АНОНС: прес-конференція на тему “Чи дозволить Мінекоенерго видобувати берилій у Поліському природному заповіднику?”

25 вересня о 12-00 у прес-центрі Українського кризового медіа-центру відбудеться прес-конференція на тему “Чи дозволить Мінекоенерго видобувати берилій у Поліському природному заповіднику?”.

На сьогодні триває процедура оцінки впливу на довкілля (ОВД) щодо видобутку берилію ТОВ “Пержанська рудна компанія” у Поліському природному заповіднику. Підприємство планує побудувати дві підземні шахти із видобутку берилію та гірничо-збагачувальний комбінат. Рішення щодо процедури ОВД буде ухвалювати реорганізоване Міністерство енергетики та охорони довкілля (Мінекоенерго).

Поліський природний заповідник створений у 1968 році і є однією з найстарших і найцінніших українських природоохоронних територій.

На брифінгу експерти розкажуть про унікальну природну цінність Поліського заповідника та оточуючих його територій, про ознаки корупції під час надання спецдозволу на видобуток берилію в природно-заповідному фонді, екологічні ризики, які несе видобуток та збагачення берилію та пояснять, чому така діяльність у Поліському заповіднику є недопустимою.

Спікери:

Тєстов Петро, аналітик МБО “Екологія-Право-Людина”
Олексій Василюк, молодший науковий співробітник відділу моніторингу та охорони тваринного світу Інституту зоології НАН України, член науково-технічної ради Поліського заповідника
Ярослав Козак, експерт з екологічного туризму, координатор з розвитку туризму на Поліссі ГО “Зелені шляхи України”