Огляд ЗМІ за 13 серпня 2019

ГОЛОВНЕ

В Україні зростає інфляція, а ОВДП продаються за зниженими ставками. За підсумком липня інфляція у річному вимірі склала 9,1%, що вище прогнозу НБУ. На думку НБУ, відхилення обумовлене темпами зростання цін на окремі сирі продукти харчування. Мінфін продав ОВДП на 2,7 млрд. грн., знизивши ставки за всіма інструментами дохідності. Секретар РНБОУ вважає, що новий уряд у вересні має продовжувати  переговори із Росією щодо транзиту газу українською ГТС, оскільки цей контракт «надає бюджету 3 млрд. надходжень». У той же час, Данилюк наголошує на необхідності мати «план Б» на випадок, якщо переговори не відбудуться.

Спроби активізувати встановлення миру на сході України перебувають у фокусі нової влади. На думку секретар РНБОУ Олександра Данилюка, зняття «економічної блокади саме по собі нічого не принесе». Важливо розуміти, якими будуть кроки «з іншої сторони» (з боку Росії)  і тоді можна говорити про комплексні заходи, наголошує Данилюк. Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков наголосив на тому, що Путін високо оцінює спілкування двох глав держав (Росії та України), але дня нього головне не сама розмова, а реалізація тих домовленостей, які було досягнуті  раніше. Володимир Зеленський звільнив Романа Безсмертного з посади представника у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу, який раніше наголосив на тому, що України після загибелі 4 військових під Павлополем мала б призупинити участь у Мінському процесі до зустрічі лідерів-країн  «нормандського формату». В офісі Зеленського, коментуючи звільнення політика, наголосили на тому, що під керівництвом Кучми формується «найбільш ефективна команда». Сам Безсмертний наголосив на тому, що це – право Президента нічого не пояснювати ні під час призначень, ні під час звільнень і зробив акцент на тому, що не розуміє, коли Україна демонструє слабкість щодо абсолютно не організованої Росії. Також Безсмертний припускає, що за тиждень Володимир Зеленський зустрінеться із Президентом Франції Емануелем Макроном та Володимиром Путіним,а зустрічі у «нормандському форматі» поки не буде.

Офіс Президента готує на вересень інвестиційний форум в Маріуполі.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про спрощення отримання громадянства України іноземцями, які захищали Україну, та росіянам, яких на батьківщині переслідують через політичні переконання.

Продовжується розвиток складних взаємин між урядом та НАК «Нафтогаз України». Верховний Суд прийняв до розгляду касаційну скаргу Кабінету Міністрів на рішення судів попередніх інстанцій, які позбавили уряд права призначати та звільняти главу та членів правління НАК «Нафтогаз України» в обхід наглядової ради НАК.

Обмеження незалежності НБУ. На думку доктора юридичних наук, начальника відділу Національної академії правових наук Анатолія Коструби, рішення Баришевського суду щодо Рижкової  дало старт гібридній інвентаризації діяльності державного регулятора з використанням процесуальних механізмів судової влади. Суд отримав необмежені можливості втручання в сферу державного управління, в т.ч. – в процеси забезпечення національної безпеки держави в економічній сфері.

Новий парламент. На думку німецького політолога Андреаса Умланда, головне, що має зробити Зеленський, це збільшити ЗП депутатів ВР, щоб уникнути корупції в найближчому майбутньому. Президент призначив керівників офісу Президента Андрія Богдана головою комісії державних нагород та геральдики.