Огляд ЗМІ за 31 липня 2019

ГОЛОВНЕ

Прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що на засіданні ТКГ з урегулювання ситуації на Донбасі в середу в Мінську сторони домовилися про початок розмінування прилеглих до мосту в Станиці Луганській територій із 1 серпня.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко запросив президента України Володимира Зеленського відвідати Білорусь у будь-який час і в будь-якому форматі. У свою чергу Зеленський ще раз підтвердив запрошення, раніше надіслане на адресу глави білоруської держави, відвідати Україну в рамках II Форуму регіонів Білорусі та України.

Мер Києва Віталій Кличко в Нью-Йорку обговорив з особистим адвокатом президента США Дональда Трампа Руді Джуліані важливість розвитку місцевого самоврядування. «Обговорили ситуацію в Україні, перспективи подальшої співпраці США та України. І, звичайно ж, торкнулися теми важливості розвитку місцевого самоврядування», – повідомив Кличко.

Президент України Володимир Зеленський представив нового голову Черкаської обласної державної адміністрації Ігоря Шевченка. Хочу бути впевнений, що це буде порядна людина. Тому що, знаєте, люди всі порядні, а коли вони стають держслужбовцями, то змінюються. Але переконаний: цього разу такого не буде”, – заявив Зеленський. Зеленський також закликав жителів області дати час новому керівникові розібратися в проблемах регіону. Володимир Зеленський заявив, що питання заміни місцевих прокурорів, до роботи яких є претензії у представників громадськості, курируватиме призначений новою Верховною Радою генеральний прокурор. На цьому Зеленський акцентував увагу представників громадськості під час своєї робочої поїздки до Черкаської області в середу, відповідаючи на їхні скарги стосовно роботи прокурора області Сергія Овчаренка. “Мені зараз складно щось говорити про прокурора. По-перше, я не знаю цю людину. По-друге, ми призначимо нового генерального прокурора. Це буде, коли з’явиться нова Верховна Рада. І це йому завдання – міняти всіх прокурорів. Нехай генеральний прокурор розбирається з цим питанням”, – наголосив президент.

Помічник президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак заявив, що заступник глави Офісу президента України Вадим Пристайко залишається єдиним кандидатом на посаду міністра закордонних справ України.

Володимир Зеленський ввів секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Данилюка та голову Державної податкової служби Сергія Верланова до складу Національної ради з питань антикорупційної політики.

Президент України Володимир Зеленський призначив Ольгу Нечитайло та Наталію Буроменську державними уповноваженими Антимонопольного комітету України. Ольга Нечитайло до призначення в АМКУ була експертом енергетичного сектору Офісу ефективного регулювання (BRDO). Наталія Буроменська – адвокат.

Екс-державний уповноважений АМКУ Агія Загребельська, що оспорює своє звільнення у Верховному Суді, допускає можливість примусового поділу активів азотної хімії Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа. В Group DF заявили, що попередні висновки Антимонопольного комітету щодо активів азотної хімії побудовані на недостовірних даних.

Нинішній член польського парламенту Марчін Свенчицький обійме посаду бізнес-омбудсмена восени поточного року замість Альгірдаса Шемети.

НАК “Нафтогаз України” оцінила збитки від захоплення РФ своїх активів у Криму в $5,2 млрд. Як повідомила прес-служба компанії, позовну заяву про розмір компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи в Криму, було подано до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі наприкінці червня 2019 року. Очікується, що суд ухвалить рішення про компенсацію збитків не раніше кінця 2020 року.

На першому засіданні нового складу наглядової ради ПриватБанку 31 липня його головою обрано Шерон Іcкі. Раніше вона працювала міжнародним радником управління технічної допомоги Казначейства США та експертом-консультантом Міжнародного валютного фонду.

31 липня, у день річниці нападу на активістку Катерину Гандзюк, під Головним управлінням поліції у Херсонській області зібралися друзі убитої, вони запалили димові шашки і перейменували вулицю ім’ям Гандзюк.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Рік з нападу на Гандзюк: під поліцією Херсону запалили димові шашки й перейменували вулицю іменем Каті (59 публікацій у ЗМІ)
  • Президент представив у Черкасах нового голову ОДА та керівника СБУ області (42 публікації у ЗМІ)
  • 1 серпня мають почати розміновувати територію біля мосту в Станиці Луганській – речниця Кучми (23 публікації у ЗМІ)
  • Комітет Сенату США схвалив проект санкцій проти “Північного потоку-2” (19 публікацій у ЗМІ))
  • Зеленський зробив низку важливих призначень в АМКУ і Нацраду з питань антикорупційної політики (14 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

На засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі в середу в Мінську сторони домовилися про початок розмінування прилеглих до мосту в Станиці Луганській (Луганська обл.) територій із четверга, 1 серпня, повідомляє прес-секретар представника України в ТКГ, другого президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер. “Українська сторона надала свої пропозиції щодо ремонту мосту в Станиці Луганській. Досягнуто домовленості щодо початку розмінування прилеглих до мосту територій від завтрашнього дня”, – написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу ввечері за підсумками засідання ТКГ у Мінську.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко запросив президента України Володимира Зеленського відвідати Білорусь у будь-який час і в будь-якому форматі, повідомили в прес-службі білоруського лідера за підсумками телефонної розмови президентів. “Олександр Лукашенко запросив президента України відвідати Білорусь у будь-який час і в будь-якому форматі. Володимир Зеленський це запрошення із задоволенням прийняв”, – заявили в прес-службі.

