Огляд ЗМІ за 11 листопада 2019

ГОЛОВНЕ

Прес-центр Операції об’єднаних сил повідомив, що на ділянці розведення у районі Богданівки і Петрівського Донецької області в рамках триваючого третю добу практичного етапу дзеркального процесу розведення сил і засобів українські військовослужбовці завершили передислокацію. Помічник президента РФ Юрій Ушаков вважає можливим проведення саміту в “нормандському форматі” до кінця року. Коментуючи повідомлення української преси, що саміт може відбутися 24 або 26 листопада, Ушаков зазначив, що наразі конкретні дати не обговорюються. “24 і 26 листопада не обговорювалися як можливі дати проведення саміту. Конкретика щодо дат узагалі не обговорювалася”, – сказав Ушаков.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що між першим і другим читанням у Верховній Раді в законопроекті про ринок землі буде закріплено право продажу та купівлі землі лише українськими громадянами і компаніями. Зеленський також заявив, що громадяни інших держав та іноземні компанії отримають право купувати українську землю, тільки якщо на це дасть згоду український народ на референдумі. Європейський банк реконструкції та розвитку та Світовий підтримують проведення земельної реформи в Україні. Юлія Тимошенко виступила за зняття з розгляду законопроекту про створення ринку землі. В ОПЗЖ заявили, що питання про відкритий ринок землі необхідно вирішувати на референдумі.

У Національній поліції повідомили, що протестні акції аграріїв на автомагістралях України відбуваються у низці регіонів України. У Нацполіції також додали, що рух автомагістралями з огляду на протести лише обмежують, загалом обстановка спокійна. Дані опитування, проведеного соціологічного службою Центру Разумкова, свідчать, що якби такий референдум відбувся, то абсолютна більшість проголосували б за продовження мораторію (63,4% всіх опитаних або 68,3% тих, хто взяв би участь у референдумі). Кожен четвертий із тих, хто взяв би участь у референдумі (23,2%) або 20,1% усіх опитаних проголосували б за введення ринку землі та скасування мораторію. Решта опитаних не визначилися з відповіддю.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що Верховна Рада має намір ухвалити у другому читанні проект закону про державний бюджет України на 2020 рік 14 листопада.

НАК “Нафтогаз України” в листопаді збільшить ціну на природний газ для населення та інших споживачів ПСО на 14,7% (на 626,24 грн) порівняно з ціною минулого місяця – до 4,899 тис. грн за 1 тис. куб. м.

Президент України Володимир Зеленський призначив екс-заступника голови Херсонської ОДА та колишнього слідчого Андрія Балоня головою Кіровоградської ОДА. Балонь – уродженець Львівської області, закінчив Національний університет внутрішніх справ. Працював слідчим на різних посадах у Львівській, Житомирській і Полтавській областях. З травня 2017 року по квітень 2019 року був заступником голови Херсонської ОДА.

Президент України Володимир Зеленський звільнив з посади представника президента в Кабінеті Міністрів Андрія Геруса. Зеленський також підписав указ, яким призначив на посаду, що звільнилася, Олексія Перевезенцева.

ЦВК зареєструвала Сергія Рудика народним депутатом України за результатами позачергових парламентських виборів 21 липня в одномандатному виборчому окрузі №198.

Печерський суд Києва заарештував на 60 днів із правом внесення застави в 76 млн грн начальника Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України Дмитра Марченка, який підозрюється у закупівлі бракованих бронежилетів, заарештовано з правом застави.

