За останні три дні до ДБР передали ще 830 томів справ Майдану – слідчі ДБР

З п’ятниці до Державного бюро розслідувань передали ще 830 томів справ Майдану з речовими доказами. Про це повідомив слідчий ДБР Артем Яблонський на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Усі матеріали мають бути передані до 20 лютого. Чи встигнуть завершити передачу справ за ці декілька днів, поки що невідомо. Справи, за можливості, передають тим самим слідчим – якщо вони перейшли працювати у ДБР, якщо ні – новим слідчим.

Слідчі зазначають, що під час передачі перевіряють «кожну сторінку», щоб ніякі матеріали не зникли. Артем Яблонський підтвердив, що такі випадки були. «Такі факти зареєстровані, обліковані і розслідуються. Хто у них винен – буде прийнято рішення за результатам досудового розслідування. Скільки таких проваджень загалом – мені не відомо. По моїх провадженнях таке кримінальне провадження є», – розповів він.

До групи, яка буде займатися справами Майдану, входить 30 слідчих. Старшим групи назначили колишнього слідчого Управління спецрозслідувань, який добре обізнаний з деталями, розповів Олександр Чорноблавський, слідчий Державного бюро розслідувань. Його прізвище не називають з міркувань конфіденційності. «Як тільки завершиться передача справ, керівництвом відділу буде заслухано стан досудового розслідування у кожній справі та визначено наступні кроки, методологію і тактику», – зазначив Олександр Чорноблавський.

Читайте також: Справи Майдану: головне з «години запитань» до слідчих ДБР та прокурора Офісу генпрокурора України

Юрій Аксенин, голова ГО «Родини Героїв Небесної Сотні», розповів, що родини проситимуть слідчих надати звіти про свою роботу за останні 4 місяці. Він зазначив, що останнім часом прокуратура активізувала допити потерпілих і свідків, які раніше не були допитані.

Артем Яблонський зазначив, що публічне звітування слідства може зашкодити розслідуванню та порушувати рівність сторін у кримінальному провадженні, тому потерпілим краще спілкуватися напряму зі слідчими у своїх справах.

У відповіді на запитання ЗМІ він ще раз зазначив, що перший заступник директора ДБР Олександр Бабіков, колишній адвокат Януковича, не буде мати доступу до справ Майдану і впливу на слідчих.

«Бабіков відповідає за досудове розслідування усіх справ, крім справ Майдану. Жодного відношення до справ Майдану він не має – не проводить з нами нарад, зустрічей, побажань, не передає документи, не вчиняє резолюцій на службових документах, не ознайомлюється з ними. У посадовій інструкції слідчих визначено двох керівників: безпосередній керівник і керівник самостійного структурного підрозділу. Безпосередній керівник – Буряк Олександр Олександрович, начальник слідчого відділу. Керівник самостійного структурного підрозділу – Бугаєць, начальник управління з розслідування військових злочинів, якому наш відділ підпорядковується», – каже Артем Яблонський.

За його словами, зараз «робота проводиться, як ніколи не проводилася». «Розслідування триває у максимальному темпі. Казати що хтось чи щось нам заважає, не доводиться», – каже Артем Яблонський.

Олександр Чорноблавський додав, що за останній тиждень слідчі зареєструвати 1 нове кримінальне провадження. Деталі не повідомляють з міркувань конфіденційності.