Чого чекати від вторинної ланки медреформи у 2020 році: за матеріалами публічної дискусії в Першотравенську

инаючи з 1 квітня в Україні стартує другий етап медичної реформи. Буде запроваджено електронні медичні книжки та лікарняні, а також рецепти на програму «Доступні ліки». Так розпочнеться реформа вторинної (спеціалізованої) ланки медичної допомоги.  Крім того, впровадять гарантований пакет медичних послуг. Його обсяг визначатиметься з урахуванням потреб пацієнтів, клінічної доцільності, економічної ефективності та забезпечення рівного доступу до послуг. З 1 липня нова модель фінансування почне працювати в поліклініках. Вони працюватимуть за принципом «кошти йдуть за пацієнтом». За направленням лікаря можна буде отримати понад 50 лікувальних і діагностичних процедур.

— Що саме відбуватиметься під час реформування другого рівня?

— Як реформа вплине на лікарів та інших працівників сфери медичних послуг?

— Що зміниться для людей?

— Які моменти потребують підвищеної уваги медіа і як медіа можуть допомогти?

— Що відбуватиметься на місцевому рівні?

Ці та інші питання обговорили під час відкритої дискусії щодо другого етапу реформування системи охорони здоров’я, яка відбулася 29 листопада в місті Першотравенськ Дніпропетровської області. Подію організувала редакція газети «Першотравенські новини» спільно з Українським кризовим медіа-центром в рамках проєкту «Конструктивна журналістика».

Публікуємо серію інфографік, які пояснюють, що вже змінилося в медичній сфері за час впровадження первинної ланки медреформи і що зміниться в результаті вторинної ланки в Україні та в Першотравенську зокрема.

Інфографіка на тему “Що змінилося в медичній системі Першотравенська у результаті медреформи?”

Інфографіка на тему “Що заважає медицині у Першотравенську розвиватися?”

Інфографіка на тему “Чого чекати від вторинної ланки медреформи у 2020 році?”

Цитата спікера публічної дискусії в Першотравенську Василя Височанського, тренера з управління закладами охорони здоров’я Програми U-LEAD з Європою, експерта НСЗУ, Заслуженого лікаря України.

Повний конспект дискусії читайте тут.