ЗСУ отримали 5 безпілотних авіаційних комплексів “Фурія” – Міноборони

Київ, 9 лютого 2016 року – Минулого тижня Збройні сили України отримали 5 безпілотних авіаційних комплексів “Фурія”. Комплекс дозволяє ефективно вести повітряну розвідку на відстані до 30 кілометрів. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомила речник Міністерства оборони України полковник Вікторія Кушнір. За її словами, при виробництві планера використовувалися матеріали зі склотканини, вуглеводної тканини, а також карбон. На безпілотнику встановлений електричний силовий агрегат, що забезпечує високу надійність у польоті. Живлення апарату здійснюється за допомогою двох батарей, які залежно від погодних умов дозволяють йому перебувати у повітрі до двох годин. «Крейсерська швидкість становить 65 км/год, максимальна – до 130 км/год. Дальність польоту — близько 50 кілометрів від моменту вильоту до повернення. Планер оснащений денною та нічною оптичною системою спостережень», – розповіла полковник Вікторія Кушнір.

Під час випробувань безпілотник виконав завдання з виявлення об’єкта на максимальній дальності від пункту управління, маючи стійке управління і передаючи якісне зображення на станцію прийому, зазначила вона. За словами речника Міноборони, назву літальному апарату дали військовослужбовці, які використовували його у районі проведення антитерористичної операції. «У перспективі компанія-розробник «Атлон Авіа» планує дообладнати «Фурію» системою автоматичного злету та автоматичною системою цілевказання», – додала Вікторія Кушнір.

При цьому вона зазначила, що відповідно до видатків оборонного бюджету, у 2016 році на заходи з розвитку озброєння і військової техніки передбачено 7 мільярдів 105 мільйонів гривень. «Це у чотири рази перевищує обсяг фінансування 2014 року та майже у вісім разів – обсяг фінансування 2013 року», – зауважила полковник Кушнір.

За минулий тиждень комісії Міністерства оборони та ЗСУ з розгляду питань визначення громадянам статусу учасника бойових дій надали цей статус 411 військовослужбовцям та працівникам Збройних сил України, які брали участь в АТО. «На сьогодні статус учасника бойових дій вже отримали 108 тисяч 465 осіб Збройних сил України», – повідомила речник Міноборони.

Продовжуються виплати грошових винагород військовослужбовцям Збройних сил України, які беруть участь в антитерористичній операції. «На сьогодні понад 23,5 тисячам захисників Батьківщини виплачено винагород на суму, яка перевищує 106 мільйонів гривень. У тому числі, 51 військовослужбовець отримав майже 780 тисяч гривень за знищену військову техніку противника, 1368 бійців – близько 4 мільйонів 300 тисяч гривень за виконання бойових завдань у складі підрозділів та понад 22 тисячі бійців – 101 мільйон гривень за безпосередню участь у бойових діях, – розповіла речник оборонного відомства. – Ще понад 5 мільйонів 700 тисяч гривень буде виплачено понад 1,5 тисячам бійців за участь у бойових діях АТО найближчим часом».