Дискусія на тему «Хто і як має контролювати журналістів?»

14 листопада (четвер) з 11-00 – 12-30 у прес-центрі Українського кризового медіа-центру (вул. Хрещатик, 2, «Український дім») відбудеться дискусія на тему «Хто і як має контролювати журналістів?»

6 листопада у Верховній Раді України під час слухань на тему «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив, що держава повинна захищати права журналістів, але й самі медійники повинні нести відповідальність за поширення маніпулятивних матеріалів. Він зазначив, що ініціюватиме запровадження адміністративної, та кримінальної відповідальності за маніпулювання громадською думкою, замовлення або здійснення такого маніпулювання.

Під час цих же слухань депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко запропонував запровадити для ЗМІ принцип «фейрплей»: «скільки заробляєш, стільки витрачаєш» та застосовувати певні санкції до медіа, які постійно є збитковими. За його словами, таку ініціативу планують представити у проекті закону про медіа до кінця 2019 року.

Обидві ініціативи викликали резонанс як такі, що можуть стати інструментами тиску на журналістів.

Ми запрошуємо до дискусії авторів ініціатив та представників медіаспільноти.

Питання до обговорення:

  • Чи потрібне жорсткіше регулювання діяльності ЗМІ, ніж це є зараз?
  • Хто має контролювати журналістів та визначати межу між свободою слова і маніпулюванням громадською думкою? Як боротися з маніпулятивними матеріалами так, щоб це не стало цензурою?
  • Чи допоможе «фейрплей» деолігархізувати ЗМІ, чи лише перетвориться на інструмент тиску?

До участі запрошені:

Володимир Бородянський, міністр культури, молоді та спорту України (ТВС)
Олександр Ткаченко, народний депутат України, фракція «Слуга народу» (не зможе долучитися, але надасть письмовий коментар)
Тетяна Лебедєва,  медіаекспертка, членкиня Комісії з журналістської етики, членкиня Наглядової ради НСТУ та Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України
Наталія Лигачова, голова Правління ГО «Детектор медіа»
Наталка Гуменюк, журналістка, голова ГО «Громадське телебачення», членкиня Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України
Ніна Кур’ята, медіаконсультантка, медіатренерка
Роман Головенко, керівник юридичного відділу Інституту масової інформації
Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України, член Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України
Дмитро Хоркін, генеральний продюсер Українського радіо Національної суспільної телерадіокомпанії України (ТВС)

Модератор: Тетяна Огаркова, Український кризовий медіа-центр

Формат заходу: почергові виступи спікерів (у межах 5 хвилин), дискусія, запитання-відповіді.

Відбуватиметься пряма трансляція. Акредитація ЗМІ – на місці за редакційними посвідченнями.

За додатковою інформацією звертайтеся до Марії Ємець: (067)409-39-25, [email protected]