів йдеться, що майже п’ята частина працездатного населення України у віці 15-70 років знаходиться за кордоном. “Вагомим чинником посилення дисбалансів на ринку праці є відтік робочої сили за кордон. Так, за даними Мінсоцполітики, за кордоном знаходиться близько 3,2 млн трудових мігрантів з України (дані за 2018 рік), що становить майже 18% економічно активного населення країни у віці 15-70 років”, – йдеться в огляді.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Скандального начальника ГУ Нацполіції у Дніпропетровській області звільнено (45 публікацій у ЗМІ)
  • У новому Кабміні може з’явитися одне велике об’єднане міністерство з гуманітарної політики (32 публікації у ЗМІ)
  • В Офісі президента заявили, що в Україні створять всесвітній російськомовний канал (27 публікацій у ЗМІ)
  • Новим послом України в США може стати Олег Шамшур (16 публікацій у ЗМІ)
  • Прокопів написав заяву про відставку з посади секретаря Київської міськради (12 публікацій у ЗМІ)

ПЛАНИ КОМАНДИ ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус заявляє, що коаліція в новому парламенті вже є, і що вона забере все міністерські крісла. Пряма мова: “Коаліція вже є, монобільшість”. “Коаліція забере всі міністерські крісла, немає такого, щоб опозиція була в уряді. У парламенті, думаю, деякі комітети віддадуть опозиції, щоб ні у кого не було сумнівів у демократичності нової влади, які саме, поки не знаю”. Про можливу коаліцію з “Голосом”: “Це ж залежить і від” Голосу “, від їх позиції і політичних побажань. Побачимо”.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк вважає за необхідне скоротити кількість міністерств шляхом їх об’єднання. Про це він заявив в інтерв’ю 24 каналу. “Треба зменшувати кількість міністерств. Можливо, об’єднувати їх по блокам. Наприклад, я був завжди прихильником об’єднання Міністерства економіки та Міністерства фінансів. Можна розглядати об’єднання Мінсоц і МОЗ. Тому що, врешті-решт, охорона здоров’я – це також певна соціальна функція”, – сказав Данилюк. Секретар РНБО вважає, що уряд не повинен бути “роздутим”. “У нас в країні кадровий голод. Якщо у нас навіть буде один або два слабких міністра, не кажучи про прем’єр-міністра, це просто потягне вниз весь уряд. Тому максимально 12-13 міністрів – це те, що я бачу”, – пояснив він.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк заявляє про намір нинішньої влади реформувати різні сфери управління держави, зокрема й Службу безпеки України. “У нас на порядку денному стоїть реформа сфери безпеки. Без реформування СБУ інші реформи абсолютно без сенсу. Тому що Служба безпеки історично вбудована у багато процесів”, – сказав секретар РНБО в інтерв’ю “24 каналу”. “СБУ має стати потужною, але в одній ключовій сфері – це контррозвідка. (Необхідно – ІФ) прибрати додаткові функції, не притаманні СБУ, зокрема економічна сфера і боротьба з корупцією”, – зазначив Данилюк.

Постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич вважає недоречним відновлення постачання води в окупований Росією Крим із материкової частини України. В інтерв’ю сайту “Сегодня”, відповідаючи на запитання, за яких умов Україна може відновити постачання прісної води Північно-Кримським каналом, Кориневич сказав: “Мені здається, що це недоречно”.

Постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич допускає посилення покарання для компаній, причетних до будівництва Керченського мосту в окупованому Росією Криму. В інтерв’ю сайту “Сегодня”, опублікованому в понеділок, Кориневич зазначив, що Україна не мала можливості запобігти будівництву моста. “З фактичної точки зору, на жаль, ми справді говоримо про те, що РФ тимчасово контролює окупований український Крим. Тому Україна справді не мала можливості не допустити будівництва так званого кримського моста. З іншого боку, ми знаємо про те, що у правоохоронних органах, у прокуратурі АРК відкрито кримінальне провадження щодо незаконності будівництва цього моста, зокрема про заподіяння шкоди екології акваторії Чорного та Азовського морів. І ми також знаємо про залучення певних іноземних компаній до будівництва цього моста”, – сказав постпред президента України.

У сформованому після парламентських виборів новому українському уряді може бути створено одне міністерство з гуманітарної політики на базі міністерств культури, молоді та спорту, інформаційної політики, вважає заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко. “Ми вважаємо, що має бути не просто інформаційна стратегія – йдеться про велику гуманітарну сферу. Зараз напрацьовується стратегія щодо об’єднаного міністерства, куди увійдуть міністерства культури, молоді та спорту, інформаційної політики”, – сказав він в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс- Україна”.

Заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко вважає, що для боротьби з маніпуляційною і неправдивою інформацією необхідно вивести дискусію щодо найгостріших питань для українського суспільства на максимально публічний і відкритий рівень, щоб громадяни почали самі давати собі на них відповіді. “Ми розуміємо, що боротися зі “зрадою”, “фейками” можна, тільки якщо підняти найгостріші питання в суспільстві на такий рівень, щоб люди самі собі відповідали на них. Потрібно доносити позицію з боку влади та держави, а й слухати думку людей”, – сказав Тимошенко в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

В Україні для посилення позицій держави в інформаційній боротьбі буде створено всесвітній російськомовний канал, розповів в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко. За його словами, такий канал потрібен, щоб Україна могла боротися і за свідомість українців на окупованих територіях Донбасу та Криму, і росіян на території РФ. “У нас розроблений варіант запуску українського російськомовного каналу, яким ми зможемо покривати російськомовне населення у всьому світі”, – повідомив Кирило Тимошенко.

Держава підтримає і забезпечить фінансування Суспільного телебачення, але воно має виходити на певні показники ефективності у своїй роботі, зазначає заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко. “Ми кілька разів зустрічалися з керівництвом Суспільного, з донорами, котрі йому допомагали. Ми гарантуватимемо суспільному мовленню фінансування, яке забезпечуватиме Кабмін. Але в них буде чіткий KPI (ключові показники ефективності) – ми це розуміємо за фідбеками донорів”, – сказав Тимошенко в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

КАДРОВА ПОЛІТИКА ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Новим послом України в США може стати дипломат Олег Шамшур, який зараз очолює українське диппредставництво у Франції. Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на ВВС News Україна. За даними видання, Шамшур в ці дні якраз перебуває у Києві. “Європейська правда” також має інформацію про те, що в Офісі президента розглядають його кандидатуру.

Президент Володимир Зеленський призначив своїм позаштатним радником колишнього гендиректора телеканалу “СТБ”, який належить олігарху Віктору Пінчуку.  Відповідний указ №557/2019 опублікований на сайті глави держави у понеділок. “Призначити Бородянського Володимира Володимировича радником президента України (поза штатом)”, – сказано у документі. У той же час Бородянський написав у Facebook, що у команді Зеленського планує розвивати гуманітарну галузь в Україні. “Отже, нині моя посада – радник президента з гуманітарних питань. Як це бачу: можливість зробити і реалізувати задуми та стратегії, які докорінно змінять гуманітарну галузь в Україні. Я хочу, аби держава могла запропонувати своїм митцям підтримку, захист та справедливі і прозорі KPI їх роботи”, – заявив він.

АНТИКОРУПЦІЯ.

У понеділок уранці підозри стосовно суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) надійшли на підпис заступнику генпрокурора України, повідомляє прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган. “Лише о 10:55 понеділка, 29.07.19, підозри на суддів ОАСК надійшли на підпис до заступника генпрокурора”, – написала вона у своєму акаунті в соцмережі Twitter. Водночас через кілька годин прес-секретар генпрокурора на своїй сторінці в соцмережі Facebook написала, що текст підозри, який надійшов, не підкріплений жодними фактами.

Генеральний прокурора України Юрій Луценко заявив, що підпише підозру суддям Окружного адміністративного суду м. Києва (ОАСК), якщо у справі буде надано доказові матеріали, інакше буде службова перевірка. “Щодо справи суддів ОАСК. Неправда, що Горбатюк (керівник Управління спеціальних розслідувань генпрокуратури Сергій Горбатюк – ІФ) не добився прийому генпрокурора для доповіді у цій справі. Правда в тому, що сам Горбатюк перебуває з 19.07 до 12.08 у відпустці. З якої вийшов на один день для прес-конференції і телепіару. Зараз знову відпочиває. Проекти підозр, в установленому порядку зареєстровані в канцелярії, потрапили на стіл заступника генпрокурора лише в понеділок о 10:55. Хоча мої заступники працювали і в суботу, і в неділю”, – написав Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

Керівник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк стверджує, що для підпису генпрокурором підозри для суддів Окружного адміністративного суду Києва не потрібні докази.   Про це він сказав у понеділок, коментуючи заяву прес-секретаря генпрокурора Лариси Сарган, повідомляє “Укрінформ”. “У тексті підозри викладається суть обвинувачення, ніякі докази не викладаються. Коли прокурор, який розглядає ці проекти підозр, хоче вивчити матеріали провадження, він збирає нараду чи витребовує кримінальне провадження, вивчає і дивиться, чи підтверджуються факти доказами. Ніхто супровідним листом не направляє докази разом з проектом підозри – лише текст”, – сказав він.