Митці організовують у Харкові День патріота – у пам’ять про події 2014 року та загиблих у теракті в 2015 році

22 лютого у Харкові на площі Свободи проведуть День патріота – у пам’ять про події у місті 2014 року та на пошану загиблих під час ходи 22 лютого 2015 року. «Тоді Харків тоді відстояв себе як місто, відстояв результат української революції і, значною мірою, нашу незалежність і свободу. Про такі речі важливо пам’ятати. Це буде важливим сигналом зараз, коли багато хто зневірився і перегорів. Важливо збиратися і триматися разом. Ми сподіваємося, що ця ініціатива буде підхоплена іншими містами», – розповів письменник Сергій Жадан, співорганізатор заходу, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

22 лютого 2014 року Віктор Янукович організував у Харкові з’їзд депутатів південних і східних областей.Учасники з’їзду заявили, що перебирають на себе всю повноту влади “до забезпечення конституційного порядку в Києві”. Багато харків’ян тоді вийшли на протест. У наступні тижні проросійські сили намагалися створити «Харківську народну республіку».

22 лютого 2015 року під час теракту загинули 4 учасники ходи до річниці Революції гідності, постраждали ще 11.

У Харкові під час Революції гідності Євромайдан відбувався у форматі майданчика для культурних подій, які об’єднували людей. Концерт має на меті продовжити цю традицію, каже Сергій Жадан.

З 16-00 на площі Свободи виступатимуть гурти з різних міст України – «Жадан та Собаки», «Папа Карло», «Bud’more», «TaRuta», «Транс-Формер», «Орден на ареSZт», «Друже Музико», Віталій Кириченко (Нумер 482), Борис Севастьянов, Яна Заварзіна, Ірина Бондаренко, Артем Полежака.

«Всі ці гурти об’єднує проект, заснований письменником Русланом Горовим «Так працює пам’ять». Перед нами стоїть задача оспівувати наших сучасних героїв – писати про них пісні, книжки, знімати фільми. Таким чином ми залишаємо дух подій Майдану для наших нащадків», – розповів музикант Євген «Їжак» Романенко.

Під час заходів активісти нагадають 11-му ліцей міста Харкова про обіцянку назватися іменем  15-річного Дані Дідіка, який загинув під час теракту 22 лютого 2015 року.

Окрім концерту, відбудеться також молодіжний футбольний турнір за участі пластунських команд.