Огляд ЗМІ за 8-10 листопада 2019

ГОЛОВНЕ

Представники “ДНР” і військовослужбовці Збройних сил України підтвердили початок розведення сил сторін на останній пілотній ділянці на лінії розмежування на Донбасі. Розведення має дзеркально відбуватися на відстань 1 км від лінії розмежування.

Міжнародний суд ООН визнав наявність власної юрисдикції розглядати справу про застосування і тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. У такий спосіб суд відмовив у розгляді заперечень Російської Федерації щодо наявності юрисдикції суду в цій справі. Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що Міжнародний суд ООН повністю відхилив усі заперечення Російської Федерації щодо юрисдикції у справі про застосування і тлумачення конвенцій про протидію расовій дискримінації та про боротьбу з фінансуванням тероризму. Зеркаль додала, що Україна очікує найближчим часом рішення щодо юрисдикції Арбітражного трибуналу Міжнародного суду ООН з морського права у справі про порушення прав України як прибережної держави в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці.

В Польщі затримали добровольця, ветерана війни на Донбасі, одного з засновників “Руху опору капітуляції” Ігоря Мазура, відомого під позивним “Тополя”. Пізніше до нього пропустили українського консула. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що РФ укотре використала Інтерпол для політичних переслідувань українців. У Києві під польським консульством відбулася акція проти затримання Мазура. Посол України в Польщі Андрій Дещиця повідомив про звільнення затриманого раніше на польському кордоні українського добровольця, ветерана війни на Донбасі Ігоря Мазура, позивний “Тополя”.

Бундестагу не вистачило голосів для ухвалення поправок до Газової директиви ЄС.

Президент України Володимир Зеленський доручив розробити Кабінету Міністрів законопроект про вимоги і стандарти новин до 31 грудня 2019 року. “Розробка та внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, передбачивши, зокрема, положення про вимоги та стандарти новин, механізми запобігання поширенню недостовірної, спотвореної інформації, її спростування”, – йдеться в тексті указу. Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив, що уряд не збирається регулювати стандарти новин, а слова в указі президента про “вимоги і стандарти новин” є термінологічним непорозумінням. Координаторка програм CPJ Гульноза Саїд заявила, що свободу слова та безпеку журналістів не забезпечують шляхом криміналізації діяльності, або шляхом запровадження будь-яких обмежень, а деякі ідеї у законодавчій сфері, що зараз обговорюються, можуть негативно позначитись на безпеці журналістів чи свободі ЗМІ.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ “Про невідкладні заходи щодо проведення реформ і зміцнення держави”. Зокрема, йдеться в інформації, до кінця поточного року в економічній, фінансовій та енергетичній сферах Кабінет Міністрів повинен вжити заходів щодо розробки, внесення на розгляд Верховної Ради та супроводу законопроектів щодо створення умов для функціонування конкурентного ринку залізничних перевезень в Україні та покращення якості й доступності відповідних послуг, функціонування внутрішнього водного транспорту, управління відходами, протидії незаконному видобутку бурштину, погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії, що утворилася до 1 липня 2019 року, лібералізації діяльності у сфері виробництва спирту етилового та лібералізації трудових відносин і оновлення законодавства про працю. Крім того, до кінця року очікується розробка урядом проектів законів щодо створення сприятливих умов для діяльності підприємців, зокрема запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок ФОПів та пом’якшення їхньої відповідальності за порушення порядку подання звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій.

Прем’єр-міністр Олексій Горчарук повідомив, що енергогенеруюча компанія ПАТ “Центренерго” перебуває в топ-пріоритеті Кабінету Міністрів України щодо “великої” приватизації.

З’їзд партії “Слуга народу” обрав головою політичної сили першого заступника голови фракції “Слуга народу” у Верховній Раді Олександра Корнієнка. “Партія повинна займатися конкретними речами за трьома напрямками, які я, як кандидат на посаду голови партії, і хочу запропонувати. Перше – це якісна зміна політики на місцевому рівні, друге – це якісно новий підхід до партійного будівництва і третє – перетворення партії в центр ухвалення головних політичних рішень в країні, підготовка нової політичної еліти для України”, – заявив Корнієнко. Олександр Корнієнко не вважає, що прийняття до лав партії нових членів погіршить атмосферу в партії, і зазначив, що у статуті чітко прописано підстави для припинення членства. Корнієнко також заявив про можливе проведення місцевих виборів до осені 2020 року.

Президент України Володимир Зеленський своїми указами у п’ятницю звільнив трьох заступників глави Служби безпеки України, зокрема першого заступника глави служби Владислава Бухарєва, призначивши заступником керівника служби Володимира Горбенка.

