Огляд ЗМІ за 6-8 грудня 2019

ГОЛОВНЕ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що він вважає, що Російська Федерація готова до розмови про врегулювання ситуації на Донбасі, а в України на зустрічі в нормандському форматі буде сильна позиція. “Обмін політв’язнів і повернення моряків – це був сигнал, який я сприймаю як такий, що Росія готова до розмови. У нас дуже сильна позиція. З нашого боку ми провели розведення, все виконали”, – сказав він. Володимир Зеленський зазначив, що політики, які закликають його не переходити “червоні лінії”, повинні розуміти, що ніхто у владі не хоче “капітуляції” на переговорах в нормандському форматі, а Петро Порошенко зараз не згоден з тим, що він сам і підписав свого часу в Мінську. “Якісь деталі про те, що вибори не можуть відбуватися, коли там озброєні люди, – так, ми все це розуміємо. Деталі з кордоном, які підписала в Мінську та сама видатна людина (Петро Порошенко), дуже складні. Моя позиція дуже проста, що на час виборів на тимчасово окупованому Донбасі, на той момент Україна повинна повністю контролювати наш кордон”, – пояснив він. Володимир Зеленський також повідомив, що українська сторона має свій, “інший план” передачі їй контролю над кордоном з РФ на Донбасі, але поки він не став вдаватися в подробиці. Крім того, Зеленський підкреслив, що українська держава та її глава не вестиме переговорів з бойовиками, що діють на тимчасово окупованій території. Президент вважає, що в мінській ТКГ повинні бути представники Донбасу, які переїхали в Київ та інші міста України. “Якщо вони (Росія) говорять, що розмовляйте з жителями окупованих територій, ви не знаєте, що їм потрібно, так все дуже просто – давайте розмовляти з усіма. Нехай мешканці, які переїхали, теж приїдуть до Мінська, сядуть за стіл і скажуть, чому вони переїхали”, – сказав Зеленський. Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія очікує, що “нормандський саміт” у Парижі дасть змогу досягти додаткових домовленостей, які дозволять урегулювати ситуацію на сході України. “Напевно, це неможливо зробити за один день, але потрібно терпляче добиватися цього, і чим швидше ми робитимемо це, тим краще для всієї України”, – додав він. Сполучені Штати Америки висловили непохитну підтримку суверенітету і територіальній цілісності України напередодні зустрічі “нормандської четвірки”.

На майдані Незалежності у Києві завершилася акція “Червоні лінії для Зеленського”, спрямована на застереження президента Володимира Зеленського від переходу “червоних ліній”, тобто від здачі національних інтересів на переговорах у “нормандському форматі” у Парижі 9 грудня і прямих переговорах із президентом РФ Володимиром Путіним. На піку акції на головній площі української столиці обралось близько 7-8 тисяч осіб. Учасники тримали в руках прапори України, партійні прапори, а також плакати з написами: “червоні лінії для Зе!”, “Ніяких компромісів”,” Я не хочу в Союз”, “Путін буде в суді”, “Поверни не унітази – поверни Крим” .Мітинг пройшов спокійно, без провокацій і зіткнень.

Результати опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” спільно з КМІС, свідчать, що 72,9% українців вважають, що заради миру на Донбасі варто погоджуватися на компроміси з Росією і главами так званих ЛНР і ДНР. Щодо того, які компроміси респонденти вважають прийнятними для припинення війни на Донбасі, то надання і закріплення в Конституції “особливого статусу” окремих територій Донбасу 29,9% вважають прийнятним, 53,2% – неприйнятним, 16,9% – не змогли відповісти. Проведення прямих переговорів із керівництвом самопроголошених “Л/ДНР” 40,5% вважають прийнятним, 45,6% – неприйнятним, 13,9% – не змогли відповісти, зупинення блокади шляхів і відновлення торгівлі з “Л/ДНР” 40,4% вважають прийнятним, 42,3% – неприйнятним, 17,3% – не змогли відповісти.

Міжнародний валютний фонд досяг домовленості з українським урядом про нову трирічну програму розширеного фінансування EFF на 4 млрд спеціальних прав запозичення (SDR) – близько 5,52 млрд доларів. “Нова програма співпраці з МВФ має на меті пришвидшити економічне зростання, активно викорінювати корупцію та підвищити добробут кожного українця. Нас не влаштовують поточні темпи економічного зростання, і тому для пришвидшення зростання економіки ми спільно з нашими міжнародними партнерами продовжуватимемо реформи, щоб наздоганяти наших сусідів за рівнем економічного розвитку та добробуту”, – повідомив Володимир Зеленський.