Мер Києва Віталій Кличко в Нью-Йорку (США) обговорив з особистим адвокатом президента США Дональда Трампа Руді Джуліані (Rudy Giuliani) важливість розвитку місцевого самоврядування. “На запрошення мого старого друга й одного з найавторитетніших мерів світу Руді Джуліані зустрівся з ним у Нью-Йорку. Обговорили ситуацію в Україні, перспективи подальшої співпраці США та України. І, звичайно ж, торкнулися теми важливості розвитку місцевого самоврядування”, – написав Кличко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

КАДРОВА ПОЛІТИКА ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Президент України Володимир Зеленський представив нового голову Черкаської обласної державної адміністрації Ігоря Шевченка. Це відбулося під час робочої поїздки Зеленського на Черкащину в середу. “Хочу бути впевнений, що це буде порядна людина. Тому що, знаєте, люди всі порядні, а коли вони стають держслужбовцями, то змінюються. Але переконаний: цього разу такого не буде”, – сказав глава держави під час зустрічі з представниками громадськості та влади Черкаської області.

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що питання заміни місцевих прокурорів, до роботи яких є претензії у представників громадськості, курируватиме призначений новою Верховною Радою генеральний прокурор. На цьому Зеленський акцентував увагу представників громадськості під час своєї робочої поїздки до Черкаської області в середу, відповідаючи на їхні скарги стосовно роботи прокурора області Сергія Овчаренка. “Мені зараз складно щось говорити про прокурора. По-перше, я не знаю цю людину. По-друге, ми призначимо нового генерального прокурора. Це буде, коли з’явиться нова Верховна Рада. І це йому завдання – міняти всіх прокурорів. Нехай генеральний прокурор розбирається з цим питанням”, – наголосив президент.

Майбутній опалювальний сезон у Смілі Черкаської області зірвано не буде, і в оселях жителів міста буде тепло, заявив президент України Володимир Зеленський, повідомляє прес-служба глави держави. “Ми зі свого боку гарантуємо вам, що ніхто не зірве опалювальний сезон. Тепло буде, правоохоронні органи розберуться в цій ситуації. Ми все обов’язково зробимо, коли повернемося до Києва”, – наголосив Зеленський у середу під час зустрічі з представниками громадськості та влади Черкаської області, на якій, зокрема, обговорювалася проблема заборгованості теплопостачальних підприємств Сміли за спожитий газ.

Заступник глави Офісу президента України Вадим Пристайко залишається єдиним кандидатом на посаду міністра закордонних справ України, наголошує помічник президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак. “Пристайко залишається єдиними кандидатом на міністра закордонних справ України, і ми про це відкрито говорили”, – заявив він в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Президент України Володимир Зеленський ввів секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Данилюка та голову Державної податкової служби Сергія Верланова до складу Національної ради з питань антикорупційної політики. Відповідний указ президента №565/2019 від 31 липня 2019 року оприлюднено в середу на сайті глави держави. “Увести до персонального складу Національної ради з питань антикорупційної політики таких осіб: Верланова Сергія Олексійовича – голову Державної податкової служби України; Данилюка Олександра Олександровича – секретаря Ради національної безпеки і оборони України”, – йдеться в документі.

Президент України Володимир Зеленський призначив Ольгу Нечитайло та Наталію Буроменську державними уповноваженими Антимонопольного комітету України (АМКУ). Відповідні укази президента України №566/2019 і №567/2019 від 31 липня оприлюднено в середу на сайті глави держави. Ольга Нечитайло до призначення в АМКУ була експертом енергетичного сектору Офісу ефективного регулювання (BRDO). Наталія Буроменська – адвокат.

Нинішній член польського парламенту Марчін Свенчицький обійме посаду бізнес-омбудсмена восени поточного року замість Альгірдаса Шемети. “Учора на засіданні ради (бізнес-омбудсмена, РБО – ІФ) було затверджено кандидатуру майбутнього бізнес-омбудсмена України пана Марчіна Свенчицького, нинішнього члена польського парламенту, колишнього мера Варшави, а також колишнього міністра міжнародних економічних відносин у першому уряді Тадеуша Мазовецького,” – сказав Шемета під час прес-конференції в Києві в середу.

ЕКОНОМІКА.

НАК “Нафтогаз України” оцінила збитки від захоплення РФ своїх активів у Криму в $5,2 млрд. Як повідомила прес-служба компанії, позовну заяву про розмір компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи в Криму, було подано до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі наприкінці червня 2019 року. Очікується, що суд ухвалить рішення про компенсацію збитків не раніше кінця 2020 року. У НАК нагадали, що раніше суд уже визнав порушення РФ низки положень Угоди про захист інвестицій за фактом експропріації активів групи “Нафтогаз” у Криму. Оскільки суд вирішив розділити провадження на дві стадії, питання визначення компенсації збитків розглядатиметься на другий із них.

На першому засіданні нового складу наглядової ради ПриватБанку (Київ) 31 липня його головою обрано Шерон Іcкі, йдеться в прес-релізі банку. Раніше вона працювала міжнародним радником управління технічної допомоги Казначейства США та експертом-консультантом Міжнародного валютного фонду. Як зазначено в повідомленні, міністр фінансів Оксана Маркарова привітала новий склад наглядової ради та новообрану голову й нагадала про те, що перед ними стоїть дуже складне та відповідальне завдання: на базі досягнень попередніх років виконати цілі, закладені в політиці власності та стратегії ПриватБанку.