Огляд ЗМІ за 26 грудня 2019 року

ВИСНОВКИ

У Міністерстві оборони України уклали контракти на постачання другої партії протитанкових ракетних комплексів Javelin виробництва США. У свою чергу в посольстві України в США зазначають, що це “перший масштабний контракт прямих міжурядових оборонних закупівель озброєнь між Україною та США”. Міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що законопроект “Про оборонні закупівлі” передбачає загальнодоступність щонайменше половини інформації про державне оборонне замовлення.

Тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову угоду щодо залучення на “Мотор Січ” американського або іншого інвестора, щоб підприємство не продали китайському покупцеві. “Наразі триває пошук інвесторів, і вже є декілька компаній, і американських, і не американських, які зацікавлені. Там реальна зацікавленість, вже проводяться due diligence, візити на завод. Вони перевіряють фінансову ситуацію”, – сказав Тейлор. За словами дипломата, продаж компанії китайським покупцям ще не закрито, і “є непоганий шанс переглянути”.

Конституційний Суд визнав неконституційним запропонований президентом України Володимиром Зеленським законопроект №1027, який встановлює додаткові підстави для дострокового припинення повноважень народного депутата. Йдеться про п. 1 ст. 157 Конституції, згідно з яким Основний закон не може бути змінений, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.

24 грудня на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України було звільнено у відставку суддю Миколу Мельника з посади судді Конституційного Суду України у зв’язку з поданням ним заяви про відставку.

У Міністерстві фінансів повідомили, що доходи загального фонду держбюджету у січні-листопаді 2019 року становили 93,9% від запланованого показника – до бюджету не надійшло 51,46 млрд грн, запланованих у бюджеті. “Зміцнення гривні, нижчі ціни на природний газ, слабше зростання імпорту, падіння виробництва тютюнових виробів порівняно із показниками, врахованими в державному бюджеті на 2019 рік, призвели до нижчих за розпис доходів загального фонду державного бюджету у січні-листопаді 2019 року”, – підкреслили у Міністерстві фінансів.

Кабінет Міністрів України зобов’язав НАК “Нафтогаз України” не пізніше, ніж 27 грудня 2019 року направити до держбюджету на виплату дивідендів частину чистого прибутку за дев’ять місяців поточного року в сумі 8,5 млрд грн.

Національний банк України 26 грудня отримав виконавчі листи та звернувся до Державної виконавчої служби для реалізації рішення Шевченківського районного суду від 1 жовтня 2019 року про стягнення з колишнього власника банку “Фінанси та кредит” Костянтина Жеваго 1,539 млрд грн на користь Нацбанку.

Окружний адміністративний суд міста Києва 10 грудня відхилив позов ТОВ “Самтек-Сервіс” про скасування рішення Національного банку України, згідно з яким регулятор визнав компанію пов’язаною з ПриватБанком особою напередодні його націоналізації.

Результати загальнонаціонального дослідження, яке провів фонд “Демократичні ініціативи” спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, свідчать, що президенту Володимиру Зеленському довіряють 62% опитаних, не довіряє 31%. Спікеру Верховної Ради Дмитру Разумкову довіряють 48%, не довіряють 38%.Переважає довіра до громадського діяча Олега Сенцова (довіряє 41%, не довіряє 36% – баланс + 5%). Найгірший баланс довіри-недовіри мають п’ятий президент України Петро Порошенко (-66%), голова політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медведчук (-61%), київський міський голова Віталій Кличко (-55%), міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко (по -54%), лідер партії “Опозиційна платформа – за життя” Юрій Бойко (-47%). Понад 64% громадян України вважають, що Україна має інтегруватися в Європейський Союз. 64,2% респондентів вважають, що Україна має вступати до ЄС, 12,7% – до Євразійського економічного союзу, 23,1% – не змогли відповісти на це запитання. Вступ до НАТО, як варіант гарантування безпеки, був би найкращим для України – такої думки 51,2% опитаних. 26,1% респондентів упевнені, що гарантувати безпеку України може її позаблоковий статус. 5,5% респондентів схиляються до військового союзу з Росією та іншими країнами СНД, а 1,5% – до військового союзу зі США. При цьому 1,6% опитаних назвали інші варіанти, а 14,1% респондентів не змогли відповісти.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • В Україні оголосили про закупівлю нової партії американських “Джавелінів” (37 публікацій у ЗМІ)
  • США назвали запуск російських поїздів в окупований Крим «кричущою неповагою» (32 публікації у ЗМІ)
  • КСУ визнав неконституційним законопроект Зеленського про кнопкодавство (30 публікацій у ЗМІ)
  • Суддя КСУ Мельник пішов у відставку (26 публікацій у ЗМІ)
  • Нацбанк почав примусове стягнення 1,5 млрд грн з Жеваго (17 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

У Міністерстві оборони України уклали контракти на постачання другої партії протитанкових ракетних комплексів Javelin виробництва США, повідомляється на офіційному сайті оборонного відомства. “Протягом IV кварталу за рахунок зосередження ресурсів Міноборони України вдалося укласти контракти на постачання другої партії протитанкових ракетних комплексів Javelin виробництва США”, – повідомив заступник міністра оборони України Анатолій Петренко під час брифінгу щодо державного оборонного замовлення та оборонних закупівель для потреб української армії в четвер.

