У Києві встановили стенд-календар «Кожен Божий день…» – інфографіку про щоденні втрати на Сході України

У Києві на Хрещатику, 36, біля Київської міської державної адміністрації, встановили стенд-календар «Кожен Божий день…». Це інфографіка втрат України у бойових діях на Сході. Червоні й сині фігури біля кожної дати демонструють, скільки українських військових гинуть і отримують поранення під час бойових дій на Донбасі. Стенд встановили з ініціативи Українського кризового медіа-центру як нагадування про високу ціну, сплачену за можливість більшості громадян країни жити звичайним мирним життям.

«Ця інсталяція тут, щоб свідчити про правду. Правда полягає у тому, що Росія напала на Україну понад 5 років тому, і ця кривава війна триває. Кожен політик, який маніпулює чи прагне на темі війни здобувати електоральні симпатії чи задовольняти власні амбіції, має пам‘ятати: кожного Божого дня останні понад 5 років тисячі українців віддавали своє життя за Україну. За те, щоб у нас проводились вибори і діяли демократичні інститути. Щоб студенти могли вчитися, вчителі – навчатити, лікарі – лікувати, щоб люди могли реалізовувати свої мрії і підсилювати наші кордони зсередини країни, – зазначила Наталія Попович, спів засновниця УКМЦ, на презентації стенду. – Ця війна триває вже довше за Першу Світову і скоро за тривалістю перевищить Другу світову. Понад 13 тисяч загиблих, з них, за даними ООН, 4100 оборонців України, понад півтора мільйони людей, які втратили свої домівки – це та неймовірно висока ціна, яку Україна вже заплатила і продовжує платити за свою свободу».

Вперше стенд експонувався на вулицях Києва у 2017 році, під час Євробачення. Два з половиною роки потому, війна триває, тому оновлена інфографіка знову з’явилася у центрі столиці.

«У найважчі дні 2014 року ми з друзями, знаходячись тут, у Києві, думали про те, як евакуйовувати родини, що робити для того, щоб боронити столицю, тому що російські танки у Києві могли стати реальністю. Зараз минуло вже 5 років. Люди у Києві  займаються своїми справами, заходять у кав’ярні, магазини – мирне життя триває. Це можливо завдяки тим, хто тримає наші кордони, і важливо, щоб і всі громадяни, і влада пам’ятали про це», – зазначив Геннадій Курочка, співзасновник Українського кризового медіа-центру.

«З поваги до героїв, з поваги до родин і дітей загиблих, зі здорового глузду і пам’яті про усі попередні дії Росії протягом століть щодо України, політики мають нарешті включити розум і совість. Примиритись можна лише з тим, хто перестав бути ворогом. Статистика наразі чітко вказує нам, хто ворог і на що він здатний. Ми маємо себе вести адекватно цьому виклику», – додала Наталія Попович.

Стенд залишатиметься біля КМДА протягом місяця. Кожного дня, коли Україна зазнаватиме нових втрат на фронті, у порожніх графах календаря за грудень з’являтимуться нові червоні й сині фігури.