Огляд ЗМІ за 3 жовтня 2019

ГОЛОВНЕ

«Українська правда» повідомляє, що Офіс президента розглядає два сценарії проведення виборів на окупованій території Донбасу – разом з черговими місцевими виборами по всій території України у жовтні 2020 року, або позачергові вибори в ОРДЛО навесні-влітку. Співрозмовники УП відзначають, що Україна не дуже хоче відривати вибори на Донбасі від решти. Та й росіянам і сепаратистам такий варіант навряд чи підійде, бо після дострокових місцевих навесні все одно будуть строкові восени, а за півроку української влади політичний ланшафт Донбасу може дуже змінитись. Другий варіант пропонує синхронізувати донецькі вибори з загальноукраїнськими, і чекати з ними до останньої неділі жовтня 2020 року.  Але наразі невідомо, чи задовольнить таке рішення усі сторони, і хто та на яких підставах керуватиме цими територіями ще майже рік. Щоб вирішити це питання в оточенні Зеленського розглядають можливість провести синхронні чергові місцеві вибори раніше. Але для цього потрібно внести зміни до Конституції України, де прописано, що чергові вибори проходять в “останню неділю жовтня”.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект Закону про місто Київ – столицю України, внесений Олександром Ткаченком та іншими мажоритарниками Києві зі “Слуги народу”. Законопроект передбачає розділення повноважень і посад київського міського голови та голови КМДА і повернути районні державні адміністрації в столиці. Законопроект також передбачає зменшення кількості депутатів у Київраді до 80, у 10 районних радах – по 20 депутатів. Законопроект також пропонує прирівняти депутатів Київради до держслужбовців та виплачувати їм заробітну плату. Віталій Кличко заявив, що даний законопроект є прикриттям неконституційної зміни влади в Києві.

Президент Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду подання щодо нового складу Центральної виборчої комісії. У списку 17 кандидатур, з яких 12 – представники, подані фракцією “Слуга народу”, 2 висуванців “Опозиційної платформи – За життя” і по одному кандидату від “Батьківщини”, “Євросолідарності” та “Голосу”.

Президент України Володимир Зеленський призначив Олексія Данілова секретарем Ради національної безпеки і оборони України, перед цим звільнивши з посади заступника секретаря РНБО. Данілов у 2005 році очолював Луганську облдержадміністрацію. Народний депутат України V скликання (з травня 2006-го до листопада 2007 року).

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон про внесення змін до законодавчих актів України щодо захисту права власності, який вводить обов’язкове нотаріальне посвідчення договорів про відчуження корпоративних прав та припиняє діяльність акредитованих суб’єктів у сфері державної реєстрації прав.

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому закон про концесії, що передбачає зміну низки законодавчих норм з метою вдосконалення правового регулювання концесійної діяльності. На думку авторів документа, зазначений законопроект має сприяти вдосконаленню правового регулювання концесійної діяльності, що, у свою чергу, забезпечить можливість ефективного залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в економіку України для розвитку інфраструктури. Документ також визначає чіткий механізм вибору концесіонера та впроваджує концесійні умови, відповідні міжнародній практиці.

Детективи НАБУ вручили колишньому народному депутату України VIII скликання Максиму Микитасю клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 300 млн грн застави.

Детективи НАБУ повідомили колишньому народному депутату Валерію Іщенку та ще 2 особам про підозру у завданні 20 млн грн збитків “Укразалізниці”.

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді застави у сумі майже 15 мільйонів гривень підозрюваному у організації вчинення особливо тяжких корупційних злочинів народному депутату 8-го скликання Станіславу Березкіну.

Шевченківський районний суд Києва передав кримінальне провадження, в якому фігурує колишній народний депутат України Микола Мартиненко, безпосередньо до Вищого апеляційного суду України.

Народного депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Тараса Козака, який є власником телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZiK, допитали у Службі безпеки України. “Сьогодні мене допитували за трьома статтями. Одна стаття – це “тероризм”, друга – це “фінансування тероризму”, а третя – “легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом”. Це для мене було сьогодні новиною”, – повідомив Тарас Козак. Жодних підозр депутату не вручали.

Генеральна прокуратура змінила прокурорів-процесуальних керівників у кримінальних провадженнях щодо вбивства Катерини Гандзюк. Відзначається, що прокурорів змінили після оперативної наради в ГПУ, на якій звітували про стан досудового розслідування вбивства Гандзюк.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Рада у першому читанні ухвалила зміни до закону про столицю (73 публікації у ЗМІ)
  • Олексій Данілов: що відомо про нового секретаря РНБО (41 публікація у ЗМІ)
  • Зеленський пропонує призначити 17 членів ЦВК (35 публікацій у ЗМІ)
  • ГПУ повідомило про зміну прокурорів у справі з вбивства Гандзюк (21 публікація у ЗМІ)
  • У Раді збільшили штрафи за відмову в пільговому проїзді учасників бойових дій (15 публікацій у ЗМІ)

ЗАКОН ПРО СТОЛИЦЮ.

Український парламент має намір розділити повноваження і посади київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) і повернути районні державні адміністрації в столиці. За відповідний законопроект №2143-3 про внесення змін до закону України “Про столицю – місто герой Київ” у першому читанні проголосували 244 народні депутати. Автори законопроекту, серед яких народний депутат фракції “Слуга народу” Олександр Ткаченко, пропонують створити нову систему організації та здійснення місцевого самоврядування і виконавчої влади в столиці України. Зокрема, пропонується розділити функції київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації.