Народний депутат Ярослав Дубневич вийшов з-під варти у п’ятницю ввечері після внесення повної суми призначеної судом застави.

Партія “Голос” виступає за вихід України з Мінських угод, щоб зібрати сили та спланувати мир на своїх умовах. “Ми вважаємо, що єдиний ефективний шлях для України сьогодні — це вийти з Мінських угод і заморозити ситуацію до посилення власних позицій. Ми боремося на два фронти — з Росією на зовнішньому фронті, з корупцією, слабкою економікою та неефективністю державних інституцій на внутрішньому. Поки що повернути Крим та Донбас на умовах, прийнятних для України, неможливо”, – йдеться в заяві партії. Партія “Опозиційна платформа – За життя” звернулася до правоохоронців з вимогою вивчити заяву партії “Голос” про вихід з Мінських угод.

Дані спільного дослідження Українського інституту майбутнього та “Дзеркала тижня. Україна”, проведеного за допомогою компанії “Нью Імідж Маркетинг Груп”, свідчать, що майже всі жителі окремих районів Донецької та Луганської областей (96,2%) покладають відповідальність за конфлікт на Донбасі на українську владу після Майдану, тоді як на Росію покладають відповідальність лише 28,4% жителів окупованих територій. 35,4% жителів ОРДЛО пов’язують поліпшення економічної ситуації з інтеграцією в Російську Федерацію і тільки 3,5% співвіднесли цей варіант з інтеграцією в Україну. Українські політичні партії не бажають допускати до виборів 73,4%. З них 33,6% відповіли “швидше ні”, а 39,8% – “однозначно, ні”. Готові допустити українські політичні сили до виборів 22,7%: “скоріше так” відповіли 14,2% і “однозначно так” – 8,5% опитаних. Об’єднання з Росією бажають 50,9% жителів ОРДЛО. Ще 13,4% вважають, що “ЛНР” і “ДНР” повинні увійти в Росію з “особливим статусом”. Особливого статусу регіону у складі України бажають 13,4% опитаних. Трохи більше – 16,2% – наполягають на незалежності регіону.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Корнієнка обрано лідером “Слуги народу”: Що відомо про нового главу партії (168 публікацій у ЗМІ)
  • Розведення сил в Богданівці: ЗСУ зайняли нові позиції (85 публікацій у ЗМІ)
  • Пристайко про рішення суду ООН: справа України проти Росії може рухатися вперед (70 публікацій у ЗМІ)
  • Бородянський пояснив термін “стандарт новин” в Указі Зеленського (37 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський підписав указ про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави (32 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Розведення сил і засобів у районі м. Золотого Луганської області в зоні проведення Операції об’єднаних сил відбулося вчасно і без інцидентів, заявив президент України Володимир Зеленський під час візиту до офісу Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні та зустрічі з головою місії Яшаром Халітом Чевіком. “Попри складну ситуацію, ми здійснили розведення поблизу Золотого. Зробили все в терміни й безпечно. За це ми вдячні всім: і військовим, і ОБСЄ, і всім, хто допомагав”, – наголосив Зеленський.

Міжнародний суд ООН визнав наявність власної юрисдикції розглядати справу про застосування і тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Відповідне рішення зачитав головуючий суддя на засіданні суду в п’ятницю в Гаазі (Нідерланди). У такий спосіб суд відмовив у розгляді заперечень Російської Федерації щодо наявності юрисдикції суду в цій справі. Згідно з повідомленням, оприлюдненим на сайті Міжнародного суду ООН, судді відхилили всі заперечення РФ.

Міжнародний суд ООН повністю відхилив усі заперечення Російської Федерації щодо юрисдикції у справі про застосування і тлумачення конвенцій про протидію расовій дискримінації та про боротьбу з фінансуванням тероризму, заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль. “Вітаю всіх нас і всю Україну з цілковитою перемогою. Сьогодні суд повністю відхилив усі заперечення РФ – з мінімальним рахунком 15 до 3, а іноді й одноголосно. Це рішення дає нам змогу рухатися разом із судом далі та доводити всій світовій спільноті факти порушення РФ міжнародного права, порушення прав людини”, – сказала Зеркаль на брифінгу в Гаазі (Нідерланди) в п’ятницю.

Посольство США в Україні привітало Українську державу з рішенням Міжнародного суду ООН про визнання наявності власної юрисдикції розглядати справу про застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. “Ми вітаємо Україну з рішенням Міжнародного суду про визнання своєї юрисдикції у справі України проти Росії. Це важливий крок до захисту суверенітету, територіальної цілісності і демократії України та притягнення Росії до відповідальності за свої дії”, – заявила прес-служба посольства в Facebook.

РЕФОРМА ЗМІ.

