Огляд ЗМІ за 19 вересня 2019

ГОЛОВНЕ

Віце-президент США Майк Пенс і президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові обговорили майбутню зустріч із президентом США Дональдом Трампом 23 вересня в рамках роботи Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. Володимир Зеленський подякував Майку Пенсу за особисту роль в ухваленні рішення щодо продовження програми допомоги Україні в питаннях безпеки і висловив надію, що в 2020 році обсяги такої допомоги з боку США тільки зростуть.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що рішення України поставити умови для реалізації “формули Штайнмайєра” не вкладається в рамки раніше підтверджених домовленостей. «Безумовно, роботу треба продовжувати. Але наскільки може робота продовжуватиметься в умовах мінливої позиції – ми поки що не можемо сказати: постійно мінливої або епізодично мінливої – але в будь-якому разі це не сприяє швидкому просуванню», – заявив Пєсков.

Голова комітету з питань зовнішньої політики Богдан Яременко повідомив, що “формула Зеленського” не передбачає закріплення “особливого статусу ОРДЛО” в Конституції України. Нардеп додав, що вибори в окремих районах Донбасу й інші елементи політичної частини Мінських домовленостей можуть бути реалізовані тільки після виконання частини домовленостей, пов’язаних із безпекою (припинення вогню, відведення військ, обмін утримуваними). За його словами, вибори до органів місцевої влади мають відбутися одночасно на всій території України та в ОРДЛО на основі єдиного закону після досягнення умов безпеки.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №1032, який передбачає реформування органів прокуратури та переатестацію прокурорів. Закон передбачає створення нової структури органів прокуратури після проведення атестації прокурорів, ліквідацію військових прокуратур із одночасним наданням генеральному прокурору права в разі потреби створювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генерального прокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур. Уточнено норму про кількість співробітників. Так, із 15 тис. співробітників органів прокуратури буде не більше ніж 10 тис. прокурорів. До 1 вересня 2021 року зупиняється дія низки статей, які стосуються діяльності Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, а в окремих положеннях закону про прокуратуру назву цього органу замінили “відповідним органом, який здійснює дисциплінарне провадження”.

Верховна Рада підтримала в цілому законопроект №1076, у якому фактично запропоновано нову редакцію закону про державні закупівлі. Згідно з текстом законопроекту, нововведення передбачають впровадження обов’язковості використання системи закупівель ProZorro при закупівлі від 50 тис. грн, а також обов’язкової звітності в системі за всіма закупівлями. Крім того, у фінальній редакції закону про державні закупівлі продовжено можливість Міністерства охорони здоров’я закуповувати лікарські засоби та медичні вироби через міжнародні організації

Верховна Рада України продовжила дію закону “Про фінансову реструктуризацію” на три роки.

Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроект (№1066) про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади, який дасть змогу наймати 7% державних службовців за контрактом. «Тобто ми близько 14 тисяч зможемо приймати на контракт. Але це пов’язано, наприклад, з якимись проектними речами», – повідомив заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко.  Корнієнко зазначив, що також буде розширено підстави для звільнення чиновників категорії “А”.

Міський голова Києва Віталій Кличко звернувся до парламенту щодо розпуску Київради, яка знову не зібрала кворуму для сесії, і призначення дострокових виборів у столиці. Олександр Корнієнко заявив, що усні заяви мера Києва Віталія Кличка про дострокові вибори в столиці не можуть бути предметом обговорення у Верховній Раді.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував відкриття ринку землі в Україні в жовтні 2020 року. За словами Гончарука, купити землю зможуть українські громадяни та компанії. Гончарук додав, що Питання участі нерезидентів в українських компаніях, які із запуском ринку землі отримають право на її купівлю, стало найбільш спірним на нараді аграріїв за участю президента й уряду

Президент України Володимир Зеленський призначив на посаду голови Миколаївської обласної державної адміністрації податківця Олександра Стадніка.

Президент України Володимир Зеленський призначив на посаду голови Вінницької обласної державної адміністрації колишнього заступника міського голови Вінниці Владислава Скальського.

Верховна Рада підтримала кандидатуру Дмитра Сенниченка на посаду глави Фонду державного майна.

Старобільський районний суд Луганської області змінив запобіжний захід екс-голові парламентської фракції Партії регіонів Олександру Єфремову з домашнього арешту на особисте зобов’язання терміном на два місяці, повідомив адвокат Олександр Мельников.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • У МВС розповіли подробиці спецоперації по знешкодженню мінера мосту Метро у Києві (408 публікацій у ЗМІ)
  • Земельна реформа дозволить економіці додатково зростати на 2% у рік – Гончарук (132 публікації у ЗМІ)
  • Зустріч Зеленського і Трампа в Нью-Йорку запланована на 25 вересня (56 публікацій у ЗМІ)
  • “Формула Зеленського”: у “Слузі народу” назвали умови проведення виборів в ОРДЛО (57 публікацій у ЗМІ)
  • Ткаченко прокоментував звернення Кличка щодо дострокових виборів у Києві (41 публікація у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Народний депутат від фракції “Слуга народу”, голова комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко розповів про “формулу Зеленського” – основні переговорні позиції України щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. У четвер Яременко на своїй сторінці в соцмережі Facebook розмістив текст під заголовком “Формула Зеленського”. “Ні змінам до Конституції (України – ІФ) щодо “особливого статусу ОРДЛО” – і це суттєвий крок уперед порівняно з попередниками, які при внесенні в першому читанні відповідних змін до Конституції прикрилися тілами нацгвардійців”, – написав він.

