Огляд ЗМІ за 18 вересня 2019

ГОЛОВНЕ

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко зазначає, що радники лідерів країн “Нормандського формату” 2 вересня в Берліні домовилися про текст, в якому написано, що закон про особливий статус ОРДЛО повністю набуває чинності лише після оцінки БДІПЛ ОБСЄ проведених там місцевих виборів як таких, що відбулися відповідно до високих стандартів. Пристайко також додав, що підписання домовленостей радників глав держав “Нормандської четвірки” про порядок набуття чинності законом про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО і розведення сил у трьох пунктах лінії зіткнення є умовами, виконання яких відкриє шлях для зустрічі лідерів країн “Нормандської четвірки”. Крім того, Україна розглядає введення миротворчої місії як один із можливих кроків у ситуації, якщо не вдасться досягти врегулювання на Донбасі за допомогою Мінських угод. «Інтерфакс», посилаючись на власні джерела, повідомляє, що представники української делегації відмовилися від закріплення на папері “формули Штайнмайєра”. “Українська делегація під час зустрічі контактної групи в Мінську відмовилася закріплювати на папері й підписувати “формулу Штайнмайєра”, мотивуючи це тим, що цей документ не передбачено мінським комплексом заходів”, – поінформувало джерело. Київ наполягає на першорядному переданні йому під контроль ділянки кордону з Росією на Донбасі, а також роззброєнні формувань ДНР/ЛНР. “Лише після цього Київ пропонує провести вибори”, – заявило джерело.

Верховна Рада прийняла зміни до закону “Про Вищий антикорупційний суд”, який має зменшити навантаження на суд. Зміни передбачають, що до Вищого антикорупційного суду будуть передавати лише ті старі справи, які розслідувало Національне антикорупційне бюро. При цьому кримінальні провадження, які були розпочаті після запуску ВАС, можуть передаватись до нього незалежно від органу, який проводив слідство.

Верховна Рада схвалила в цілому законопроект №1080 про внесення змін до Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу щодо зменшення тиску на бізнес, що також передбачає декриміналізацію фіктивного підприємництва.

Верховна Рада не підтримала проект постанови, яким пропонувалося скасувати рішення парламенту про затвердження в цілому законопроекту про імпічмент, і тим самим нардепи відкрили можливість спікеру Дмитру Разумкову підписати закон і передати його на підпис президенту.

Новим головою Конституційного суду став заступник Олександр Тупицький. Заступником голови Конституційного суду став Сергій Головатий. Суддею КС він обраний у лютому 2018 року за квотою президента Петра Порошенка. На спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України було звільнено з посади судді КС Михайла Гультая, Михайла Запорожця і Наталію Шапталу, яка обіймала також посаду голови суду.

Кабінет міністрів направив до парламенту подання на призначення новим головою Фонду державного майна Дмитра Сенниченка. Остаточне рішення про призначення Сенниченка має ухвалити Верховна Рада. Дмитро Сенниченко — український економіст, працював у Національному банку, та на службі у прем’єр-міністра (у 2000 році).  Також був керівником Німецького товариства міжнародного співробітництва, перебував на посадах члена наглядових рад Prozorro.

Кабмін погодив Володимира Потапенка на посаді тимчасово виконуючого обов’язки голови “Центренерго”. 1 липня Володимир Потапенко став виконувачем обов’язків голови правління “Центренерго”. Після зміни менеджменту енергокомпанія в рамках роботи нової моделі енергетичного ринку, що має на увазі можливість прямих продажів електроенергії, почала укладати договори з підприємствами групи “Приват”.

Керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович повідомив, що завершив свою каденцію на посаді голови інституту.

Кабінет міністрів прийняв рішення підпорядкувати компанію “Магістральні газопроводи України” Міністерству фінансів. Компанію передали з підпорядкування Міністерства енергетики та навколишнього середовища. Крім того, Кабінет міністрів затвердив анбандлінг НАК “Нафтогаз України” до кінця року.