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів законопроект про вимоги і стандарти новин до 31 грудня 2019 року. Відповідний указ №837/2019 розмістила прес-служба президента в суботу. Згідно з текстом документа, Кабмін зобов’язаний розробити і внести на розгляд Верховної Ради низку законопроектів, які регулюють діяльність медіа у країні. “Розробка та внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, передбачивши, зокрема, положення про вимоги та стандарти новин, механізми запобігання поширенню недостовірної, спотвореної інформації, її спростування”, – йдеться в тексті указу.

Уряд не збирається регулювати стандарти новин, а слова в указі президента про “вимоги і стандарти новин” є термінологічним непорозумінням, повідомив міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський. “Шановні журналісти! Вас правильно стурбувала і обурила наявність в указі президента слів про встановлення “вимог і стандартів новин”. Це термінологічне непорозуміння, яке виникало через помилкове застосування терміну “стандарти новин” в документах МКМС. Ми не збиралися і не збираємося регулювати стандарти новин. Це право – виключно професійної спільноти,”-написав Бородянський на своїй сторінці в Фейсбук.

ЕКОНОМІКА.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ “Про невідкладні заходи щодо проведення реформ і зміцнення держави”, повідомляє в суботу прес-служба глави держави. “У документі йдеться про заходи, спрямовані на продовження структурних економічних реформ, запровадження додаткових механізмів для прискорення соціально-економічного розвитку України, підвищення рівня добробуту населення, гармонійного розвитку регіонів, впровадження європейських стандартів життя, зміцнення держави”, – повідомляє прес-служба президента. Зокрема, йдеться в інформації, до кінця поточного року в економічній, фінансовій та енергетичній сферах Кабінет Міністрів повинен вжити заходів щодо розробки, внесення на розгляд Верховної Ради та супроводу законопроектів щодо створення умов для функціонування конкурентного ринку залізничних перевезень в Україні та покращення якості й доступності відповідних послуг, функціонування внутрішнього водного транспорту, управління відходами, протидії незаконному видобутку бурштину, погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії, що утворилася до 1 липня 2019 року, лібералізації діяльності у сфері виробництва спирту етилового та лібералізації трудових відносин і оновлення законодавства про працю. Крім того, до кінця року очікується розробка урядом проектів законів щодо створення сприятливих умов для діяльності підприємців, зокрема запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок фізичних осіб – підприємців (ФОП) та пом’якшення їхньої відповідальності за порушення порядку подання звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій.

Енергогенеруюча компанія ПАТ “Центренерго” перебуває в топ-пріоритеті Кабінету Міністрів України щодо “великої” приватизації, повідомив прем’єр-міністр Олексій Горчарук. “Центренерго” у нас у топ-пріоритеті на приватизацію. І я хочу, щоб ця компанія була приватизована зовнішнім, справжнім гравцем. І уряд робитиме все, щоб сюди прийшов якийсь сильний гравець”, – сказав Горчарук під час Київського міжнародного економічного форуму в суботу.

З’ЇЗД ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ».

З’їзд партії “Слуга народу” обрав головою політичної сили першого заступника голови фракції “Слуга народу” у Верховній Раді Олександра Корнієнка. Відповідне рішення підтримали делегати з’їзду партії, який проходить у неділю в Києві. Раніше на з’їзді партії “Слуга народу” в неділю голова Верховної Ради Дмитро Разумков склав повноваження голови партії “Слуга народу”, якою керував з травня поточного року. Після обрання спікером парламенту він неодноразово заявляв, що має намір скласти повноваження керівника партії на найближчому її з’їзді.

Заступник голови фракції “Слуга народу” у Верховній Раді та кандидат на посаду голови партії Олександр Корнієнко під час її позачергового з’їзду в неділю озвучив три ключові пріоритети для політичної сили на найближчі чотири роки. “Партія повинна займатися конкретними речами за трьома напрямками, які я, як кандидат на посаду голови партії, і хочу запропонувати. Перше – це якісна зміна політики на місцевому рівні, друге – це якісно новий підхід до партійного будівництва і третє – перетворення партії в центр ухвалення головних політичних рішень в країні, підготовка нової політичної еліти для України”, – заявив Корнієнко.

Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко не вважає, що прийняття до лав партії нових членів погіршить атмосферу в партії, і зазначив, що у статуті чітко прописано підстави для припинення членства. “Це ж добре: дискусія, демократія, рухаємося до збільшення кількості різних думок про майбутнє партії”, – сказав Корнієнко на брифінгу після з’їзду партії в неділю, відповідаючи на запитання агентства “Інтерфакс-Україна” про те, чи не погіршать нові члени партії атмосферу всередині неї.