У Венеціанській комісії за результатом оцінки українського закону «Про мову» заявили, що влада України має прагнути балансу в мовній політиці для того, щоб мовна проблема не стала джерелом міжетнічної напруженості в Україні. Цього досі не зроблено, зокрема і в нещодавньому законі про державну мову.

Венеціанська комісія вважає, що законодавчі зміни судової системи України, зокрема і скорочення удвічі кількості суддів Верховного Суду країни, загрожують її стабільності та незалежності. Експерти комісії наголошують, що стабільність і незалежність судової системи “нерозривно пов’язані”. ВК нагадує, що реформа процесу відбору суддів і нового складу Верховного Суду України, який розпочав свою роботу в січні 2018 року, була “помітним поліпшенням порівняно з системою, що була раніше”, а всіх суддів Верховного Суду було недавно призначено після всебічного процесу оцінки роботи та їхньої чесності. У ВК вважають, що реформу Верховного Суду може бути здійснено після того, як буде зменшено його величезне навантаження, зокрема за допомогою реформи судів першої та другої інстанції, що має стати ключовим напрямом реформи.

Рада Національного банку України визнала діяльність правління центробанку в частині формування та реалізації валютно-курсової політики у 2019 році неефективною і такою, що не відповідає викликам сучасного розвитку України. Згідно з документом, Нацбанку також доцільно оновити стратегію управління золотовалютними резервами і графік поповнення золотовалютних резервів на середньострокову перспективу. Рада також рекомендує правлінню підготувати сценарій розгортання ситуацій на валютному ринку внаслідок можливого виходу власників-нерезидентів ОВДП та відповідний план дій НБУ, а також спільно з Мінфіном розробити правило щодо згладжування впливу продажу/купівлі нерезидентами валюти на стан міжбанківського валютного ринку. У НБУ заявили, що рішення Ради НБУ виходить за рамки повноважень ради.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив про створення в парламенті депутатської групи “Довіра”. До групи увійшли 17 народних депутатів, а очолив її позафракційний Олег Кулініч (обраний в окрузі №147, Полтавська область).

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • «Президент із ними не говорить»: Зеленський про неможливість переговорів з бойовиками (165 публікацій у ЗМІ)
  • Сьогодні в Україні день жалоби за загиблими в Одесі (79 публікацій у ЗМІ)
  • Україна готова до будь-якого розвитку подій на “нормандських переговорах” – РНБО (66 публікацій у ЗМІ)
  • На Майдані Незалежності пройшло віче “Червоні лінії” (60 публікацій у ЗМІ)
  • Україна та МВФ домовилися про нову трирічну програму на 5,5 мільярда доларів (42 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Російська Федерація готова до розмови про врегулювання ситуації на Донбасі, а в України на зустрічі в нормандському форматі буде сильна позиція. “Обмін політв’язнів і повернення моряків – це був сигнал, який я сприймаю як такий, що Росія готова до розмови. У нас дуже сильна позиція. З нашого боку ми провели розведення, все виконали”, – сказав він в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” на телеканалі “Україна”. Зеленський зазначив, що для нього не стільки важливо те, з чим він їде на переговори, як результат, з яким він “повернеться додому, в рідну Україну”.

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що політики, які закликають його не переходити “червоні лінії”, повинні розуміти, що ніхто у владі не хоче “капітуляції” на переговорах в нормандському форматі, а п’ятий президент України Петро Порошенко зараз не згоден з тим, що він сам і підписав свого часу в Мінську. “По-перше, мені дуже подобається, що ця прекрасна трійка нових політиків: Петро Порошенко, Юлія Володимирівна (Тимошенко – ІФ) шановна, і Славко Вакарчук, не згодні, і саме колишній президент (Порошенко – ІФ) не згоден з тим, що саме він підписав”, – сказав він в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” на телеканалі “Україна”.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що українська сторона має свій, “інший план” передачі їй контролю над кордоном з РФ на Донбасі, але поки він не став вдаватися в подробиці. “Я точно говоритиму про кордон. У нас, скажу вам чесно, інший план з приводу кордону, яким чином це передається, як і коли Україна контролює свій кордон з Російською Федерацією”, – сказав Зеленський в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” на телеканалі “Україна”. Відповідаючи на питання про те, чи хоче українська сторона змінити, принаймні, в цій частині Мінські угоди, президент сказав: “Чесно кажучи, не готовий зараз вам відповідати так на це питання”.

