Світовий конгрес українців високо оцінює парламентські вибори

WATCH IN ENGLISH

Київ, 27 жовтня 2014 р. – Світовий конгрес українців (СКУ) разом з Українським конгресовим комітетом Америки надіслали понад 330 спостерігачів на дострокові парламентські вибори 26 жовтня. Організація проводила спостереження за виборами безпосередньо на виборчих дільницях, мала зустрічі з представниками громадських організацій, ЦВК, політичними діячами, урядовцями, а також займалася моніторингом ЗМІ. Незважаючи на окремі порушення і труднощі при голосуванні, СКУ визнав ці вибори такими, що відповідали міжнародним демократичним стандартам. Про це заявив Петро Штик, третій віце-Президент СКУ на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Спостерігачі СКУ працювали на 27 виборчих дільницях України, в тому числі на трьох – в Донецькій області. СКУ вів спостереження за процесом голосування і виборчою кампанією в цілому, перевіряючи дотримання Україною міжнародних стандартів демократії. Цей процес передбачав моніторинг ЗМІ, спостереження за можливим адміністративним втручанням, інтерв’ю з політиками та громадськими діячами, оцінку рівного висвітлення кандидатів у пресі. При цьому СКУ зазначив, що в подальшому Україна здатна виправити можливі помилки в проведенні виборчої кампанії.

СКУ зафіксував певні порушення, проте відзначив, що це були одиничні випадки, які не свідчать про серйозні наміри зірвати голосування чи сфальсифікувати його підсумки. Деякі з цих порушень полягали у надлишку бюлетенів на одних дільницях, і, водночас, нестачі – на інших, незапломбованих виборчих скриньках, що могло спричинити вкидання бюлетенів, відкриття виборчих дільниць пізніше, ніж потрібно, недотримання таємниці голосування у деяких місцях. Незважаючи на ці проблеми, СКУ не помітив адміністративного втручання у виборчий процес, яке б могло вплинути на підсумки голосування.

У попередньому звіті СКУ стверджує, що дострокові парламентські вибори в Україні відповідали міжнародним критеріям вільних та прозорих виборів. «Попередня оцінка наступна: вибори відповідали демократичними стандартам» – заявив пан Штик. Після завершення виборчого процесу, СКУ оприлюднить підсумковий звіт та висновки.

Петро Штик також розповів про відмінність між цьогорічними виборами та парламентською кампанією 2012 р., яка проводилася в часи правління Віктора Януковича. «В порівнянні з виборами 2012 року, головною відмінністю є відчуття, що адміністративний ресурс не використовувався проти народу» – зазначив він. Нинішні вибори є ще одним кроком України до демократії.