Ми маємо усвідомити, що переселенці – це не проблема для держави, а її ресурс – «Крим-SOS»

WATCH IN ENGLISH

Київ, 16 лютого 2016 року – Завтра, 17 лютого, о 15:00 відбудуться перші в історії України парламентські слухання щодо проблем переселенців та тимчасово окупованих територій. За даними Міністерства соціальної політики України до початку конфлікту на Донбасі проживало 6,5 мільйона осіб. На сьогодні зареєстровано як тимчасово переміщенні особи трохи більше 1,5 мільйона, що становить орієнтовно 1 мільйон сімей. Протягом минулого року за допомогою до волонтерів громадської ініціативи «Схід-SOS» звернулось близько 15 тисяч осіб. У той час волонтерська ініціатива «Крим-SOS» надала допомогу 160 тисячам переселенців, та проконсультувала понад 80 тисяч осіб з різних питань. Такі дані озвучив речник пілотного проекту УКМЦ «Речник мирного життя» Валентин Пугачов під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За словами Вікторії Савчук, адвокаційного експерта ГО «Крим-SOS», протягом місяців організація збирала та опрацьовувала пропозиції від громадськості, які стануть основою для рекомендацій, які будуть затвердженні постановою Верховної Ради. Усього 700 партнерів з громадських організацій з усіх регіонів України взяли участь у напрацюванні пропозицій для документу. На думку пані Савчук необхідно виробити єдину державну стратегію та створити єдиний керуючий орган, який би опікувався питаннями ВПО та тимчасово окупованих територій.

Експерт ГО «Крим-SOS» зазначила, що вони хочуть наголосити на події як на інформаційному приводі, аби привернути увагу до проблеми переселенців та ряду нагальних питання, з якими вони стикаються кожного дня. «Ми маємо усвідомити, що переселенці – це не проблема, а ресурс. Це соціально та політично активні громадяни. Держава повинна шукати шляхи забезпечення прав та свобод таких людей», – пояснила Вікторія Савчук.