Президент України Володимир Зеленський підкреслює, що українська держава та її глава не вестиме переговорів з бойовиками, що діють на тимчасово окупованій території. “Україна не розмовляє з бойовиками. Але ми з вами повинні розуміти, як відбуваються п’ять років усі ці розмови в Тристоронній контактній групі. Там присутня Україна, Росія, ОБСЄ і представники тимчасово окупованих територій. Тобто вони там є. Безпосередньо президент з ними не говорить, і не буде говорити, це зрозуміло”, – сказав Зеленський в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” на телеканалі “Україна”.

Під час переговорів лідерів країн “нормандського формату” (Україна, Німеччина, Франція, РФ) будуть дотримані всі “червоні лінії”, а результатом переговорів стане повернення нині непідконтрольних уряду територій під юрисдикцію держави, заявляє голова Верховної Ради Дмитро Разумков. “Завтра відбудуться переговори в “нормандському форматі” і від їх успішності залежить майбутнє країни. У цей день не повинно бути політики і боротьби – тільки державна позиція для України. Червоні лінії будуть дотримані, а наші території – повернуті. Підтримую президента і вірю в перемогу України”, – написав Разумков на своїй сторінці в соцмережі Facebook в неділю вранці.

Росія очікує, що “нормандський саміт” у Парижі дасть змогу досягти додаткових домовленостей, які дозволять урегулювати ситуацію на сході України, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров. “Що ми очікуватимемо від “нормандського формату”? Очікуватимемо додаткових домовленостей, які дадуть змогу цей конфлікт ліквідувати, які дозволять гарантувати надійну безпеку людям на Донбасі, дадуть змогу забезпечити їхні права, які закріплено у Мінських домовленостях, і які дадуть змогу цей конфлікт припинити”, – сказав Лавров на конференції “Середземномор’я: Римський діалог”.

Сполучені Штати Америки висловлюють непохитну підтримку суверенітету і територіальній цілісності України напередодні зустрічі “нормандської четвірки”. “Сполучені Штати працюватимуть із союзниками і партнерами, щоб і далі змушувати Росію виконувати взяті на себе зобов’язання і розпочати процес мирного відновлення повного суверенітету України на Донбасі”, – наголошується в заяві, оприлюдненій прес-службою посольства США в Україні. Представники посольства нагадують, що з 2014 року США виділили близько 3 млрд доларів на підтримку безпеки та інших напрямів, а також надавали допомогу в проведенні реформи правоохоронних органів, боротьбі з корупцією, судової реформи, реформи в оборонній сфері та розвитку демократичних інститутів.

П’ятий президент України, лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко заявив про неприпустимість вирішувати газове питання на зустрічі лідерів країн “нормандського формату”. “Заберіть цей батіг для України з рук Путіна. Приберіть інструмент тиску на нашу країну. Переведіть газ у звичайний комерційний продукт. Нічого там робити президентам”, – цитує Порошенка прес-служба “Європейської солідарності”. Порошенко переконаний, що на поразку приречений той, хто безпеку і незалежність змінює на ціну на газ.

Врегулювання розбіжностей з питань поставок і транзиту газу через Україну можливе тільки за “нульовим варіантом”, рішення має бути вигідним для двох сторін, заявив прем’єр РФ Дмитро Медведєв. “Як казав відомий монтер у Ільфа і Петра, “угода – продукт непротивлення сторін”. Неможливо щось нав’язати. Неможливо сказати, що у вас (у Росії – ІФ) з наступного року транзитний тариф зріс уп’ятеро. (…) Ну не буде тоді нічого. Неможливо домовитися щодо газу і водночас сказати: знаєте що, ви нам ще заплатите гроші за усіма судовими рішеннями”, – сказав Медведєв в інтерв’ю програмі “Вести в суботу” (ВГТРК).

На майдані Незалежності у Києві завершилася акція “Червоні лінії для Зеленського”, спрямована на застереження президента Володимира Зеленського від переходу “червоних ліній”, тобто від здачі національних інтересів на переговорах у “нормандському форматі” у Парижі 9 грудня і прямих переговорах із президентом РФ Володимиром Путіним. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, станом на 15:20 акція, що почалася о 13:00, дійшла кінця. На піку акції на головній площі української столиці обралось близько 7-8 тисяч осіб. Учасники тримали в руках прапори України, партійні прапори, а також плакати з написами: “червоні лінії для Зе!”, “Ніяких компромісів”,” Я не хочу в Союз”, “Путін буде в суді”, “Поверни не унітази – поверни Крим”.