Дані опитування, проведеного соціологічного службою Центру Разумкова, свідчать, що найбільше українці довіряють ЗСУ (70% опитаних), волонтерським організаціям (70%), президенту України (68%), церкві (65%), Державній службі з надзвичайних ситуацій (63%), добровільним батальйонам (62%), Національній гвардії України (58%), Державній прикордонній службі (57,5%), ЗМІ України (54%), громадським організаціям (51%). 37,5% українців вважають, що події в Україні розвиваються в правильному напрямі. Зазначається, що у жовтні 2019 року позитивно оцінювали зміни в країні 45%, а у вересні – 57% респондентів.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Зеленський зробив заяву з приводу купівлі української землі іноземцями (64 публікації у ЗМІ)
  • Українці у низці областей блокували дороги через земельну реформу (52 публікації у ЗМІ)
  • У Кропивницькому представили голову Кіровоградської ОДА (41 публікація у ЗМІ)
  • Не виконував своїх обов’язків, бо це “нереально”: Герус розповів про звільнення (38 публікацій у ЗМІ)
  • Справа про бронежилети для ЗСУ: генерала взяли під варту із заставою 76 млн грн (28 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

На ділянці розведення №3 у районі н.п. Богданівки і Петрівського Донецької області в рамках триваючого третю добу практичного етапу дзеркального процесу розведення сил і засобів українські військовослужбовці завершили передислокацію, повідомляє прес-центр Операції об’єднаних сил. “Загалом, упродовж трьох днів, з 9 до 11 листопада, тактичне положення змінили 42 українських військовослужбовці, 48 одиниць стрілецької зброї, три одиниці БМП-2 та два вантажні автомобілі марки “Урал”. Тобто, фізичне переміщення особового складу та озброєння українською стороною вже виконано”, – йдеться у вечірньому зведенні, оприлюдненому в понеділок увечері на сторінці прес-центру в соцмережі Facebook.

Помічник президента РФ Юрій Ушаков вважає можливим проведення саміту в “нормандському форматі” до кінця року. “Я думаю, що, звісно, саміт буде проведено, безсумнівно. Я думаю, що цього року”, – сказав Ушаков на брифінгу в понеділок. Він зазначив, що триває робота з підготовки саміту. “Тривають активні розмови з цього питання і між помічниками відповідними, і між лідерами під час телефонних бесід. Сьогодні це питання буде обговорено (Путіним – ІФ) з Меркель”, – сказав помічник президента.

ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що між першим і другим читанням у Верховній Раді в законопроекті про ринок землі буде закріплено право продажу та купівлі землі лише українськими громадянами і компаніями. “Між першим та другим читанням у діючий проект закону будуть внесені правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українськими громадянами”, – сказав він у відеозверненні, оприлюдненому в понеділок на офіційних сторінках президента в соціальних мережах.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що громадяни інших держав та іноземні компанії отримають право купувати українську землю, тільки якщо на це дасть згоду український народ на референдумі. “Іноземці та компанії, в яких серед засновників є іноземці, отримають право купувати українські землі, українські земельні ділянки тільки в разі, якщо на це буде надано згоду народу України на всеукраїнському референдумі. Відповідний пункт міститиметься в законі (про відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення – ІФ)”, – сказав він у відеозверненні, розміщеному в понеділок на офіційних сторінках президента в соціальних мережах.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підтримує проведення земельної реформи в Україні та висловлює готовність надати фінансову підтримку в рамках її проведення. “Ми повністю “за” реформування ринку землі. Це історична можливість. Ось чому ми хочемо переконатися, що її реалізовано правильно, і введено правильні запобіжні заходи. Українці заслуговують прозорого та справедливого ринку сільськогосподарських земель і захисту від корупції та зловживань”, – написав керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне на своїй сторінці у соцмережі Facebook після зустрічі з міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофієм Миловановим.

Світовий банк (СБ) повністю підтримує земельну реформу в Україні та відзначає її користь для всіх гравців на ринку. “СБ висловлює повну підтримку відкриттю ринку сільськогосподарських земель, яке запланувало керівництво України. Земельна реформа потрібна для того, щоб українські фермери могли купувати та продавати землю сільськогосподарського призначення, щоб вони мали доступ до кредитів, можливість інвестувати та диверсифікувати джерела своїх доходів, а власники землі могли отримати належний їм прибуток за свій найцінніший актив”, – йдеться в оприлюдненій заяві банку.

