До Іловайська прибули ще 2 ешелони військової допомоги для бойовиків – полковник Олександр Мотузяник

Київ, 14 лютого 2016 року – За інформацією української розвідки, з Росії прибула чергова партія військової допомоги для самопроголошених республік. «Днями до залізничноїстанції Іловайськ прибули два ешелони з військовою технікою, 180 тонн дизельнего пального та 10 вагонів із боєприпасами та матеріально-технічними засобами. До району Боково-Платове, що біля Антрациту, прибули російські найманці», – повідомив полковник Олександр Мотузяник, речник Адміністрації Президента України з питань АТО під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

14-02

Протягом минулої доби на Донецькому напрямку найбільш напружена ситуація спостерігалася у районі Донецького аеропорту та околицях Горлівки. Біля Опитного, Авдіївки і Пісок бойовики застосували стрілецьку зброю, великокаліберні кулемети та гранатомети, у Пісках, крім того, зафіксували два снайперських обстріли. «Бойовики дедалі частіше використовували заборонені Мінськими домовленостями 82-мм і 120-мм міномети поблизу наших позицій неподалік Зайцевого та Майорська. Слід зазначити, що обстріли у цих двох точках були ретельно скоординовані, адже бойовики починали і завершували вогонь майже одночасно. Також бандформування здійснили один обстріл зі 120-мм міномета поблизу Верхньоторецького», – зазначив полковник Мотузяник. Порушення режиму тиші зафіксували і поблизу Троїцького, де незаконні збройні формування застосували стрілецьку зброю та гранатомети, відбувся також один снайперський обстріл.

На Маріупольському напрямку продовжуються порушення режиму тиші біля Мар’їнки та Красногорівки. «Там ворог стріляв з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а неподалік Красногорівки бойовики двічі застосували з 82-мм мінометів. Нагадаємо, що за даними військової розвідки, біля Мар’їнки діє так звана «5-а окрема мотострілецька бригада ДНР” у складі якої перебуває підрозділ ЗС РФ “Белый Медведь», – зазначив речник АПУ з питань АТО. Водночас, повідомив він, наразі кількість провокацій загалом зменшилася, тому КПВВ «Мар’їнка», закритий 13 лютого, знову відновив свою роботу. Провокації незаконних збройних формувань зафіксували також на інших ділянках фронту. «Бойовики здійснили мінометні обстріли позицій сил АТО біля Талаківки та Павлополя, а поблизу Гранітного двічі застосували протитанкові ракетні комплекси. Ще одна провокація відбулася біля Широкиного», – повідомив Олександр Мотузяник.
На Луганському напрямку жодних порушень режиму тиші не зафіксували. За минулу добу внаслідок бойових дій жоден український військовослужбовець не загинув, семеро отримали поранення. «Водночас за повідомленням ГУР МОУ, противник поніс втрати. Один військовослужбовець ЗС РФ загинув та один отримав поранення під час висування у складі диверсійної розвідувальної групи у районі Зайцевого», – зазначив полковник Мотузяник.  Розвідка також повідомляє про інцидент у селі Клинкине Новоазовського району. «Місцеве населення зупинило спробу російських військових вивезти викрадене майно з приватних помешкань. Схопивши мародерів, жителі села навіть намагались здійснити самосуд над мародерами», – повідомив речник АПУ з питань АТО.

У Костянтинівці правоохоронці затримали місцевого мешканця, що у 2014 році приєднався до одного з «казачих» незаконних збройних формувань. Крім того, під час масштабної спецоперації в Мар’їнці за участі 73 правоохоронців також затримали одного бойовика. «Було встановлено особу учасника незаконних збройних формувань, ще шість  мешканців отримали підозру у зв’язках з бойовиками», – зазначив Олександр Мотузяник.

У місті Часів Яр Донецької області правоохоронці виявили схованку зі зброєю. «Зі схрону було вилучено 12 ручних бойових гранат із запалами, кілограм тротилу та велику кількість набоїв різного калібру», – повідомив Олександр Мотузяник. Він зазначив також, що з 12 до 29 лютого у Донецькій області правоохоронці запроваджують посилені оперативно-профілактичні заходи з метою запобігти розповсюдженню нелегальної зброї та боєприпасів.