Огляд ЗМІ за 30 липня 2019

ГОЛОВНЕ

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що український суд перевірив правомірність дій військових прокурорів і слідчих СБУ під час проведення 25 липня в порту Ізмаїл (Одеська обл.) обшуку російського танкера Nika Spirit (раніше – Neyma) і наклав на нього арешт, як і на вилучені в ході обшуків документи.

Керівник Офісу президента України Андрій Богдан заявляє, що особисто під час зустрічей просив мера Києва й голову Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка відмовитися від інституту “смотрящих” у столиці, проте той визнав, що змушений іти на компроміси з ними, тому що не має контролю над Київською міською радою. Богдан також заявив, що Офіс президента має намір звернутися до правоохоронних органів для перевірки фактів зловживань, оприлюднених у ЗМІ, що мали місце під час будівництва та реконструкції мостів у Києві. За повідомленням Андрія Богдана, президент Володимир Зеленський розглядає кілька претендентів на посаду голови КМДА, зокрема і нинішнього керівника міськадміністрації, мера столиці Віталія Кличка. Мер Києва, голова КМДА Віталій Кличко назвав висловлювання керівника Офісу президента Андрія Богдана на його адресу добіркою пліток і маніпулятивних домислів, а також порадив звернутися з ними до правоохоронних органів.

Секретар РНБО Олександр Данилюк провів зустріч із представниками Міжнародної консультативної групи (IAG) з питань реформи сектора безпеки та оборони, під час якої сторони обговорили, зокрема, процес упровадження реформи Служби безпеки України.Данилюк зазначив, що створення потужної Служби безпеки, яка виконуватиме, перш за все, завдання контррозвідки, є одним із невідкладних пріоритетів. Він також нагадав, що в Офісі президента України Володимира Зеленського вже готується низка законопроектів щодо реформування СБУ та розвідувальних органів.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ “Про деякі заходи щодо поліпшення доступу фізичних та юридичних осіб до електронних послуг”. Документ спрямований на впорядкування та забезпечення прозорості роботи державних реєстрів, розвиток сучасних засобів електронної ідентифікації та впровадження пріоритетних для громадян і бізнесу електронних державних послуг.

Петро Порошенко відкидає всі звинувачення з боку Андрія Портнова і заявляє, що той має доступ до матеріалів досудового розслідування, які здійснюють слідчі Державного бюро розслідувань, через главу ДБР Романа Трубу та керівника Офісу президента України Андрія Богдана. Директор державного бюро розслідувань Роман Труба запевняє, що його відомство розслідує 11 кримінальних проваджень щодо Петра Порошенка, а п’ятий президент заперечує дійсність, коли каже, що таких справ немає.

Керівник Офісу президента Олексій Гончарук повідомив, що в Офісі президента планують скасувати мораторій на продаж сільськогосподарської землі та запустити ринок сільгоспземель в Україні до кінця 2019 року. За словами Гончарука, наразі Офіс президента проводить переговори зі Світовим банком щодо моделі відкриття ринку сільгоспземель в Україні. Відповідно до найбільш радикальної моделі, скасування мораторію призведе до прискорення економічного зростання України на 3% щороку, а відповідно до найменш радикальної – на 0,5%.

Кабінет Міністрів України розширив перелік товарних кодів імпортованого з РФ скрапленого вуглеводневого газу, на які поширюється спеціальне мито.

Кабінет Міністрів відсторонив Михайла Ноняка з посади голови Державної служби з безпеки на транспорті.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виявила порушення під час позапланової перевірки телеканалу NewsOne у зв’язку з його наміром провести телеміст із російським телеканалом “Россия 1”, результати буде розглянуто на найближчих засіданнях Нацради.

Президент Володимир Зеленський призначив своїм радником засновника клініки “Борис”, екс-заступника мера Києва, нардепа від “Слуги народу” Михайла Радуцького.

Детективи НАБУ затримали першого заступника екс-начальника поліції Одещини Костянтина Гейко. “Екс-посадовця разом із колишнім начальником ГУ Нацполіції в Одеській області підозрюють у заволодінні великою партією тютюнових виробів, раніше вилучених із незаконного обігу”, – повідомили в НАБУ.

Кандидат в нардепи від “Слуги народу”, ведучий програми “Гроші” на каналі “1+1” Олександр Дубінський заявив, що в майбутньому парламенті він і ще кілька нардепів створять депутатську групу. “Вирішили створити в новому парламенті депутатську групу мажоритарників з робочою назвою “Справедливість”. Нас вже 5 осіб. Приєднуйтесь”, – підписав він фото з Трускавця, на якому також присутні “слуги”: блогер Олександр Куницький, який виграв округ у Олександра Грановського і журналістка “1+1” Ольга Василевська-Смаглюк.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Замість параду на День незалежності відбудеться хода гідності (38 публікацій у ЗМІ)
  • Мораторій на продаж землі скасують до кінця 2019 року — Офіс президента (26 публікацій у ЗМІ)
  • Український суд заарештував затриманий у Ізмаїлі російський танкер (24 публікації у ЗМІ)
  • НАБУ затримало колишнього першого заступника Головіна (17 публікацій у ЗМІ)
  • Корупція в адмінпослугах: Зеленський підписав указ (12 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Український суд перевірив правомірність дій військових прокурорів і слідчих СБУ під час проведення 25 липня в порту Ізмаїл (Одеська обл.) обшуку російського танкера Nika Spirit (раніше – Neyma) і наклав на нього арешт, як і на вилучені в ході обшуків документи, повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. “За результатами розгляду відповідного клопотання суд наклав арешт на зазначене судно разом із вилученими під час обшуку документами. Ми це зробили. Крапка!” – написав Матіос на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок удень.