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка своїм наказом звільнив Анжелу Стрижевську з посади заступника генпрокурора.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Поліція затримала мінера моста Метро в Києві (287 публікацій у ЗМІ)
  • Рада відмовилася скасувати закон про імпічмент президента (68 публікацій у ЗМІ)
  • Заступнику Кличка наклали півтора десятка швів після жорстокого побиття невідомими (63 публікації у ЗМІ)
  • В’ятрович склав повноваження: Кабмін ухвалив рішення (60 публікацій у ЗМІ)
  • Україна погодилась на «формулу Штайнмайєра» щодо виборів та статусу Донбасу (34 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Підписання домовленостей радників глав держав “Нормандської четвірки” про порядок набуття чинності законом про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО і розведення сил у трьох пунктах лінії зіткнення є умовами, виконання яких відкриє шлях для зустрічі лідерів країн “Нормандської четвірки”, заявляє міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. “Домовленість радників про те, що вони рекомендують усім лідерам зустрітися, відбувається в мить, коли виконуються дві умови. Перша умова – письмово підтверджується готовність – не “формули Штайнмаєра”… Написано чітко – у момент проведення виборів закон набуває чинності, але остаточно він набуває чинності в мить, коли ОБСЄ скаже, що вибори відбулися чесно, відкрито і прозоро. Нічого більше не придумуйте, нічого більшого там немає. Ця позиція має бути погоджена всіма сторонами і письмово повернена лідерам. І в такому вигляді відкриває (шлях для зустрічі лідерів “нормандського формату” – ІФ)”, – сказав він у середу в Києві, відповідаючи на запитання агентства “Інтерфакс-Україна”, що може відкрити шлях для зустрічі глав держав.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко зазначає, що радники лідерів країн “Нормандського формату” 2 вересня в Берліні домовилися про текст, в якому написано, що закон про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) повністю набуває чинності лише після оцінки БДІПЛ ОБСЄ проведених там місцевих виборів як таких, що відбулися відповідно до високих стандартів. “Цього разу радники “Нормандської четвірки” домовилися про конкретний текст, в якому написано, що закон про особливий статус (окремих районів Донецької та Луганської областей – ІФ) набуває чинності “в попередньому форматі” на момент проведення виборів. І остаточно цей закон набуває чинності, коли БДІПЛ ОБСЄ ухвалює рішення, що вибори відбулися відповідно до високих стандартів ОБСЄ”, – сказав він у середу на спільному засіданні комітетів Верховної Ради з питань зовнішньої політики та інтеграції України з ЄС, коментуючи дискусію навколо так званої формули Штайнмаєра.

Україна розглядає введення миротворчої місії як один із можливих кроків у ситуації, якщо не вдасться досягти врегулювання на Донбасі за допомогою Мінських угод, заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. “У цьому наша пропозиція – спробувати вирішити нашу ситуацію на основі тих Мінських угод, які укладено. Якщо у нас не виходить і ми стикаємося з повним небажанням просуватися далі, одним із варіантів наступних кроків буде миротворча місія”, – сказав він на спільному засіданні парламентських комітетів з питань зовнішньої політики та інтеграції України з Європейським Союзом у середу.

Представники української делегації відмовилися від закріплення на папері “формули Штайнмайєра”, повідомило “Інтерфаксу” (Interfax.ru) інформоване джерело. “Українська делегація під час зустрічі контактної групи в Мінську відмовилася закріплювати на папері й підписувати “формулу Штайнмайєра”, мотивуючи це тим, що цей документ не передбачено мінським комплексом заходів”, – поінформувало джерело. Київ наполягає на першорядному переданні йому під контроль ділянки кордону з Росією на Донбасі, а також роззброєнні формувань ДНР/ЛНР. “Лише після цього Київ пропонує провести вибори”, – заявило джерело.

СТАРТ РОБОТИ ВАСУ.

Верховна Рада ухвалила закон, що уточнює порядок передання кримінальних проваджень Вищому антикорупційного суду (ВАКС). Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, за президентський проект закону (№1025) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи ВАКС у другому читанні та в цілому на засіданні в середу проголосували 323 народні депутати.

КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД.

Новим головою Конституційного суду став заступник Олександр Тупицький. Джерело: прес-служба Конституційного суду. Деталі: Голову КС та його заступника обирали на спеціальному пленарному засіданні шляхом таємного голосування. Заступником голови Конституційного суду став Сергій Головатий. Суддею КС він обраний у лютому 2018 року за квотою президента Петра Порошенка. Відповідно до закону “Про Конституційний суд України” суддів обрали на три роки.

На спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України 17 вересня було звільнено з посади судді КС Михайла Гультая, Михайла Запорожця і Наталію Шапталу, яка обіймала також посаду голови суду. Як повідомляє в середу відділ комунікацій КСУ і правового моніторингу, всіх трьох суддів було звільнено відповідно до пункту 4 частини другої статті 149-1 Конституції України на підставі поданих ними заяв про відставку.

ЕКОНОМІКА.

Кабінет міністрів направив до парламенту подання на призначення новим головою Фонду державного майна Дмитра Сенниченка. Про це йдеться у повідомленні прес-служби уряду. Остаточне рішення про призначення Сенниченка має ухвалити Верховна Рада. Як повідомляє Громадське, Дмитро Сенниченко — український економіст, працював у Національному банку, та на службі у прем’єр-міністра (у 2000 році).

Кабмін погодив Володимира Потапенка на посаді тимчасово виконуючого обов’язки голови “Центренерго”. Про це повідомляє прес-служба уряду. 1 липня Володимир Потапенко став виконувачем обов’язків голови правління “Центренерго”. Після зміни менеджменту енергокомпанія в рамках роботи нової моделі енергетичного ринку, що має на увазі можливість прямих продажів електроенергії, почала укладати договори з підприємствами групи “Приват”.

Кабінет міністрів прийняв рішення підпорядкувати компанію “Магістральні газопроводи України” Міністерству фінансів. Про це заявив міністр енергетики і навколишнього середовища Олексій Оржель на прес-брифінгу за підсумками засідання уряду. Компанію передали з підпорядкування Міністерства енергетики та навколишнього середовища. “Ми передали цю компанію Мінфіну, це була вимога наших європейських партнерів”, – сказав він.