Огляд ЗМІ за 13-15 вересня 2019

ГОЛОВНЕ

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що влада України хотіла би проведення місцевих виборів у всій країні, включно з територіями тимчасово не підконтрольного уряду Донбасу. Водночас Пристайко додав, що “формулу Штаймаєра” ще в 2016 році узгодив п’ятий президент України Петро Порошенко. “Формулу Штаймаєра”, яку наш глава держави погодив, ми як люди, які виконують навіть те, що пообіцяли наші попередні президенти, повинні виконувати. Ми зараз обговорюємо, в якій формі”, – сказав він. «Ми ніколи не погоджувалися на місцеві вибори на умовах бойовиків. Хочу підкреслити, що в Мінських угодах записано, що місцеві вибори повинні проводитися за українським законодавством», – заявив Пристайко. Міністр МЗС також наголосив, що в Конституцію України не вноситимуться жодні зміни про так званий “особливий статус” Донбасу, а окупованим територіям пропонується розвиватися шляхом децентралізації, як і всієї іншої України. Вадим Пристайко зазначив, що Україна хоче сконцентруватися спочатку на вирішенні конфлікту на Донбасі, бо сподівається на можливість швидкого досягнення результату, що дозволить потім зайнятися і питанням анексії Криму. Президент України Володимир Зеленський наголосив, що місцеві вибори на Донбасі можуть проводитися лише після виведення російських військ і за українським законодавством. Спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що вільні вибори на Донбасі можливі тільки після вирішення питань безпеки, що значною мірою залежить від Російської Федерації.

Верховна Рада підтримала подання президента України Володимира Зеленського на дострокове звільнення всіх 16 членів Центральної виборчої комісії. Таке рішення підтримав 341 народний депутат. Голоси “за” віддали 244 члени фракції “Слуга народу”, 33 – фракції “Опозиційна платформа – За життя”, 20 – “Батьківщини”, 19 – “За майбутнє” і 29 позафракційних парламентаріїв. Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив, що у СН  вже є список із 35 претендентів на посади членів ЦВК. Глава фракції зазначив, що за квотного принципу розподілу нового складу ЦВК більшість членів делегує “Слуга народу”. У парламентській фракції “Голос” сподіваються на формування нового складу ЦВК за критеріями професіоналізму, а не приналежності до політичних сил, і припускають, що за квотного принципу призначать кандидатів не від усіх фракцій Верховної Ради. Лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко заявляє, що повне оновлення складу Центральної виборчої комісії може бути пов’язане з перспективою проведення виборів на непідконтрольних уряду територіях на сході країни без передбачених Мінськими угодами умов гарантування їхньої безпеки, тобто на умовах РФ.

Представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Ірина Верещук завила, що вибори у Києві можна проводити після ухвалення нової редакції закону про столицю та законодавства про децентралізацію, що робить їх неможливими до кінця поточного року. Народний депутат «Слуги народу» Олександр Ткаченко вважає, що в Києві необхідно відновити роботу районних рад і ліквідувати частину комунальних підприємств. На думку нардепа, в підпорядкуванні столичної влади мають залишитися тільки стратегічно важливі підприємства, що здійснюють енерго- і теплопостачання, відповідають за безпеку киян, стратегічні транспортні перевезення, загальний розвиток міста тощо.

Президент України Володимир Зеленський повернув до парламенту зі своїми пропозиціями Виборчий кодекс, ухвалений 11 липня Верховною Радою VIII скликання. Глава держави на 11 сторінках дав 17 пунктів зауважень до кодексу. Зокрема, зазначає Зеленський, кодекс, який передбачає пропорційну виборчу систему до ВР за відкритими регіональними списками, “дає підстави для висновку про фактичне збереження складової, характерної для пропорційної виборчої системи із закритими списками”.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук розкрив подробиці проекту державного бюджету на 2020 рік. “В цьому проекті бюджету ви вже побачите зменшення дефіциту, ви побачите, що і цей уряд, і команда президента має намір зменшувати борг, який держава на сьогодні має. Ми прагнемо на певному етапі вийти в бездефіцитний бюджет, коли наша видатки дорівнюватимуть нашим доходам”, – сказав він. “Друга складова – обсяг доходів, тобто обсяг грошей, які держава збирає фактично з суспільства, з економіки і перерозподіляє відносно ВВП – також буде зменшуватися. Це означає, що ми прагнемо, щоб держави в економіці ставало менше”, – повідомив голова уряду. Мінімальна зарплата у проекті державного бюджету-2020 закладена на рівні 4723 гривні. Також, за його словами, буде збільшено видатки на дороги. Макропрогноз затверджений у травні. У ньому середній курс долара закладений 28,2 грн за доллар. Доходи державного бюджету на 2020 рік передбачені у сумі 1079,5 млрд грн, у тому числі загального фонду – 962,7 млрд грн. Видатки – у сумі 1170 млрд грн. Маркарова також повідомила, що видатки на сферу національної безпеки й оборони у проекті бюджету закладено на рівні 245,8 млрд грн, що на 33,8 млрд грн більше, ніж цього року. Міністр повідомила, що Кабмін заклав до проекту бюджету 47,6 млрд грн на субсидії.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що під час зустрічі з бізнесменом Ігорем Коломойським і обговорення питань енергетичної сфери йшлося про те, як полегшити життя українцям в питанні комунальних тарифів. Ігор Коломойський заявив, що у спорі про націоналізацію ПриватБанку готовий задовольнятися сатисфакцією за обвинувачення на його адресу та мировою угодою і бачить для цього хороше вікно можливостей. Бізнесмен додав, що готовий відмовитися від претензій на повернення до складу акціонерів ПриватБанку. “Я, може, і хотів (повернути банк – ІФ), але якщо ситуація не дозволятиме, й це загрожуватиме турбулентністю на ринку, тоді не хотів би”, – пояснив свою позицію екс-власник.