Міністр оборони України Андрій Загороднюк заявляє, що законопроект “Про оборонні закупівлі” передбачає загальнодоступність щонайменше половини інформації про державне оборонне замовлення. “Зараз, як ви знаєте, все державне оборонне замовлення є в повній мірі таємним, на 100%… Ми не вважаємо, що це відповідає інтересам України, тому в наступному законі, який ми наразі ухвалюємо, буде внесено цілу низку змін до закону “Про державну таємницю” для того, щоб мати можливість відкривати більшу частину, щонайменше, 50% від державного оборонного замовлення. Ми працюватимемо над тим, щоб було більше”, – сказав він на брифінгу в Міністерстві оборони України в четвер.

Міністр оборони України Андрій Загороднюк повідомив, що нові точки розведення сил та засобів на Донбасі вже відомі і обговорюються в рамках Тристоронньої контактної групи. “Ми говоримо про повне перемир’я з 1 січня. Тобто ми наразі готуємося до цього і працюватимемо… За точками. Так, ми визначили наші точки. Як ми вже говорили, ці точки мають абсолютно чіткий гуманітарний характер – тобто це переходи, де населення може перетинати лінію зіткнення. Наразі їх обговорюють у Тристоронній контактній групі”, – сказав Загороднюк під час брифінгу в Міністерстві оборони у четвер.

15 сімей переселенців із Золотого-4, які залишилися без житла через дії бойовиків у 2018 році та переїхали на підконтрольну Україні територію, отримають перші обіцяні президентом України Володимиром Зеленським квартири наприкінці лютого. “Ми вже почали робити ремонти квартир для переселенців, які пообіцяв президент. Перші здамо вже наприкінці лютого, деякі – у квітні, тому що вони підключені до загальної мережі опалення”, – повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” в прес-службі Луганської обласної державної адміністрації.

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що в наступному році має відбутися розширення реформи Генеральної прокуратури України на всю країну на місцевому і регіональному рівні. “Як ви зазначили, наступний рік – це складна частина роботи. Йдеться не тільки про наймання багатьох нових прокурорів і проведення тесту, щоб нові прокурори відповідали стандартам, яким відповідають наявні прокурори. Але це також розширення реформи на решту країни на місцевому і регіональному рівні. Тисячі прокурорів пройдуть цей тест і продемонструють народу, що у них є доброчесність”, – сказав дипломат, виступаючи на брифінгу генерального прокурора України Руслана Рябошапки в Києві у четвер.

Офіс президента України повернув на доопрацювання проєкт закону щодо реформування Служби безпеки. Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це заявив тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор під час спілкування із журналістами в Києві. “Нам дійсно повідомляли, що існує проєкт, і його передали до ОПУ, але наскільки я знаю, офіс президент повернув цей документ, пояснивши, що там не все добре. Це сталося, здається, пару тижнів тому”, – сказав Тейлор. Він додав, що зараз ведуться серйозні дискусії про те, як має проводитися реформа СБУ.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звернувся по допомогу до кількох країн для розслідування справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це заявив тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор під час спілкування із журналістами в Києві. “Аваков провів дуже детальний брифінг для нас, закордонних послів. Але водночас я читаю, що пише українська преса, і чудово розумію, що є питання. Аваков запитав кілька держав-партнерів про допомогу (у розслідуванні. – Ред.). І мені відомо, що кілька з них зараз вивчають, чим би ми могли допомогти”, – сказав Тейлор.

ЕКОНОМІКА.

Доходи загального фонду держбюджету у січні-листопаді 2019 року становили 93,9% від запланованого показника – до бюджету не надійшло 51,46 млрд грн, запланованих у бюджеті. Про це повідомили у Мінфіні. Зазначається, що загальні доходи бюджету за 11 місяців становили 792,2 мільярда гривень, а заплановано було зібрати 843,66 мільярда гривень. “Зміцнення гривні, нижчі ціни на природний газ, слабше зростання імпорту, падіння виробництва тютюнових виробів порівняно із показниками, врахованими в державному бюджеті на 2019 рік, призвели до нижчих за розпис доходів загального фонду державного бюджету у січні-листопаді 2019 року”, – підкреслили у Міністерстві фінансів.

Кабінет Міністрів України зобов’язав НАК “Нафтогаз України” не пізніше, ніж 27 грудня 2019 року направити до держбюджету на виплату дивідендів частину чистого прибутку за дев’ять місяців поточного року в сумі 8,5 млрд грн. Затвердження відповідного рішення зборів акціонерів НАК закріплено розпорядженням Кабміну №1339-р від 26 грудня 2019 року, текст якого оприлюднено на урядовому порталі. Надалі цю суму буде враховано під час розрахунку і виплати компанією дивідендів за підсумками діяльності за весь 2019 рік.

Національний банк України (НБУ) 26 грудня отримав виконавчі листи та звернувся до Державної виконавчої служби (ДВС) для реалізації рішення Шевченківського районного суду від 1 жовтня 2019 року про стягнення з колишнього власника банку “Фінанси та кредит” Костянтина Жеваго 1,539 млрд грн на користь Нацбанку, повідомляється на сайті регулятора в четвер. “Ми вживатимемо всіх можливих правових заходів для стягнення коштів на виконання рішення в рахунок погашення заборгованості банку. На сьогодні загальний обсяг заборгованості банку “Фінанси та кредит” перед Національним банком за усіма кредитами рефінансування становить 6,6 млрд грн”, – цитує прес-служба НБУ начальника відділу судової роботи з проблемними активами управління роботи з проблемними активами НБУ Сергія Бойка.

Окружний адміністративний суд міста Києва 10 грудня відхилив позов ТОВ “Самтек-Сервіс” про скасування рішення Національного банку України (НБУ), згідно з яким регулятор визнав компанію пов’язаною з ПриватБанком (Київ) особою напередодні його націоналізації, повідомляється на сайті центробанку в четвер.