Верховна Рада має намір скоротити кількість депутатів Київської міської ради на 40 осіб – зі 120 до 80. Цю норму закріплено в перехідних положеннях ухваленого в першому читанні в четвер законопроекту №2143-3 “Про внесення змін до закону України про столицю – місто-герой Київ”. Автори законопроекту пропонують внести відповідні зміни до закону “Про місцеві вибори”, вилучивши з чинного закону норму, згідно з якою кількість депутатів місцевої ради становить 120 за чисельності 2 млн виборців. “Загальний склад (кількість депутатів) Київської міської ради становить 80 депутатів. Загальний склад (кількість депутатів) районної в місті Києві ради становить 20 депутатів”, – ідеться в тексті законопроекту.

Мер Києва Віталій Кличко заявляє, що законопроект про внесення змін до закону “Про столицю України – місто-герой Київ” (№2143-3), зареєстрований групою народних депутатів із фракції “Слуга народу” на чолі з Олександром Ткаченком, є прикриттям неконституційної зміни влади в Києві. “Це закон не про столицю, не в інтересах її жителів. І йдеться не лише про 10% населення України – жителів Києва. Очевидно, що норми цього закону впливатимуть на систему місцевого самоврядування всієї країни. Тому, якщо депутати ухвалять цей безглуздий закон , вони діятимуть не в інтересах Києва і не в інтересах киян. А Київ стане першою жертвою централізації влади в державі”, – сказав Кличко на прес-конференції в Києві в четвер.

ОНОВЛЕННЯ СКЛАДУ ЦВК.

У списку 17 кандидатур, з яких 12 – представники, подані фракцією “Слуга народу”, 2 висуванців “Опозиційної платформи – За життя” і по одному кандидату від “Батьківщини”, “Євросолідарності” та “Голосу”. Дослівно: “Відповідно до пункту 21 частини першої статті 85 Конституції України вношу подання про призначення на посади членів Центральної виборчої комісії: Боярчук Оксани Борисівни (“Слуга народу”), Буглака Юрія Олександровича, (“Європейська солідарність”), Гатаулліної Олени Аухатівни (“Слуга народу”), Гевка Андрія Євгеновича (“Голос”) , Глущенко Вікторії Анатоліївни (“Батьківщина”), Греня Віталія Вячеславовича (“Слуга народу”), Діденка Олега Миколайовича (“Слуга народу”), Дубовика Сергія Олеговича (“Опозиційна платформа – За життя”), Євстігнєєва Андрія Сергійовича (“Слуга народу”), Єфремової Ірини Олексіївни (“Слуга народу”), Кармази Олександри Олександрівни (“Слуга народу”), Любченка Павла Миколайовича (“Слуга народу”), Мірошниченка Юрія Романовича (“Опозиційна платформа – За життя”), Перепелюка Володимира Григоровича (“Слуга народу”), Плукаря Віталія Володимировича (“Слуга народу”), Постівого Сергія Олександровича (“Слуга народу”), Фрицького Юрія Олеговича” (“Слуга народу”).

ЕКОНОМІКА.

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон про внесення змін до законодавчих актів України щодо захисту права власності (законопроект 1056-1), який вводить обов’язкове нотаріальне посвідчення договорів про відчуження корпоративних прав та припиняє діяльність акредитованих суб’єктів у сфері державної реєстрації прав. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, проект закону з техніко-юридичними правками у другому читанні підтримали 284 із необхідних 226 голосів. “Основна мета законопроекту – знизити кількість рейдерських захоплень, фактично довести її до абсолютного нуля, та знизити витрати власників корпоративних прав та нерухомості для захисту права власності”, – зазначив народний депутат Микола Стефанчук.

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому закон про концесії, що передбачає зміну низки законодавчих норм з метою вдосконалення правового регулювання концесійної діяльності. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, законопроект №1046 підтримали на пленарному засіданні Ради у четвер 257 народних депутатів.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) вручили колишньому народному депутату України VIII скликання Максиму Микитасю (група “Воля народу”) клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 300 млн грн застави. “У четвер, 3 жовтня 2019 року, за погодженням прокурорів САП детективи НАБУ вручили клопотання про застосування запобіжного заходу колишньому народному депутату України VIII скликання Максиму Микитасю, якого підозрюють в організації заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем”, – повідомляє прес-служба САП на своїй сторінці у Facebook.

Шевченківський районний суд Києва на засіданні в середу передав кримінальне провадження, в якому фігурує колишній народний депутат України Микола Мартиненко, безпосередньо до Вищого апеляційного суду України (ВАКС). “Сьогодні Шевченківський районний суд Києва передав справу екснардепа Миколи Мартиненка і його спільників до Вищого антикорупційний суд (ВАКС). Ця справа підсудна виключно ВАКС, адже Мартиненко звинувачується в розкраданні майже 700 млн грн українських держпідприємств”, – йдеться в повідомленні на сайті організації “Центр протидії корупції” (ЦПК) у середу ввечері.

Детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили колишньому народному депутату та ще 2 особам про підозру у завданні 20 млн грн збитків “Укразалізниці”. Джерело: прес-служба НАБУ. Дослівно: “2 жовтня 2019 року детективни Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили трьом особам про підозру у завданні 20 млн грн ДП “Укрзалізничпостач” (з грудня 2015 року – філія АТ “Укрзалізниця”, ) та замаху на заволодіння ще 44 млн грн цього ж ДП.”

Народного депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Тараса Козака, який є власником телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZiK, допитали у Службі безпеки України. Джерело: Козак після допиту дав коментар журналістам каналу “112 Україна”. Пряма мова: “Сьогодні мене допитували за трьома статтями. Одна стаття – це “тероризм”, друга – це “фінансування тероризму”, а третя – “легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом”. Це для мене було сьогодні новиною”. Деталі: Жодних підозр депутату не висували.