Голова фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко на засіданні погоджувальної ради вимагала зняти з розгляду парламенту проект закону України №2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення” і поставити на голосування внесення до порядку денного питання щодо продовження. “Ми вимагаємо від імені аграріїв і громадян України, де 75% громадян не підтримують продажу землі і 81% проти продажу землі іноземцям, зняти ці законопроекти з розгляду, поставити наразі це питання на публічне голосування і проголосувати мораторій на продаж землі на один рік. Я прошу поставити це питання на голосування наразі. Для цього і збирається погоджувальна рада, щоб ми тут ухвалювали рішення, а не люди, які під стінами парламенту і офісу президента”, – заявила Тимошенко.

Питання про відкритий ринок землі необхідно вирішувати на референдумі, вважає народний депутат від “Опозиційної платформи – За життя” (ОПЗЖ) Тетяна Плачкова. “Чи потрібен в Україні ринок сільгоспземель слід запитати у людей шляхом референдуму! Тим більше що народовладдя через проведення всеукраїнських референдумів було однією з ключових обіцянок президента”, – написала вона на своїй сторінці у Facebook. Представниця “ОПЗЖ” наполягає, що земельна реформа може бути ефективною лише в разі, якщо земля належатиме громадянам України, громадам і державі.

Протестні акції аграріїв на автомагістралях України відбуваються в понеділок, вони нечисленні, поліція забезпечує правопорядок, не допускаючи перекриття доріг, повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” в Нацполіції. “Аграрії проводять акції протесту, поки що вони нечисленні. Працівники поліції забезпечують правопорядок, не допускаючи перекриття автомагістралей”, – сказали в поліції, зазначивши, що правоохоронці пояснюють мітингувальникам незаконність перекриття доріг.

ДЕРЖБЮДЖЕТ 2020.

Верховна Рада має намір ухвалити у другому читанні проект закону про державний бюджет України на 2020 рік 14 листопада, повідомив голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Спікер на засіданні погоджувальної ради заявив, що парламентарії планують ухвалити проект закону “Про державний бюджет України на 2020 рік” уже цього четверга. “Я звертаюся до комітету з питань бюджету, щоб вони на своєму засіданні уважно розглянули та проаналізували поданий урядом проект бюджету на предмет врахування тих бюджетних висновків Верховної Ради, які були запропоновані до бюджету на 2020 рік, і надали висновок комітету народним депутатам України для того, щоб, найімовірніше в четвер, ми змогли розглянути цей важливий законопроект і, можливо, якщо все буде добре, підтримати і затвердити бюджет на 2020 рік”, – заявив Разумков, відкриваючи засідання погоджувальної ради в понеділок у Києві.

ЕНЕРГЕТИКА.

НАК “Нафтогаз України” в листопаді збільшить ціну на природний газ для населення та інших споживачів ПСО на 14,7% (на 626,24 грн) порівняно з ціною минулого місяця – до 4,899 тис. грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ і вартості транспортування), повідомила прес-служба НАК. Водночас у “Нафтогазі” наголошують, що зазначена ціна газу для населення є найнижчою листопадовою ціною з 2016 року. У прес-службі також повідомили, що цього місяця регульована ціна газу виявилася вищою, ніж ціна на умовах пропозиції від НАК “газовий запас” (4 тис. 874,42 грн), тому споживачі, які скористалися цією пропозицією, заощадять свої кошти.

КАДРОВА ПОЛІТИКА ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Президент України Володимир Зеленський призначив екс-заступника голови Херсонської ОДА та колишнього слідчого Андрія Балоня головою Кіровоградської обласної державної адміністрації (ОДА). Відповідний указ глава держави підписав 8 листопада, повідомляється на офіційному сайті президента. Іншим указом Зеленський звільнив Світлану Лобанову від тимчасового виконання обов’язків голови Кіровоградської ОДА.

Президент України Володимир Зеленський звільнив з посади представника президента в Кабінеті Міністрів Андрія Геруса. Відповідний указ №838/2019, підписаний Зеленським, оприлюднено на сайті президента. Зеленський також підписав указ №839/2019, яким призначив на посаду, що звільнилася, Олексія Перевезенцева. “Призначити Перевезенцева Олексія Юрійовича представником президента України у Кабінеті Міністрів України (поза штатом)”, – йдеться в тексті документа.