Єдиний спосіб розблокувати судову реформу – прийняти новий закон, за яким Вища рада правосуддя буде мати менші повноваження – активісти

WATCH IN ENGLISH

Зараз судова реформа заблокована у зв’язку з позицією Вищої ради правосуддя (ВРП). Єдиний спосіб зрушити процес – внести новий законопроект, у якому звузити повноваження так, щоб вона своїми діями не могла блокувати створення конкурсної комісії для відбору суддів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) та етичної комісії. Про це розповіли Михайло Жернаков, голова правління Фундації DEJURE, Галина Чижик, експертка Центру протидії корупції, та Катерина Бутко, представниця ВГО «Автомайдан», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Чинний закон №193-IX (проект закону №1008) був внесений Володимиром Зеленським у перший день роботи нової Верховної Ради і набув чинності у листопаді 2019 року. Він  передбачає перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів та, частково, Вищої ради правосуддя.

Перше питання, що призвело до блокування реформи, запущеної законом – прийняте ВРП положення про конкурс до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«Положення про конкурс до ВККС, яке прийняте Вищою радою правосуддя, не відповідає закону і фактично нівелює роль міжнародних експертів, про що міжнародні експерти прямо вказували у листі до ВРП, і неодноразово. З цієї причини вони не бажають делегувати своїх представників, щоб своєю легітимністю не прикривати те, що ВРП вкотре збирається зробити з судовою реформою.

Офіс Президента повідомив на офіційному сайті про те, що на виконання закону міжнародні експерти делегували своїх представників – тобто, визнали, що закон виконано з боку міжнародних експертів повною мірою. На це Вища рада правосуддя сказала, що це буцімто не ті міжнародні організації, не ті експерти, і вони не будуть делегувати в етичну комісію своїх представників», – розповів Михайло Жернаков.

«Свою доброчесність та ефективність міжнародні експерти підтвердили під час добору суддів Вищого антикорупційного суду, і саме цих експертів запропонував залучити Володимир Зеленський», – зазначила Галина Чижик.

Внаслідок цієї ситуації збіг строк формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, подальше впровадження закону заблоковане.

Друге проблемне питання – створення етичної комісії, яка має очистити саму Вищу раду правосуддя від членів із сумнівною репутацією.

«Якщо етична комісія почне свою роботу, за нашими оцінками, щонайменше третина членів ВРП будуть звільнені…  Зараз передбачено, що етична комісія складається з 6 членів: трьох міжнародних експертів і трьох членів ВРП. Саме це повноваження використовує Вища рада правосуддя, щоб блокувати створення етичної комісії – вони просто не делегують своїх представників до складу комісії, заявляючи, що жоден із членів ВРП не висловив бажання», – розповіла Галина Чижик.

Активісти кажуть, що єдиний спосіб зрушити з місця судову реформу – прийняти новий закон, який позбавить Вищу раду правосуддя можливості блокувати процеси.

У ньому потрібно передбачити, що конкурсна комісія, яка обирає членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, сама визначатиме правила конкурсу. «Комісія не має залежати у питаннях проведення конкурсу від Вищої ради правосуддя, тому що у ВРП є інтерес отримати ручну і контрольовану ВККС, яка не буде перешкоджати ВРП призначати контрольованих суддів», – зазначила Галина Чижик.

По-друге, новий закон має змінити склад етичної комісії та забезпечити гарантію її створення, навіть якщо члени ВРП виступають проти.

За словами активістів, вирішення ситуації залежить від політичної волі президента Володимира Зеленського, він є основним відповідальним за судову реформу.

«Ми закликаємо президента втрутитися, не робити вигляд, що із попереднім судовим законом все завершилося, а відстояти його і внести законопроект, який розблокує судову реформу – усунувши перешкоди з боку ВРП і нарешті запустивши судову реформу такою, як вона розроблялася. Не вносячи новий закон і не розблоковуючи судову реформу, він свідомо чи ні підіграє судовій владі», – зазначила Катерина Бутко.

Жодних законодавчих перешкод для внесення такого проекту закону немає.

«Можливо, хтось почне казати, що зараз розглядається законопроект про землю, тому цей законопроект не може бути прийнятий. Але президент може скликати позачергове засідання Верховної Ради, на яке винести на розгляд це єдине питання – розблокування судової реформи», – каже Катерина Бутко.

«Дуже ймовірно, що поки законопроект пройде комітети, процес із землею вже завершиться. Тому наразі нічого не заважає президенту внести цей законопроект, і ми ще раз закликаємо його це зробити», – додав Михайло Жернаков.

Михайло Жернаков зазначив також, що позиція голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики, народного депутата від «Слуги народу» Андрія Костіна, повторює позицію Вищої ради правосуддя – посилаючись на його коментар під час «Форуму реформ: на шляху до Вільнюса» 25 лютого.

«На запитання, хто блокує судову реформу – тому що він сказав, що вона заблокована – він один в один повторив позицію Вищої ради правосуддя про те, що це не ВРП, а міжнародні експерти винні у зриві судової реформи… Ми сподіваємося, що це недостатня поінформованість, а не свідома політика партії «Слуга народу», – розповів Михайло Жернаков.