За добу по позиціях сил АТО випустили понад 200 мін, поблизу Зайцевого та Майорська бойовики застосували 122-мм САУ «Гвоздика» – полковник Олександр Мотузяник

WATCH IN ENGLISH

Київ, 16 лютого 2016 року – Протягом минулої доби ситуація у зоні АТО загострилась. «Загалом кожен третій ворожий обстріл противник веде з важкого озброєння, забороненого Мінськими домовленостями – мінометів. Вчора по наших позиціях було випущено понад 200 мін. Також окупанти застосували самохідні артилерійські установки на Донецькому напрямку», – повідомив полковник Олександр Мотузяник, речник Адміністрації Президента України з питань АТО під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Він додав, що така активізація бойовиків напряму може бути пов’язана із прибуттям чергового «гуманітарного конвою» з Російської Федерації. Крім того, за інформацією ГУР МОУ на залізничну станцію Іловайськ прибули ще два ешелони з військовою допомогою для бойовиків – 12 танками, 6 БМП, значною кількістю боєприпасів та дизельного пального.

16-02

На Луганському напрямку бойовики двічі порушили режим тиші північніше Бахмутської траси. «Обидва обстріли тривали 20 хвилин. В одному випадку сили АТО відкрили вогонь у відповідь», – зазначив речник АПУ з питань АТО. На Донецькому напрямку неспокійно вздовж усієї лінії фронту. «Найбільш запеклі бої тривають на лінії фронту Зайцеве – Майорськ. Вчора на цих рубежах відбулося більше десятка ворожих мінометних обстрілів. Окрім цього, окупанти застосували артилерію – 122-мм САУ «Гвоздика», – повідомив Олександр Мотузяник. Крім того, бойовики близько 15 разів обстріляли позиції сил АТО поблизу Новгородського, 4 рази – на Світлодарській дузі, у тому числі 1 раз – із БМП. У районі Донецького аеропорту також неспокійно, проте важке озброєння не застосовується.

На Маріупольському напрямку тривають систематичні обстріли передових позицій сил АТО поблизу Красногорівки та Мар’їнки. «Ворог застосовує широкий спектр озброєнь – від стрілецької зброї до мінометів. Зазвичай окупанти активізуються близько 17 години і ведуть щільний вогонь впродовж 2-3 наступних годин», – повідомив Олександр Мотузяник. Між Миколаївкою та Докучаєвськом відбулося бойове зіткнення українських військових із диверсійно-розвідувальною групою бойовиків, що атакувала опорний пункт сил АТО. «Окрім цього, незаконні збройні формування вчора обстрілювали українські позиції на ділянці фронту від Павлополя до Азовського моря. При цьому відбулося близько 10 мінометних обстрілів з боку ворога», – зазначив речник АПУ з питань АТО.

Крім того, активізувалися дії російських військовослужбовців на адміністративній межі з Кримом. «Було зафіксовано чергові польоти російської військової авіації – 3 реактивних літаків, 2 вертольотів Мі-8 та 2 безпілотників», – зазначив полковник Мотузяник. «За минулу добу внаслідок бойових дій 3 українських військовослужбовців загинули, 6 – було поранено», – повідомив полковник Мотузяник. За інформацією розвідки, у боях під Зайцевим і Майорськом загинули декілька російських військовослужбовців. Повідомляється, зокрема, що «з моргу Горлівки до Росії було відправлено три цинкові труни».

Правоохоронці затримали мешканця міста Ізмаїл з позивним «Ємєльян», завербованого ФСБ у російському місті Майкоп (Адигея, Північний Кавказ), куди він поїхав на заробітки, для збору інформації військового характеру. «Чоловік розповів, що у Майкопі за такою ж схемою було затримано п’ятеро мешканців Ізмаїлу, яких допитували про місцезнаходження українських військових частин», – додав Олександр Мотузяник.

На Луганщині виявили чергову схованку зі зброєю. «Вилучено 10 гранат Ф-1 та РГД-5, 148 боєприпасів до станкового та автоматичного гранатометів та велику кількість набоїв», – повідомив речник АПУ з питань АТО. Ще один схрон із 6 гранатами Ф-1 та 2 протитанковими гранатами знайшли у гаражі в Авдіївці. Крім того, правоохоронці знешкодили міну направленої дії МОН-50 «Вибухівка була закладена поблизу опорного пункту сил АТО в районі Бахмутської траси, що на Луганщині. Ударний механізм якої спрямований в бік автодороги та міг здетонувати будь-якої миті, призвівши до трагедії», – зазначив полковник Мотузяник.