СПІВПРАЦЯ УКРАЇНИ ТА МВФ.

Президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою розповів про реформи, які впроваджуються в Україні, і обговорив умови нової програми співпраці з Фондом, повідомляє прес-служба глави держави. “Керівник МВФ високо оцінила економічні досягнення нової влади і прогрес у впровадженні реформ урядом під керівництвом прем’єр-міністра Олексія Гончарука. За результатами бесіди сторони відзначили, що Україна і Міжнародний валютний фонд досягли домовленості (Staff Level Agreement) про нову програму співпраці”, – йдеться в оприлюдненому пізно вечорів в суботу на сайті президента України повідомленні.

Досягнута під час телефонної розмови президента України Володимира Зеленського та директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крісталіни Георгієвої домовленість про нову 3-річну програму підтримки є маркером довіри до країни і означає більш дешеві ресурси, заявляє український прем’єр-міністр Олексій Гончарук. “Символічно, що Staff-Level Agreement за новою програмою підтримки з МВФ ми отримали саме в 100 днів уряду. Підтримка таких великих системних інститутів – маркер довіри до країни. А значить, для нас будуть дешеві ресурси – для всього бізнесу і всіх українців це означає , що економіка буде зростати швидше, буде більше робочих місць, більш високі зарплати”, – цитує прес-служба уряду Гончарука в ніч на неділю.

ЗАКОН ПРО МОВУ.

У Венеціанській комісії (ВК) заявляють, що влада України має прагнути балансу в мовній політиці для того, щоб мовна проблема не стала джерелом міжетнічної напруженості в Україні. Цього досі не зроблено, зокрема і в нещодавньому законі про державну мову. Це основний висновок нової думки, затвердженої у п’ятницю Венеціанською комісією, повідомляє прес-служба Ради Європи. У ВК визнають, що мовна політика “є надзвичайно складною, делікатною і політизованою проблемою в Україні, особливо в контексті конфлікту з Росією”. “Враховуючи особливе місце російської мови в Україні, а також пригноблення української мови в минулому, Венеціанська комісія повністю розуміє необхідність заохочення використання української мови як державної. Тому похвально, що закон про державну мову передбачає позитивні заходи в цьому напрямі, зобов’язуючи державу надати кожному громадянину України можливість оволодіти мовою через систему освіти, організовувати безкоштовні мовні курси та сприяти доступу до фільмів та інших культурних продуктів українською мовою”, – пояснюють у ВК.

СУДОВА РЕФОРМА.

Комісія за демократію через право Ради Європи (Венеціанська комісія) вважає, що законодавчі зміни судової системи України, зокрема і скорочення удвічі кількості суддів Верховного Суду країни, загрожують її стабільності та незалежності. Як повідомляє прес-служба Ради Європи, відповідні висновки ВК ухвалила за результатами пленарного засідання у п’ятницю. Зокрема, у висновках нагадують, що закон №193 передбачає нові правила, що стосуються структури та ролі суддів Вищої ради правосуддя (ВРП), а також складу та статусу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), скорочує вдвічі кількість суддів Верховного Суду та вводить суворі дисциплінарні заходи стосовно суддів і членів ВРП і ВККС.

ЕКОНОМІКА.

Рада Національного банку України (НБУ) визнала діяльність правління центробанку в частині формування та реалізації валютно-курсової політики у 2019 році неефективною і такою, що не відповідає викликам сучасного розвитку України. “Задіяти всі засоби та методи грошово-кредитної політики з метою пом’якшення монетарної політики НБУ”, – йдеться в рекомендаціях Ради, затверджених її рішенням від 5 грудня. Згідно з документом, Нацбанку також доцільно оновити стратегію управління золотовалютними резервами і графік поповнення золотовалютних резервів на середньострокову перспективу.

Рішення Ради Національного банку України (НБУ) про визнання діяльності правління НБУ в частині формування та реалізації валютно-курсової політики в 2019 році неефективною виходить за рамки повноважень ради, йдеться у повідомленні НБУ. “Це рішення Ради НБУ від 5 грудня 2019 року виходить за рамки повноважень Ради НБУ та не впливає на проведення грошово-кредитної політики НБУ”, – уточнює прес-служба Нацбанку в своїй відповіді на запит агентства “Інтерфакс-Україна”.