ЗМІНА ОЧІЛЬНИКА КМДА.

Керівник Офісу президента України Андрій Богдан заявляє, що особисто під час зустрічей просив мера Києва й голову Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка відмовитися від інституту “смотрящих” у столиці, проте той визнав, що змушений іти на компроміси з ними, тому що не має контролю над Київською міською радою. “Я мав кілька зустрічей із паном Кличком тут, в адміністрації, в Офісі президента. Таких зустрічей було дві. На цих зустрічах я його особисто шість разів – тобто на кожній зустрічі по тричі – просив відмовитися від інституту “смотрящих” у Києві, відійти від усіх корупційних схем і стати справді народним мером, людиною, яка не причетна до всієї цієї корупції, безгосподарності, яка відбувається в Києві”, – сказав Богдан на прес-конференції у вівторок в Офісі президента.

Офіс президента має намір звернутися до правоохоронних органів для перевірки фактів зловживань, оприлюднених у ЗМІ, що мали місце під час будівництва та реконструкції мостів у Києві. “Усі ці факти оприлюднено в Інтернеті, ми сьогодні подаємо до правоохоронних органів звернення про перевірку відповідних фактів, оприлюднених журналістами”, – сказав керівник Офісу президента України Андрій Богдан на прес-конференції у вівторок у Києві.

Президент України Володимир Зеленський розглядає кілька претендентів на посаду голови Київської міської державної адміністрації (КМДА), зокрема і нинішнього керівника міськадміністрації, мера столиці Віталія Кличка, заявив керівник Офісу президента Андрій Богдан. “Наскільки мені відомо, на сьогодні є кілька кандидатур на посаду голови КМДА. Притому це політичне рішення, і політична відповідальність президента”, – сказав Богдан на прес-конференції у вівторок в Офісі президента.

Мер Києва, голова Київської міської державної адміністрації (КМДА) Віталій Кличко назвав висловлювання керівника Офісу президента Андрія Богдана на його адресу добіркою пліток і маніпулятивних домислів, а також порадив звернутися з ними до правоохоронних органів. “Сьогоднішня прес-конференція керівника Офісу президента Андрія Богдана нагадувала “байки зі склепу” – добірка пліток, маніпулятивних домислів і нічого більше”, – написав Кличко у вівторок удень на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

РЕФОРМА СБУ.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Данилюк провів зустріч із представниками Міжнародної консультативної групи (IAG) з питань реформи сектора безпеки та оборони, під час якої сторони обговорили, зокрема, процес упровадження реформи Служби безпеки України. Як повідомляє апарат РНБО у вівторок, Данилюк зазначив, що створення потужної Служби безпеки, яка виконуватиме, перш за все, завдання контррозвідки, є одним із невідкладних пріоритетів. Він також нагадав, що в Офісі президента України Володимира Зеленського вже готується низка законопроектів щодо реформування СБУ та розвідувальних органів.

ЕЛЕКТРОННЕ ВРЯДУВАННЯ.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ “Про деякі заходи щодо поліпшення доступу фізичних та юридичних осіб до електронних послуг”. Як повідомила прес-служба глави держави, документ спрямований на впорядкування та забезпечення прозорості роботи державних реєстрів, розвиток сучасних засобів електронної ідентифікації та впровадження пріоритетних для громадян і бізнесу електронних державних послуг. Указ передбачає першочергове проведення повного аудиту роботи державних реєстрів.

ЕКОНОМІКА.

Кабінет Міністрів України розширив перелік товарних кодів (УКТЗЕД) імпортованого з РФ скрапленого вуглеводневого газу (СУГ), на які поширюється спеціальне мито, повідомив представник президента в уряді Андрій Герус. “Я бачу, ви не знали, що на минулому Кабміні (засіданні – ІФ) у постанову були включені всі відповідні коди”, – написав він у коментарях у соцмережі Facebook, відповідаючи на запитання представника “Консалтингової групи А-95” Артема Куюна.

Кабінет Міністрів відсторонив Михайла Ноняка з посади голови Державної служби з безпеки на транспорті. Відповідне розпорядження від 17 липня опубліковано в газеті “Урядовий кур’єр” у вівторок. Раніше Ноняк написав, що йому стало відомо про відсторонення з посади з вуст деяких чиновників, він планує сприяти проведенню службової перевірки.

КАДРОВІ ПРИЗНАЧЕННЯ ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Президент Володимир Зеленський призначив своїм радником засновника клініки “Борис”, екс-заступника мера Києва, нардепа від “Слуги народу” Михайла Радуцького.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Детективи затримали першого заступника екс-начальника поліції Одещини Костянтина Гейко. Про це йдеться у повідомленні Національного антикорупційного бюро на офіційній сторінці у Facebook. “Детективи НАБУ сьогодні (у вівторок – ред.) затримали колишнього першого заступника начальника ГУ Нацполіції в Одеській області, який переховування від слідства”, – сказано у повідомленні.