19,5 тисяч військовослужбовців Національної гвардії України отримали статус учасника бойових дій – начальник відділу управління кадрової роботи  Нацгвардії

WATCH IN ENGLISH

Київ, 15 лютого 2016 року – Комісія Головного управління Національної гвардії України (НГУ) за період свого існування надала статус учасника бойових дій 19 500 військовослужбовцям та службовцям Нацгвардії. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомив полковник Ігор Данильчук, начальник відділу управління кадрової роботи  НГУ. За його словами, станом на зараз, на розгляді комісії в ГУ Національної гвардії перебуває близько 500 документів осіб, які брали участь в АТО та 2500 документів готуються у військових частинах для відправлення на розгляд комісії. «Відсоток надання статусу учасника бойових дій від загальної кількості осіб, які брали участь – це 86%. За категоріями, особи, яким надано статус учасника бойових дій, це близько 3 тисяч осіб офіцерського складу, більше 8 тисяч осіб, які проходять службу за контрактом в Національній гвардії України, 7 тисяч осіб, які були призвані на військову службу під час мобілізації, близько півтори тисячі осіб, які проходили службу у військовому резерві Національній гвардії України та близько 100 службовців Національній гвардії України», – деталізував полковник Данильчук.

За словами Ігоря Данильчука, є 123 випадки не оформлення посвідчень учасника бойових дій. «Це 80 осіб, які мають статус «за іншими підставами», це люди, які брали участь у бойових діях на території інших держав. 33 особи є такими, які не надали комісії своїх фотокарток і комісія не може видати їм відповідні посвідчення, 1 особа відмовилась у наданні їй статусу, 9 осіб загинуло», – повідомив начальник відділу управління кадрової роботи  НГУ.

Ігор Данильчук повідомив, що керівництво Нацгвардії України прийняло рішення зменшити термін надання статусу учасника бойових дій, який взагалі становить 6 місяців. «Військовослужбовець, направлений у зону АТО, позитивно характеризується, протягом місяця добросовісно виконує свої службові обов’язки, через 30 діб йому надається короткострокова відпустка і він повертається до військової частини. Оформляє документи для надання відповідного статусу, документи з військової частини направляються для розгляду комісії. І, відповідно, військовослужбовець через 3 місяці проходить ротацію, повертається і, як правило, статус йому наданий», – пояснив начальник відділу управління кадрової роботи  НГУ.

Крім того, за словами полковника Данильчука, планується внести зміни у постанову Кабміну щодо надання статусу учасника бойових дій. «Статус учасника бойових дій надається особам в разі залучення до проведення антитерористичної операції у строк, не менше 30 календарних днів, у тому числі, за сукупністю перебування в районах проведення АТО. Зазначений строк не застосовується до осіб, які брали участь у виконанні бойових завдань в умовах безпосереднього зіткнення, ведення оперативної розвідки, а також у разі отримання особами поранень, контузій каліцтв, що унеможливлює подальше виконання ними службових завдань», – розповів Ігор Данильук. Тобто, зауважив начальник відділу управління кадрової роботи  Національної гвардії України, керівництво держави збільшуватиме строк, який необхідно мати військовослужбовцю в зоні проведення АТО для надання відповідного статусу учасника бойових дій.