Люди змінюють системи. Будь-яка система є настільки ефективною, наскільки ефективними є люди – Наталя Попович про реформу державних комунікацій

WATCH IN ENGLISH

Київ, 10 лютого 2016 року – Сьогодні команда проекту реформи державних комунікацій, що здійснюється за підтримки посольства США, представила напрацювання цінностей і компетенцій, які рекомендуються до втілення усіма управліннями державних комунікацій органів влади в Україні. Напрацювання є результатом кількамісячної роботи HR команди проекту УКМЦ, експертів компанії Ernst & Young і узгодження з командою консультантів при апараті та прес-службі Кабінету Міністрів України.

Сьогодні є актуальним питання, наскільки органи державної влади відповідають очікуванням нового українського суспільства, народженого Майданом. Чи є їх діяльність чесною, прозорою, відповідальною та максимально віддаленою від олігархів, чи використовують інноваційні підходи у своїй повсякденній роботі. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі розповіла спів-засновниця УКМЦ Наталія Попович. «Ми віримо, що люди змінюють системи. І що будь-яка система є настільки ефективною, наскільки ефективними є люди, які відповідають за її втілення у життя. Через брак необхідних цінностей, часто системи можуть стати інструментом тиску, утримування важливої інформації чи затягування у її публікації. На нашу думку, будь-яке урядування не заслуговує на довіру, якщо не здатне вибудувати справжнього діалогу зі суспільством. Недостатньо просто інформувати людей про прогрес реформ. Довіри не збудуєш виключно інформуванням. Посадовцям і їх комунікаторам потрібно навчитись залучати до процесу прийняття рішень», – переконана Наталія Попович.

За словами однієї з головних експертів проекту Оксани Семенюк, HR бізнес-лідера в Україні, Євразії та Росії Mondelēz International, без реформи у роботі з людськими ресурсами комунікаційних команд відомств неможливо змінити систему державних комунікацій. Вивчивши досвід успішних урядових комунікацій іноземних країн та найкращих комерційних високоефективних організацій (The High Performance Organization, НРО), експерти УКМЦ запропонували інтегровану систему управління талантами, в державних комунікаціях України, коли всі HR-процеси взаємопов’язані і базуються на визначених цінностях. Більш ніж 40 представників прес-служб з Адміністрації Президента, Міноборони, МЗС, обласних державних адміністрацій тощо долучилися до вироблення системи цінностей державних стратегічних комунікацій.

«Цінності є певним кодексом честі. Вони відповідають на питання «у що я вірю?», – пояснила пані Семенюк. За її словами, серед головних цінностей державного комунікатора для України виділили патріотизм, чесність, відповідальність, професіоналам та інноваційність. Наступним етапом стало вироблення поведінкових індикаторів цих цінностей – системи компетенцій. У співпраці з The Communication Reform Group при Секретаріаті Кабінету Міністрів погодили спільне бачення цінностей та, відповідно, компетенцій у державних комунікаціях. Окрім поділу компетенцій на базові, управлінські та функціональні обов’язки, експерти також окреслили певний набір знань та навичок, без яких неможливо стати членом команди комунікацій державних структур. Експерти також запропонували організаційну структуру із профілями посад, визначили ключові показники ефективної діяльності та окреслили систему оцінки професійної діяльності на кожній з таких посад.

Анжеліка Назаренко, HR лідер The Communication Reform Group при Секретаріаті Кабміну, наголосила, що така робота є «лише першим кроком на шляху змін. Дуже важливо, аби вона тепер була правильно імплементована та запроваджена у систему державних комунікацій». Важливим завданням є робота на законодавчому рівні та співпраця з Національним агентством з питань держслужби. На думку Оксани Семенюк, таку практику можна поширити і на усю систему державної служби. «Якщо ми почнемо, наші агенти змін зможуть поширити це далі. А приєднатися до успіху захоче дуже багато людей та структур», – зазначила вона.

Презентація проекту за посиланням.