Презентували звіт щодо результатів роботи міністерств з антикорупційними заходами

Урядово-громадська ініціатива «Разом проти корупції» представила звіт щодо результатів роботи міністерств з антикорупційними заходами за січень-липень 2019 року. Презентація відбулася в Українському кризовому медіа-центрі.

У звіті описаний прогрес виконання 48 активних антикорупційних заходів у кожному міністерстві. Для оцінки ефективності роботи уряду організація «Разом проти корупції» запросила представників громадськості та експертів. Переглянути звіт можна за посиланням: http://bit.ly/2P3R1Ax.

«Ми фокусуємося саме на запобіганні корупції, а не на боротьбі з корупціонерами. Спільно з органами влади ми усуваємо прогалини, через які просочується корупція. Дуже сподіваємося, що новий уряд продовжить ті правильні кроки, розпочаті їхніми колегами, та достойно їх завершить», — сказала на брифінгу Оксана Величко, координаторка урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції».

Щоб прокоментувати стан виконання антикорупційних заходів у своїй структурі, на прес-брифінг прийшли представники декількох міністерств.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України

«На початку року ми зібрали розширену робочу групу, де напрацювали всі проблемні питання і розробили план дій, як надалі подолати корупційні ризики. Там приблизно 20 пунктів: є ті, які можна швидко виконати, а є й такі, в рамках яких треба змінювати закони. Зі швидкого — хочемо запустити електронний кабінет для замовників, де вони зможуть працювати з документами та бачити всі деталі проекту», — сказав заступник міністра Лев Парцхаладзе.

Міністерство екології та природних ресурсів України

«З точки зору попередження корупції одним з ключових є процес формування і реалізації політики, який неможливо проводити без правдивих і порівнюваних даних, що мають бути доступними широкій громадськості. Для розв’язання проблеми достовірності даних треба реформувати саму систему моніторингу стану довкілля. Ініціатива «Відкрите довкілля»дасть можливість громадянам мати зібрану по європейських стандартах інформацію, політикам — приймати evidence-based рішення в екологічній сфері та вимірювати ефективність цієї політики», —сказав заступник міністра з питань європейської інтеграції Микола Кузьо.

Міністерство соціальної політики України

«Зараз розробляється система E-SOCIAL, яка повинна забезпечити прозорість надання соцпідтримки. Кожна людина зможе через власний електронний кабінет управляти цими процесами. Крім цього, ми вже запустили перший етап створення інформаційної системи для більш відкритого і швидкого надання гуманітарної допомоги», — розповів Микола Шамбір, заступник Міністра.

Про те, як зменшити корупційні ризики у сфері земельних ресурсів, розказав Олег Пілат, експерт із земельних питань BRDO. Основними складовими процесу він назвав звуження інституту безоплатної приватизації земель, спрощення процедури оформлення земельної ділянки та забезпечення інформаційної взаємодії державного земельного кадастру з іншими державними електронними інформаційними ресурсами.