Президент України Володимир Зеленський представив жителям міста Дніпра новопризначеного голову Дніпропетровської ОДА Олександра Бондаренка. Згідно з електронною декларацією Бондаренка за 2018 рік, він зареєстрований у Харкові, але живе й володіє бізнесом у Києві. Член правління громадської організації “Асоціація випускників Києво-Могилянської академії”. Директор компаній: ТОВ “Лок Сток” (торгівля хімічною продукцією), ТОВ “Сталі Бізнес Системи” (консультаційні послуги у сфері комп’ютерних технологій), ТОВ “Бі енд Бі Фудз”, ТОВ “Філд Маркетинг”. У декларації зазначено, що дружина Бондаренка Регіна має громадянство Росії.

ДБР провело обшуки в Міжнародному інвестиційному банку в рамках розслідування справи про купівлю-продаж заводу “Кузня на Рибальському”.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Пристайко розповів про плани щодо виборів на Донбасі, «амністії», «особливого статусу» і компромісів (362 публікації у ЗМІ)
  • Верховна Рада звільнила весь склад ЦВК (260 публікацій у ЗМІ)
  • Зміни в Конституцію про особливий статус Донбасу не вноситимуться — Пристайко (214 публікацій у ЗМІ)
  • Проект держбюджету-2020 надійшов до Ради (62 публікації у ЗМІ)
  • Президент ветував новий Виборчий кодекс (19 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Влада України хотіла би проведення місцевих виборів у всій країні, включно з територіями тимчасово не підконтрольного уряду Донбасу, повідомив український міністр закордонних справ Вадим Пристайко. “Ми погодилися на Мінські домовленості п’ять років тому, зокрема й на проведення виборів. На нашу думку, ідеально було б провести вибори, доки це неможливо, одночасно в усій нашій державі. В них (на окупованих територіях Донбасу – ІФ) уже двічі були вибори – фейкові, їхніх результатів ми не визнаємо. Зараз ми пропонуємо провести одночасно вибори на всій території, зокрема й на окупованій. Подивимося, чи спрацює це, за часом виключно”, – сказав він у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в кулуарах 16-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у п’ятницю в Києві.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко запевнив, що вибори на Донбасі не будуть проходити на умовах бойовиків. “Ми ніколи не погоджувалися на місцеві вибори на умовах бойовиків. Хочу підкреслити, що в Мінських угодах записано, що місцеві вибори повинні проводитися за українським законодавством”, – сказав він на брифінгу в кулуарах 16-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) в суботу в Києві.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко підкреслює, що в Конституцію України не вноситимуться жодні зміни про так званий “особливий статус” Донбасу, а окупованим територіям пропонується розвиватися шляхом децентралізації, як і всієї іншої України. “У Мінських домовленостях записано, що буде проведена реформа українського законодавства, реформа Конституції, в основі якої лежить децентралізація”, – сказав він на брифінгу в суботу в рамках 16-ї зустрічі Ялтинської Європейської стратегії (YES).

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко зазначає, що Україна хоче сконцентруватися спочатку на вирішенні конфлікту на Донбасі, бо сподівається на можливість швидкого досягнення результату, що дозволить потім зайнятися і питанням анексії Криму. “Зараз ми фокусуємося на негайному успіху на сході України, тому що сподіваємося, що зможемо цього досягти, і тоді це буде просування загалом в цілому”, – сказав він, виступаючи на Форумі YES в суботу в Києві.

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що місцеві вибори на Донбасі можуть проводитися лише після виведення російських військ і за українським законодавством. На брифінгу після зустрічі з президентом Естонії Керсті Кальюлайд у п’ятницю в Києві, відповідаючи на запитання про те, чи буде спочатку виведення військ, а потім вибори на Донбасі, Зеленський сказав: “Так. А що, може бути по-іншому?”. Президент України зазначив, що це складні теми, і йдеться не про одне питання.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер підкреслює, що вільні вибори на Донбасі можливі тільки після вирішення питань безпеки, що значною мірою залежить від Російської Федерації. “Вільні чесні вибори можуть бути тільки у вільному безпечному середовищі. Щоб цього досягти, потрібно спочатку вирішити питання безпеки”, – сказав він, виступаючи в суботу на Форумі YES в Києві. При цьому Волкер зазначив, що Росія не демонструє бажання вирішувати ці питання.

