Нацкомфінпослуг розпочинає оздоровлення Української охоронно-страхової компанії аби розрахуватися із споживачами

WATCH IN ENGLISH

Київ, 10 лютого 2016 року – Довіра, на якій базується ринок фінансових послуг, повинна бути основним принципом роботи. Тому Національна комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, розпочинає оздоровлення Української охоронно-страхової компанії, що має на меті розрахуватися зі споживачами, які чекають на виплати.  Про це заявив Денис Ястреб,  член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. За його словами, у січні компанії було запропоновано процедуру оздоровлення на партнерських засадах. Вже 23 лютого розпочнеться перевірка господарської діяльності для виявлення фінансової проблематики. А приблизно 15 березня Національна комісії буде готова прийняти рішення про затвердження плану відновлення фінансової стабільності компанії. «Цей план передбачає такі елементи: опис ситуації, яка на сьогодні склалась, детальний бюджет на час проведення заходів по відновленню фінансової стабільності, перелік осіб, яким повинне бути виплачено страхове відшкодування по заборгованості, що існує на сьогоднішній день, і яка виникатиме в період цього плану», – розповів Денис Ястреб. За його прогнозами, у вересні процедура оздоровлення має завершитися, і компанія працюватиме у звичайному режимі.

За словами Сергія Парфенюка, генерального директора Української охоронно-страхової компанії, у березні минулого року ситуація компанії по заборгованості стала критичною. Протягом 2015 року вжили низку заходів, спрямованих на вирішення проблеми, переглянули структуру видатків компанії та структуру портфеля страхової компанії, розповів Сергій Парфенюка. «Незважаючи на падіння об’єму страхових премій у 2015 році компанія зберегла рівень виплат страхових відшкодувань. Якщо у 2014 році Українська охоронно-страхова компанія виплатила відшкодувань на суму близько 24 мільйонів гривень, то в 2015 році виплати склали близько 25 мільйонів гривень. Минулого року здійснили виплати близько 2,5 тисячам клієнтів. У середньому на місяць компанія виплачувала близько 2 мільйонів», – повідомив Сергій Парфенюк. Але протягом цього часу компанія не змогла кардинально вирішити питання по заборгованості виплат страхових відшкодувань. Саме тому вона звернулася з планом дій по оздоровленню компанії до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. При цьому генеральний директор компанії зауважив, що фактично 100% заборгованості компанії – це виплати по обов’язковому страхуванню цивільної відповідальності. «Це суспільно-важливий вид страхування на сьогодні. І ми не можемо допустити, щоб потерпілі в ДТП залишилися взагалі без страхових відшкодувань», – зауважив Сергій Парфенюк.

Нині робота компанії  зосереджена на майнових та особистих видах страхування, триває робота по тих напрямках, які дозволять забезпечити достатні фінансові ресурси для того, щоб розраховуватися по боргах попередніх періодів , зазначив Сергій Парфенюк. «Якщо у 2014 році доля так званих моторних ризиків, тобто обов’язкове страхування цивільної відповідальності та страхування КАСКО у портфелі займало 70%, то за результатами 2015 року, вона була зменшена до 26%. Це основі заходи, які ми зараз запроваджуємо», – зауважив генеральний директор Української охоронно-страхової компанії. При цьому, він повідомив, що за попередніми оцінками, кредиторська заборгованість компанії складає 15 мільйонів гривень.