Рішення України поставити умови для реалізації “формули Штайнмайєра” не вкладається в рамки раніше підтверджених домовленостей, заявив у четвер прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. “Раніше всі погодилися з “формулою Штайнмайєра і жодних умов при цьому паралельно не висувалося. Тобто вона не була зумовлена чимось. Зараз українська сторона змінила свою позицію”, – сказав він журналістам у четвер. Пєсков наголосив, що поки що в Кремлі можуть констатувати цей факт: “Це не вкладається в рамки раніше підтверджених домовленостей”.

Віце-президент США Майк Пенс і президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові обговорили майбутню зустріч із президентом США Дональдом Трампом наступного тижня в рамках роботи Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку, повідомив сайт Білого дому. “Віце-президент… обговорив майбутню зустріч президента Трампа з президентом Зеленським наступного тижня на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку”, – йдеться у повідомленні. Пенс підтвердив незмінну прихильність Сполучених Штатів суверенітету і територіальній цілісності України, а також подякував адміністрації президента Зеленського за “сміливі дії в боротьбі з корупцією за допомогою законодавчих реформ” і запропонував повну підтримку цих зусиль з боку США.

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з віце-президентом США Майком Пенсом, під час якої подякував йому за особисту роль в ухваленні рішення щодо продовження програми допомоги Україні в питаннях безпеки і висловив надію, що в 2020 році обсяги такої допомоги з боку США тільки зростуть. “Володимир Зеленський підкреслив важливе значення підтримки, яку надають Сполучені Штати для зміцнення обороноздатності України та реформування національного сектору безпеки і оборони”, – йдеться в повідомленні прес-служби президента України в середу. Сторони констатували плідний розвиток українсько-американського співробітництва в сфері енергетики і висловилися за його подальше активне розширення.

РЕФОРМА ПРОКУРАТУРИ.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №1032, який передбачає реформування органів прокуратури та переатестацію прокурорів. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, за відповідний закон проголосували 259 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер. Закон передбачає створення нової структури органів прокуратури після проведення атестації прокурорів, ліквідацію військових прокуратур із одночасним наданням генеральному прокурору права в разі потреби створювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генерального прокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур.

ЕКОНОМІКА.

Верховна Рада підтримала в цілому законопроект №1076, у якому фактично запропоновано нову редакцію закону про державні закупівлі. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, законопроект у другому читанні підтримали 292 народні депутати. “У другій редакції закону про державні закупівлі продовжено можливість Міністерства охорони здоров’я закуповувати лікарські засоби та медичні вироби через міжнародні організації… Ми дійшли консенсусу з нинішньою монобільшістю”, – сказала народний депутат від фракції “Голос” Ольга Стефанишина під час обговорення законопроекту в парламенті.

РИНОК ЗЕМЛІ.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував відкриття ринку землі в Україні в жовтні 2020 року. “Нам потрібно зростати на 5-7% на рік. Ми відкриваємо ринок землі не відразу. Думали зробити це з 1 липня, але потім проконсультувалися з фермерами і вирішили зробити це з 1 жовтня”, – сказав він на конференції з реформи управління земельними відносинами у четвер. За словами Гончарука, купити землю зможуть українські громадяни та компанії. “Усе це має відбуватися на публічних прозорих торгах”, – зазначив прем’єр. За його словами, наразі уряд працює з НБУ над механізмом здешевлення кредитів. “Україна завдяки запуску ринку землі повинна зростати додатково мінімум на 2%”, – зазначив Гончарук.

Під час запровадження ринку землі в Україні фінансова підтримка з боку уряду буде розрахована на малих і середніх фермерів, а також на індивідуальні господарства.  Про це заявила міністр фінансів Оксана Маркарова під час зустрічі з аграріями. За її словами, існує проект двох програм, які будуть можливі за час підготовки до реформи.  “Програма, що є в проекті державного бюджету, – це здешевлення кредитів для сільськогосподарських виробників. Ця програма існує і в 2019 році: програма здешевлення кредитів в АПК”, – заявила міністр. “Ви можете піти в будь-який банк, який є учасником програми, і якщо ваші документи відповідають усім вимогам, то ви отримаєте дешевший кредит, тому що держава витратить власні кошти для того, щоб ви заплатили не 20% ставку, а менше 5%”, – додала Маркарова.

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що пропонована владою модель ринку землі в країні передбачає, що її зможуть купувати та продавати тільки українські фізичні та юридичні особи. “Хочу розвіяти кілька міфів. Перше – земля належить українцям. У моделі, яку пропонуємо ми з урядом, купувати або продавати землю зможуть тільки українські громадяни або українські компанії”, – сказав він, виступаючи на зустрічі з українськими аграріями в четвер у Києві.

Питання участі нерезидентів в українських компаніях, які із запуском ринку землі отримають право на її купівлю, стало найбільш спірним на нараді аграріїв за участю президента й уряду в Києві у четвер, уряд готовий його обговорювати. “Як формувати список засновників українських компаній – давайте дискутувати”, – сказав прем’єр Олексій Гончарук. Перед цим він підтвердив, що пропонований законопроект про обіг земель допускає купівлю землі українськими компаніями без обмежень на участь у них нерезидентів (крім представників країни-агресора – ІФ). На думку Гончарука, це не погіршує нинішню ситуацію, коли нерезиденти через українські компанії вже працюють на українській землі.