Президент Естонії Керсті Кальюлайд зазначає, що Україна і міжнародне співтовариство повинні шукати рішення, як завершити війну на Донбасі, і недавнє взаємне з РФ звільнення утримуваних осіб може бути “помітним кроком на цьому шляху”, повідомляється на офіційному сайті президента України. “Але це не може статися ціною суверенітету України”, – сказала Кальюлайд на спільній прес-конференції з главою Української держави Володимиром Зеленським у п’ятницю в Києві.

ЗВІЛЬНЕННЯ ЦВК.

Верховна Рада підтримала подання президента України Володимира Зеленського на дострокове звільнення всіх 16 членів Центральної виборчої комісії (ЦВК). Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, таке рішення підтримав 341 народний депутат на пленарному засіданні парламенту в п’ятницю за 300 мінімально необхідних голосів для його ухвалення. Голоси “за” віддали 244 члени фракції “Слуга народу”, 33 – фракції “Опозиційна платформа – За життя”, 20 – “Батьківщини”, 19 – “За майбутнє” і 29 позафракційних парламентаріїв.

У фракції “Слуга народу” вже є список із 35 претендентів на посади членів Центральної виборчої комісії (ЦВК), shortlist іще не сформовано, повідомив глава фракції Давид Арахамія. “Ми розуміли, що рано чи пізно ЦВК буде перезавантажена. Й у нас був тривалий процес рекрутингу. В нас зараз є 35 кандидатів, здається, з яких потрібно зробити shortlist, щоб люди виглядали нормально з професійної точки зору, з суспільної точки зору, які можуть нормально захищати інтереси виборців”, – сказав він журналістам у кулуарах Верховної Ради у п’ятницю.

У парламентській фракції “Голос” сподіваються на формування нового складу Центральної виборчої комісії за критеріями професіоналізму, а не приналежності до політичних сил, і припускають, що за квотного принципу призначать кандидатів не від усіх фракцій Верховної Ради. “До нас навіть не зверталися з пропозицією, щоб говорити про формування наступного складу. Я дуже сподіваюся, що наступний склад формуватиметься не за партійними, а як пропонують громадські активісти, зокрема Громадянська мережа “ОПОРА”: відкрита презентація кандидатів, обговорення, врахувати досвід, не так делегування політичними силами, як професійну здатність працювати в ЦВК. Чи є в нас у команді такі люди? Однозначно – є. Але чи йдеться наразі про прізвища? Питання про формування ЦВК не йде”, – сказав народний депутат від “Голосу” Ярослав Юрчишин журналістам у п’ятницю в кулуарах парламенту.

Лідер партії “Європейська солідарність”, п’ятий президент України (2014-2019 рр.) Петро Порошенко заявляє, що повне оновлення складу Центральної виборчої комісії може бути пов’язане з перспективою проведення виборів на непідконтрольних уряду територіях на сході країни без передбачених Мінськими угодами умов гарантування їхньої безпеки, тобто на умовах РФ. “Мотиви рішення слід все ж шукати не у минулому, а у майбутньому. Особливе занепокоєння викликають вибори на окупованих територіях. Все більше сигналів, що без виконання безпекового компоненту Мінських угод вони можуть відбутися на російських умовах. Несподівана заміна комісії може бути пов’язана саме з цим”, – написав Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п’ятницю.

ДЕРЖБЮДЖЕТ 2020.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук розкрив подробиці проекту державного бюджету на 2020 рік. Про це він сказав під час брифінгу в неділю, повідомляє “Економічна правда”. Він наголосив, що в неділю в парламент подається перший проект закону про бюджет, щоб депутати могло на нього подивитися. “Протягом двох тижнів ми маємо подати програму діяльності уряду. Після цього ця програма буде врахована між першим і другим читанням (голосування за бюджет – ЕП.)”, – повідомив Гончарук. “Тому не дивуйтеся, що цей бюджет поки не враховує переважну більшість тих ідей, з якими виходила команда президента на вибори”, – відзначив він. За його словами, документ повинен бути доопрацьований до 2 листопада.

Мінімальна зарплата у проекті державного бюджету-2020 закладена на рівні 4723 гривні. Джерело: брифінг прем’єра Олексія Гончарука та міністра фінансів Оксани Маркарової, повідомляє Укрінформ. Пряма мова Маркарової: Мінімальна заробітна плата, яка закладається у цей бюджет, збільшується на 550 гривень і складатиме станом на 1 січня 2020 року 4723 гривні. …Макропрогноз затверджений у травні. У ньому середній курс долара закладений 28,2… Це той курс, на якому будується бюджет. Деталі: Як стало відомо, доходи державного бюджету на 2020 рік передбачені у сумі 1079,5 млрд грн, у тому числі загального фонду – 962,7 млрд грн. Видатки – у сумі 1170 млрд грн.